Ucuz et projesi başlatan TKK: Rakiplerimiz bize bakarak etiket yapıyor

Ucuz et projesi başlatan TKK: Rakiplerimiz bize bakarak etiket yapıyor

TTK Genel Müdürü Hüseyin Aydın, kurumun faaliyetlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede TKK marketleri ile tüketiciye ürünü en iyi fiyatla sunduklarını belirterek “Fiyatlarda belirleyici olduk. Rakiplerimiz bize bakarak etiket oluşturuyor” dedi. “Devam eden ve hayata geçecek yeni yatırımlarla tarımsal milli gelirin yüzde 30’unu tek başımıza sağlıyor hale geleceğiz” diyen Aydın, "Şubat ayı sonuna kadar 2 bin 750 noktada TKK ürünlerine ulaşılacak” dedi.

Eski Ziraat Bankası Genel Müdürü Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) Genel Müdürü Hüseyin Aydın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Gübretaş maden sahasında gerçekleşen ilk altın dökümü sonrası basın mensupları ile bir araya gelerek, TKK’nın toprak altı ve üstündeki faaliyetleri konusunda en güncel bilgileri aktardı.

Aydın, TKK marketler ile tüketiciye ürünü en iyi fiyatla sunduklarını belirterek “Fiyatlarda belirleyici olduk. Rakiplerimiz bize bakarak etiket oluşturuyor” dedi. Dünya Gazetesi'nden Fikret Çengel'in aktardığına göre Aydın şunları söyledi:

'ORTAĞIMIZ OLAN 800 BİN ÇİFTÇİ İLE ÜRETİYORUZ'

“Tarımın milli gelirden aldığı pay yüzde 5. Bu yüzde 5’in yüzde 20’sini tek başına Tarım Kredi sağlıyor. Devam eden ve hayata geçecek yeni yatırımlarla tarımsal milli gelirin yüzde 30’unu tek başımıza sağlıyor hale geleceğiz. O yüzden biz bir ekosistemi yönetiyoruz diyoruz. 800 bin ortağımız olan çiftçilerimizle üretiyoruz, gübre, ilaç, yem başta tüm ihtiyaçlara cevap veriyoruz. Sonra üretileni lisanslı depolarımızda tutuyoruz, ihtiyaca göre satıyoruz veya nihai ürün olarak Türkiye’nin her yerinde açtığımız 3 bine yaklaşan satış noktasında tüketiciye en satıyoruz.

'ÇİFTÇİLER İÇİN REYTİNG SİSTEMİ GETİRDİK'

Yeni getirdiğimiz bir uygulama ile çiftçimizin teminat şartını kaldırarak reyting sistemi getiriyoruz. Belli bir orana kadar imza karşılığı destek veriyoruz. Reytingi yükseldikçe karşılık düşüyor. Biz bunun verimliliği arttıracağını düşünüyoruz. Bugün Tarım Kredi’nin kredili satışlarının geri dönüş oranı yüzde 99’dur. Hatta geçmiş yıllardan sorunlu alacakların yüzde 80’ini yapılandırdık.

'TKK MARKETLERİ ÜRETİCİ İLE TÜKETİCİYİ BULUŞTURDU'

Çiftçilerimizin elde ettiği ürünleri şimdi marketlerimizde satıyoruz. Ortalama bir markette 200’ü ana ürün olmak üzere kendi üretimimiz olan bin 400 tali ürün bulunuyor. Kısa vadede hedefimiz ana ürün sayısını 700’e çıkarmak. Bunun yanında aynı üründen çeşit oluşturarak fiyat esnekliği de sağlamak. Bin 550 markete ulaştık, bunun yanında 400 satış noktamız ve işbirliğine girdiğimiz bakkallar var. Toplamda şubat ayı sonuna kadar 2 bin 750 noktada TKK ürünlerine ulaşım imkanı olacak.

'TTK MARKETLERİ VE ÜRÜNLERİ PAHALI ELEŞTİRİSİ HAKSIZLIK'

Özellikle son dönemlerde artan hayat pahalılığına bağlı olarak marketlerimiz önemli bir misyon üstleniyor. Bir fiyat dengesi sağlıyoruz. İndirimlerde biz başı çektik. Herkesin fiyatları aşağı indirmesini bana göre biz sağladık. Buna rağmen haksız eleştiriler oluyor. Bizim marketlerde satılan 1. Sınıf baldo pirinci ile başka bir markette satılan yabancı menşeli bir ürün mukayese ediliyor. Şimdi biz de o ürünleri raflara koyuyoruz. TK markalı 1. Sınıf ürünler yanında Anadolu markası ile daha ekonomik ürünler olacak Fiyat ve kalite esnekliği sağlayacağız. Toplamda bin 400 ürünün 600’ü piyasada en uygun fiyatı sağlıyoruz. Bu 600 ürün içerisinde yüzde 1,5’la yüzde 25 arasında diğer marketlere göre daha ucuzuz.

'6 İLDE 250 BAKKALIN SÜRECİNİ TAMAMLADIK'

Vatandaşın nezdinde marketler benimsendi, rağbet var. Yani eleştiren de var, herkesi memnun etme imkanı yok ama vatandaş benimsedi. Türkiye’de hemen herkesim bizden alışveriş yapıyor. Yani nasıl söyleyeyim; tutukları takımlara göre baksanız, coğrafyaya göre baksanız, gelir grubuna da baksanız Türkiye’nin marketi olmuşuz, böyle bir ölçümümüz var.

Bize müracaat eden kadın girişimcilerin ürünlerini market içerisinde kadın girişimci rafı açıyoruz. Kadın girişimciler Tokat’ta salamura yaprak, Akşehir’de kiraz reçeli, Haymana’da tarhana yapıyor. Her geçen gün ürün sayısı artıyor. Marketlerimizde 60-80 ürün var ortalama şu an. Fiilen 40’a yakın kooperatifi ile çalışıyoruz.

Koop-Bakkal projesi kapsamında biz ilk olarak 6 vilayeti seçtik, 250 bakkalın süreçlerini tamamladık. Ürünlerimizin satışını yapıyorlar. Şubat ayı içinde 17 ilde 540 bakkal daha eklenecek ve 790 bakkala ulaşacak.

'AKILLI MARKET ANKARA'DA DEVREYE GİRECEK'

Büyük market planımız var. Yine ağırlık bizim ürünlerimiz olacak ama temizlik maddeleri, şarküterisiyle daha çok ürün ve alanla hizmet etmeyi sürdüreceğiz. İlki şubatta Ankara’da olmak üzere akıllı market açacağız. Hangi rafta ne ürün olduğunu kapıdan girince bilecek barkod okuyucuyla, kendisi kasadan ödemeyi yapıp çıkabilecek, içeride rahatça dolaşacak, büyük bir market. Ankara’da deneyeceğiz Şubat ayında. Büyüme politikamız devam edecek. Daha çok ürünle daha çok bölgeye ulaşmak ve sürdürülebilir hale getirmek için depo yatırımlarımız olacak. 16 depomuz var. Tekirdağ ve Kayseri eklenince 3500 noktaya ulaşacağız.

TKK'NIN 2023 CİRO HEDEFİ 100 MİLYAR TL

Tarım Kredi Kooperatifi 800 bin çiftçinin ortak malı. Kamu kaynağı kullanılmıyor. Öz kaynakları ve bankalardan kredi kullanıyor. Dolayısıyla burada zarar etsek bu bir kamu zararı değil, kooperatifin zararı olur. Kaldı ki bir zarar da söz konusu değil. Fakat diğer yandan kamusal sorumluluk yükleniyoruz ve 800 bin çiftçimize karşı sorumluluğumuz var. Kimdir benim ortağım. Eken, hayvanı olan, biçen. Tarım Kredi Kooperatifi olarak ürettiğimiz kaynakla büyütüyoruz. 2022 sonu itibarı ile 70 milyar TL ciroya ulaştık. 2023 yılı hedefimiz 100 milyar TL.”

'TTK MARKET GIDA ENFLASYONU YÜZDE 81'

Tarım Kredi Marketlerde yüksek enflasyon iddialarına cevap veren Hüseyin Aydın, “Basında yüzde 256 diye haberler çıktı. Türkiye’de TÜİK’in açıkladığı mutfak gıda enflasyonundan bizimki daha düşük: Yüzde 81. Bu araştırma Aralık 2021 ile Aralık 2022 tarihlerini kapsıyor.

Artan hammadde fiyatları yüzünden gübre fiyatlarında ciddi artışlar oldu. Bir ürün maliyetinin yüzde 15-20’sini gübre oluşturuyor. Çiftçilerimiz için 30 Nisan’a kadar, 4 ay dünyada gübre ve yem fiyatları nereye giderse gitsin bir fiyat artışı olmayacağını taahhüt ettik. Bu şekilde çiftçilerimiz önünü görür hale geldi” diye konuştu.

Aynes gibi başka fırsat bulursak alabiliriz. Ama böyle çıkıp da şunda alıcıyız demiyoruz. Daha fırsatları değerlendiriyoruz ya da ülke için çok önemli, iyi işletilmemiş, atıl kalmış bir değeri olursa, mutabık kalırsak, fırsatları değerlendiririz. Maden gibi yeni bir alana girme niyetimiz yok, birinci amacımız asli işimize daha çok odaklanacağız.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN