Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) kayıt süresi 31 Ocak 2025’e kadar uzatıldı. 2024 fiyatlarından yararlanmak isteyenler için son tarih 31 Aralık 2024. Sistemin her bir araç için maliyeti 2 bin 172 TL olarak belirlenirken, montaj ücreti bin 810 TL + KDV olacak. Yeni sistem, kayıt dışı ekonomiyi önlemeyi ve akaryakıt piyasasında standartlaşmayı hedefliyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt piyasasında rekabetin sağlanması ve kayıt dışı ekonominin önlenmesi amacıyla hayata geçirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) için kayıt süresini uzattı. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecilerinin sisteme kayıt yaptırma süresi, 31 Aralık 2024’ten 31 Ocak 2025 tarihine kadar uzatıldı.
ERKEN KAYIT AVANTAJLARI
UTTS’ye kayıt yaptırmak için son tarihi beklemeyen taşıt sahipleri, 2024 yılına ait fiyatlardan faydalanacak. Donanım fiyatlarının yıl sonunda Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında artması beklendiğinden, erken kayıt yaptıranlar bu maliyet artışından etkilenmeyecek.
31 Ocak 2025’e kadar kayıt yaptıranlar, montaj işlemlerini 30 Nisan 2025 tarihine kadar tamamlayabilecek. Bu süre içinde sisteme dahil olmayan taşıt sahipleri ise yakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecek ve cezai yaptırımlarla karşılaşacak.
SİSTEMİN MALİYETİ VE STANDARTLAŞMA
Sistemin her bir araç için maliyeti 2 bin 172 TL olarak belirlenirken, montaj ücreti 1.810 TL + KDV olacak. Yeni düzenleme ile 1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlar, ithalatçı veya üreticileri tarafından Taşıt Tanıma Birimi (TTB) donanımıyla piyasaya sürülecek. Ayrıca mevcut sistemlerde kullanılan taşınabilir cihazlar standart TTB donanımlarıyla değiştirilecek.
Bu yenilik sayesinde, araç sahipleri bir akaryakıt şirketinden diğerine geçtiklerinde yeni cihaz almak zorunda kalmayacak. Böylece sistemde standartlaşma sağlanacak ve usulsüzlüklerin önüne geçilecek.
SİSTEMİN ETKİSİ VE HEDEFLERİ
UTTS, Türkiye genelinde 8 milyon taşıtın akaryakıt giderlerini elektronik ortamda kontrol ederek yılda yaklaşık 15 milyar TL’lik kayıt dışı ekonomiyi önlemeyi hedefliyor. Halen bin 500 montaj istasyonunda 4 bin teknisyen taşıtlara donanım montajı yaparken, akaryakıt istasyonlarındaki hazırlıklarda ise 2 bin kişilik bir ekip görev alıyor.
Bugüne kadar UTTS’ye kayıtlı istasyon sayısı 4 bini, TTB siparişleri ise 1,1 milyonu aştı. Yeni düzenleme ile bu rakamların yıl sonunda 8 bin istasyon ve 2 milyon siparişi geçmesi bekleniyor.