EYT'lilerin çilesi bitmiyor! 'Emekli oldum sandım ama olamamışım'

EYT'lilerin çilesi bitmiyor! 'Emekli oldum sandım ama olamamışım'

Yıllardır gündemden düşmeyen EYT düzenlemesinde "kademeli prim günü" aranacak olması kafaları karıştırdı. Beş bin prim gününü emeklilik için yeterli zannedenler de bu kez de üstünü tamamlamak için SGK yolunu tuttu. SGK'nın önünde bekleyen bir işçi, "Ben emekli oldum sanıyorum ama olamamışım. Ben nereden bulayım size şimdi eksik günü. Hadi buldum askerlikten. O da yetecek mi belli değil. Olduk mu emekli olmadık mı?" diye konuştu.

Milyonlarca kişinin, gerçekleşmesi için yıllarca mücadele verdiği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Düzenlemeye göre EYT’de kademeli prim günü aranacak.

İlk açıklanan EYT düzenlemesinde 8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi emekli olabilmek için yeterli görülse de durum değişti.

PRİMİ TAMAMLADILAR, 'KADEMELİ EMEKLİLİĞE' TAKILDILAR

Gazete Duvar'ın haberine göre; prim gününü beş bine tamamlayıp emeklilik hayali kuran kişiler bu kez "kademeli prim gün sayısı" ile karşı karşıya kaldı. Kademeli prim günü 5000’den başlayarak 5975 güne kadar sigortalılık giriş tarihine göre değişiklik gösteriyor. Eksik prim gününü tamamlamak için askerlik ve doğum borçlanması yapanlar ve borç ödemesi için kredi çekip taksit ödemeye başlayanlar bu kez de kademeye takılarak mağduriyet ile karşı karşıya kalacak.

EYT ile ilgili yasa teklifinin Meclis’e sunulmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Ankara İl Müdürlüğü’ne bağlı Sıhhiye Sosyal Güvenlik Merkezi'nde emeklilik hayali kuran kadın ve erkek işçiler konuştu.

SGK YETKİLİSİ: İNSANLAR BİZE KIZIYOR AMA SUÇUMUZ YOK

SGK önünde borçlanma süreciyle ilgili başvurular yapan kişiler düzenlemeyle birlikte getirilen kademeli prim gün sayısına tepkili. Bir erkek işçi "Maaş almayı düşünürken, meğerse emekli olamamışız. Prim günü üstüne prim ekletmeye geldik. Böyle bir şey olabilir mi?" sözleriyle kademeli prim günü sayısı sistemine karşı çıktı.

Bir SGK yetkilisi ise daha önce emekli olmak için prim gün sayısını doldurmak amacıyla gelenlerin yerini bu kez prim borçlarını geri almak için gelenler oluşturduğunu anlattı.

Gelen kişilerin beklemeden bilinçsizce hareket ettiğini belirten yetkili “Umut dünyası tabi. İnsanlar bize kızıyor ama bizim suçumuz yok. Ne deniyorsa onu yapıyoruz" dedi.

'EMEKLİ OLDUK MU OLMADIK MI?'

Beş bin prim gününü tamamlayan ancak sonrasında kademeli prim gününe takılan bir başka işçi ise şunları söyledi:

“Yaşı kaldırdın da prim günü getirdin. Ne anladık bu işten. Ben emekli oldum sanıyorum ama olamamışım. Beş bin günü geçen primim vardı, şimdi o da yetmiyormuş. Anlamadık, çok enteresan. Tabloya bakıyoruz, 500 güne daha ihtiyaç var. Ben nereden bulayım size şimdi eksik günü. Hadi buldum askerlikten. O da yetecek mi belli değil. Olduk mu emekli olmadık mı?"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN