Ünlü ekonomistler asgari ücret için net rakam verdi! Çok büyük zam geliyor: İlk kez o rakamlar konuşuldu

Ünlü ekonomistler asgari ücret için net rakam verdi! Çok büyük zam geliyor: İlk kez o rakamlar konuşuldu

Ocak ayına sayılı günler kala milyonlarca çalışan asgari ücrete gelecek olan zammı heyecanla beklemeye başladı. Bu kapsamda uzman isimler tahminlerini paylaşırken, ünlü ekonomist asgari ücret için net rakam verdi. Bu rakamlar ilk kez konuşuluyor…

Asgari ücretle çalışan vatandaşlar maaşlarına gelecek zammı yakından takip ederken uzman isimlerin de görüşlerini merak ediyorlar. Bu sene asgari ücrete bir kez zam yapılacağı haberlerinden sonra hayal kırıklığına uğrayan çalışanlar ocak ayı zammının daha iyileştirici olmasını bekliyor. Zam oranlarıyla alakalı farklı görüşler bulunurken Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete gazetevatan.com'a asgari ücret zammı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

NET ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ

Net asgari ücrete ilişkin tahminlerini paylaşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, “Asgari ücret düzenlemesi ile birçok ürün ve hizmetin fiyatı değişeceğinden hepimiz için önemli bir düzenleme olacak. Benim tahminim net 17.000 lira civarında bir asgari ücretin kararlaştırılacağı yönünde” dedi.

yeni-proje-5.jpg

“SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ İÇİN YÜZDE 48 ZAM”

Ete, “Asgari ücret sonrası 3/01/2024 tarihinde TUIK verileri ile Aralık 2023 TÜFE açıklaması yapılacaktır. Sonrasında ise emekli aylıklarına yapılacak enflasyon farkı ile birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 40 civarında bir artış olmasını bekliyorum. Devlet memuru emeklilerinin ise sözleşme farkı ile birlikte yüzde 48 civarında bir emekli aylığı artışını alacaklarını düşünüyorum.

Ülkemizde emekli aylığı alanların yaklaşık 9 milyonu en düşük aylık olan 7500 lira aylık alıyor. Onların da tüm emeklilere yapılan aynı zammı alacaklarını fakat Mart 2024 tarihinde seçim öncesi en düşük aylıklara SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yeni bir düzenleme ile ek zam verileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

yeni-proje-6.jpg

“BEN YÜZDE 40’I YOK SAYIYORUM”

Asgari ücret zamlarına ilişkin açıklamalarda bulunan bir diğer isim ise SGK Uzmanı Özgür Kaya oldu. Kaya, 2024 tahminini şu cümlelerle paylaştı:

"Yüzde 40’ı ben yok sayıyorum. Yüzde 40’ı konuşmayacağız. Biz yüzde 45-48'i konuşacağız. Yüzde 40 neden değil? Burada yüzde 38’lik enflasyon rakamı var. Bu 5 aylık enflasyon aralık ayı hariç yüzde 33.66 olarak gerçekleşti. Yaklaşık yüzde 3.75 seviyesinde aralık ayı enflasyonunu bekliyoruz. Bu rakam yüzde 38’e gelecek. Hükümetin refah payı olarak adlandırdığımız yüzde 10 refah payı ilave etmesi söz konusu olacak. Yüzde 38+10 dediğimizde yüzde 48."

yeni-proje-7.jpg

“EN AZ YÜZDE 45 BEKLİYORUM”

Kaya, En az yüzde 45 oranında bir zam beklediğini ifade ederek, “Yüzde 40 niye değil? Sadece 2 puan için tartışmaya bile gerek yok. Hükümetin yaklaşımı enflasyon rakamının üzerine 2 puan artışla insanları enflasyon altında ezdirmeme gayreti değil. Daha fazla rakam ilave etmek sureti ile mesela yüzde 10 seviyesinde bir artış yapacak. Yüzde 45 zam olursa 11 bin 402 TL’den 16 bin 532 TL’ye gelecek. Yüzde 48 gelirse de 11 bin 402 TL’den 16 bin 874 TL’ye” açıklamasını yaptı.

Yüzde 50’nin üzerine çıkıldığı takdirde enflasyon ile mücadele hedefinden sapma ihtimalinin daha yüksek olacağını ifade eden Kaya, “Çünkü hükümetin enflasyon hedeflerine bakıyoruz. 2023’teki gerçekleşen enflasyona bakıyoruz. 2024’teki gerçekleşecek hedef enflasyona bakıyoruz. Biz yüzde 50’nin üzerine çıkarsak enflasyon ile mücadele hedefimizde sapma yaratma ihtimali daha yüksek olacaktır. Dolayısıyla hükümetin de işverenin de sıcak bakması söz konusu olmayacak” dedi.

yeni-proje-4.jpg

“17 BİN 103 LİRA SEVİYESİNE GELMESİNİ BEKLİYORUM”

Asgari ücret tahminini paylaşan bir başka isim ise Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram oldu. Bayram, açıklamasında şunlara yer verdi:

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma Bakanı Işıkhan yılda tek sefer yapılacağını söyledi. Eğer tek sefer artış yapılacaksa 6 aylık enflasyonun üzerine çıkılması gerekiyor. 6 aylık enflasyon farkı yüzde 38. Eğer yılda iki kez zam yapılacaksa refah payı ile birlikte yüzde 40 artış olabilir. Ancak yılda tek sefer artış yapılabileceğine ilişkin bazı açıklamalar var. Bu kapsamda yüzde 50’lik bir artışla asgari ücretin 17 bin 103 TL seviyesine gelmesini bekliyorum. Yüzde 50 oranı en az yapılacak artış olacaktır.

Eğer devlet daha fazla destek verirse bu oranın üzerine çıkılabilir. Devlet zaten asgari ücret kadarlık kısımdan vergiyi kaldırdı. Devletimiz düzenli ödemeden kaynaklı işverene sigorta primi istisnası uyguluyor. Şu anda işveren desteği 500 TL’den çok daha fazla artırılarak bir destek yapılabilir. İşveren desteğine yüzde 50 oranında artış yapılabilir.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz ise asgari ücret zammı ile ilgili olası rakamları açıkladı. Yılmaz, "Asgari ücret anlaşmalarına yüzde 40 üzerinden başlanacağını şimdiden konuşmak mümkün. Asgari ücrete yüzde 40 zam olduğunda 15.963 TL, yüzde 45 olduğu zaman 16.533 TL, yüzde 50 olduğu taktirde 17.103 TL son olarak yüzde 55’de de 17.673 TL olabilir. Yani buradaki tahmin yüzde 40 ile yüzde 50 arasında üç rakam içerisinde gerçekleşeceğini şimdiden söylemek mümkün."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN