UEA iklim hedef raporunu yayınladı: Hedefe ulaşmak için yatırımların arttırılması gerek

UEA iklim hedef raporunu yayınladı: Hedefe ulaşmak için yatırımların arttırılması gerek

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) tarafından hazırlanan bir rapora göre, küresel ısınmayı 1,5 santigrat dereceyle sınırlandırma hedefine ulaşmak için temiz enerji yatırımlarının yıllık 1,8 trilyon dolardan 2030'a kadar 4,5 trilyon dolara yükseltilmesi gerektiği belirtildi. UEA, bu yatırımların hızla artırılması gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), 2021'de yayımladığı "Net Sıfır Yol Haritası" raporunu, temiz enerji teknolojilerinde kaydedilen rekor gelişmeler, yenilenebilir enerji kapasitesinin artması ve Kovid-19 salgını sonrası ekonomik iyileşmeler nedeniyle güncelledi. Rapora göre, güneş enerjisi kurulu kapasitesi ve elektrikli araç satışlarında yaşanan büyüme, 2030'a kadar karbon salımında büyük bir düşüş sağlayacak.

3 KAT ARTIŞ BEKLENTİSİ

2030'a kadar küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkacağı ve enerji verimliliğinin iki kat artacağı belirtilen raporda, elektrikli araçlar ve ısı pompası satışlarının hızla artmasıyla metan gazı salımının yüzde 75 azalacağı vurgulandı. Ayrıca, temiz enerjiye odaklanılmasıyla fosil yakıt talebinin 2030'a kadar yüzde 25, 2050'ye kadar ise yüzde 80 azalması bekleniyor.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ

Raporda ayrıca, küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefine ulaşmak için uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekildi ve gelişmekte olan ülkelerin temiz enerji yatırımlarını artırması gerektiği vurgulandı. Temiz enerji yatırımlarının 2030'a kadar 4,5 trilyon dolara çıkarılması gerektiği belirtiliyor.

"ÖNEMLİ BİR FIRSAT"

UEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'nın güçlü hedefler belirleme ve bu hedeflere bağlı kalma konusunda önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN