Ücretsiz doğalgaz için flaş karar! TÜİK duyurdu: Onlar da dahil edilecek

Ücretsiz doğalgaz için flaş karar! TÜİK duyurdu: Onlar da dahil edilecek

Çok sıkıntılı günlerden geçtiğimiz son zamanlar da herkesin yüzünü güldürecek haber Karadeniz gazından geldi. 31.05.2023 tarihine kadar faturalar ücretsiz olacaktı. Bedava doğalgaz TÜFE’ye nasıl yansıyacak. İşte haberin detayları detaylar…

Milyonlarca vatandaşın yüzünü güldüren Karadeniz Gazı ilk faturalar ücretsiz olacaktı. Bu ücretsiz faturalar kimleri kapsıyor. 20 nisan 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Filyos limanında yapılan bir törenle doğalgazın bedava olacağını vatandaşa duyurdu. Bu nedenle vatandaş evlere gelecek faturalarını merak ediyorlardı. Detaylar haberimizde…

banka

TÜİK'TEN ÜCRETSİZ DOĞALGAZ AÇIKLAMASI! TÜFE HESAPLANIRKEN DİKKATE ALACAĞIZ

Türkiye İstatistik Kurumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim öncesi açıkladığı bir ay süreyle ve 25 metreküpe kadar ücretsiz doğalgaz talebine ilişkin açıklama yaptı. TÜİK, TÜFE'nin hesaplanmasında indirimlerin dikkate alınacağını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararı ile 24 Nisan 2023 tarihinden 31 Mayıs 2023 tarihine kadar faturalanacak kullanıcı bedellerinin Bakanlık bütçesinden karşılanmasına karar verdi. Dönem hesabı yapılırken Mayıs 2023 Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hacmi içerisinde yer alan doğalgaz fiyatlarının dikkate alınması gerektiğini açıkladı.

TÜİK, 5 Mayıs 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan "Doğal Gaz Tüketimi Sistem Ücretlerine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar" başlıklı 11835 sayılı EPDK Kararının TÜFE'ye etkisine ilişkin açıklama yayınladı.

Açıklamada, TÜFE kapsamında yürütülen tüm anketlerin Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) ve istatistik alanında çalışan diğer uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen norm ve standartlara uygun olarak yürütüldüğü belirtildi. "Anılan EPDK kararında bireysel müşterilerin 24 Nisan 2023 - 31 Nisan 2023 tarihleri arasında olması öngörülmektedir. Para alın. Tüm sistem kullanım bedelleri 2023 Mayıs ayına kadar kullanım bedeli bakanlık bütçesinden karşılanacaktır. Mayıs 2023'te sona eren dönem için TÜFE çerçevesinde doğalgaz fiyatları hesaplanırken bu kararın dikkate alınması gerektiği belirtildi. ' ifadesi yer almaktadır.

MAYIS AYI TÜFE HESAPLAMALARINDA DOĞAL GAZ İÇİN "SIFIR FİYAT" YÖNTEMİ UYGULANACAK

Eurostat'ın 16 Aralık 2022'de bu konuda özel bir metodoloji raporu yayınladığı açıklamada, "Eurostat ile yapılan yazışmalar ve ilgili belgelerin değerlendirilmesinin ardından doğal gaza 'sıfır fiyat' metodolojisi uygulanacaktır. bu yılın Mayıs ayı için. TÜFE hesaplamasında esas alınan fiyatın doğrudan tüketiciye yansıyan fiyat olduğu gerekçesi ile karar verilmiştir. Bilgisi duyuruldu.

1 YILLIK İNDİRİM DE TÜFE'YE YANSIYACAK

Görüşte, yılda 25 metreküpe kadar bedava doğal gaz tüketimine ilişkin şu bilgiler verildi:

“İlgili bir EPDK kararında, bu yıl Haziran ayından itibaren 25 metreküp doğal gaz tüketimine kadar sistem kullanım bedellerinin ve bu sistem kullanım bedellerinin karşılığı olan sistem kullanım bedellerinin, 1 Mayıs 2024 tarihine kadar bakanlık bütçesinden karşılanacağı belirtilmektedir.” EPDK'nın kararı, bu yıl Haziran ayından kararın yürürlük tarihi olan Mayıs 2024'e kadar uygulanacak TÜFE hesaplamalarında da dikkate alınacak. Bu kapsamda yerel ve aylık ortalama yurtiçi doğal gaz tüketim Hacmi verileri EPDK tarafından Eurostat kullanılarak hesaplanarak ayarlanmıştır. Tüketicilerin 25 metreküp üzeri kullanımlarda metreküp başına ödedikleri ortalama fiyat hesaplanmıştır.

Açıklamada ayrıca, TÜFE'de doğalgaz fiyatlarının hesaplanmasında belirtilen uygulamaların, doğalgazın TÜFE kalemindeki ağırlığının artması nedeniyle 2023 yılı Mayıs ayında endeks genelini aşağı yönlü önemli ölçüde etkileyeceği kaydedildi. Artan doğal gaz tüketimi ile birlikte özellikle yıl sonuna doğru bu etkinin görülmesi beklenmektedir. Güçlü ve baş aşağı olması beklendiği söyleniyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN