Ehliyeti olanlar dikkat! Bu işlemi yapmak zorunlu hale geldi: 15 TL ödenecek!

Ehliyeti olanlar dikkat! Bu işlemi yapmak zorunlu hale geldi: 15 TL ödenecek!

84 milyon 780 bin nüfusa sahip Türkiye'de 2022 Nisan itibarıyla 32 milyon 321 bin 21 ehliyet sahibi, 25 milyon 249 bin 119 trafiğe kayıtlı araç bulunuyor. İçişleri Bakanlığı'nın yeni uygulamasına göre, ehliyet sahiplerine yeni bir zorunluluk getirildi. Bu işlemler için devlete 15 TL ödenmesi gerekiyor. İşte detaylar...

İçişleri Bakanlığı, eski ehliyetlerin yenilenmesi işlemlerini 2016 yılında başlattı. Yeni dönem kapsamında yeni tip kimlikler gibi çipli ehliyet kartı sistemine geçildi.

Eski tip ehliyeti olanlar ise yeni tip ehliyetler ile belgelerini yenilemeleri gerekiyor. İlk etapta ücretsiz olan bu işlem için artık 15 TL ödeniyor.

Eski tip ehliyeti olan vatandaşların mutlaka yeni tip ehliyetini alması gerekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Trafik Vakfı arasında imzalanan protokolle alınan 15 TL ehliyet yenileme ücretinin ardından alınan dekontun saklamasında fayda var.

YENİ EHLİYETE GEÇMEK İÇİN SON GÜN NE ZAMAN?

Eski tip ehliyetlerin yenisi ile değiştirilmesinde tanınan süre 31 Aralık 2022 tarihine kadardı fakat Resmi Gazete'de yayımlanan karar doğrultusunda vatandaşlara verilen süre 2 yıl daha uzatılarak 31 Aralık 2024 yılına uzatıldı.

Eski ehliyet 31 Aralık 2024 tarihinden sonra geçersiz olacak.

EHLİYET YENİLEME NASIL YAPILIR?

Ehliyet yenileme işlemi yapacak olan vatandaşların randevu alması gerekiyor. Randevu işlemleri nüfus müdürlükleri aracılığıyla yapılıyor.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün nvi.gov.tr internet sitesi üzerinden veya ALO 199 hattından randevu almak mümkün.

Randevu almadan nüfus müdürlüğüne giden vatandaşlar maalesef eli boş dönecektir.

EHLİYET YENİLEME GEREKLİ BELGELER NELER?

Yeni ehliyet başvurusunda sırasında bazı belgeler isteniyor. Bu belgelerden biri bile yanınızda yoksa ehli tip ehliyetinizi yeni tip ehliyetiniz ile değiştiremezsiniz. Görevli memur belgelerin tamamını almadan işlem yapamıyor.

Ehliyet yenileme işleminde istenen belgeler şöyle:

* Kimlik belgesi
* Sürücü sağlık raporu
* Sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedeli, vakıf payı
* 1 adet biyometrik fotoğraf
* Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
* Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Ayrıca e-Devlet üzerinden temin edilebilir.)

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ HANGİ BANKAYA YAPILIYOR?

Nüfus müdürlüğüne gittiğinizde ayrıca yanınızda ehliyet yenileme bedelini ödediğiniz banka dekontu da bulunması gerekiyor. Ödeme yapmadan işlemlerinizi tamamlayamazsınız. Ehliyet yenileme ücreti ise 15 TL olarak belirlendi.

Bu tutar ise aşağıdaki bankalara yatırılabilir:

* Akbank
* Aktif Bank
* ING Bank
* Şekerbank
* Türkiye Vakıflar Bankası
* Kuveyt Türk Katılım Bankası
* Albaraka Türk Katılım Bankası
* Ziraat Bankası
* Türk Ekonomi Bankası
* Garanti Bankası
* Denizbank
* PTT Bank

Ehliyet yenileme süresi normal şartlarda 31 Aralık 2022 tarihinde sona eriyordu ancak Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatıldı.

Bu tarihe kadar ehliyetini yenilemeyen vatandaşların 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren eski tip ehliyetleri geçersiz sayılacak ve geçersiz ehliyet nedeni ile ceza alacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN