Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi inceleme süreçlerinde dijital dönüşüm başlattı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenleme, mükelleflerin defter ve belgelerini dijital ortamda sunmalarından, inceleme tutanaklarının elektronik imzayla onaylanmasına kadar birçok adımı elektronik sisteme taşıyor.
Vergi incelemelerinde dijitalleşme adımı resmen başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 13 Mayıs 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile vergi denetim süreçlerine ilişkin çok sayıda işlem artık elektronik sistem üzerinden yürütülebilecek.
İNCELEMELER ARTIK E-İMZA İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK
Düzenlemeye göre, vergi incelemelerinde Bakanlık tarafından oluşturulan elektronik sistem araçları aktif biçimde kullanılacak. Mükelleflerin denetim sürecinde ibraz etmekle yükümlü oldukları defter ve belgeler artık dijital ortamda sunulabilecek. Bu belgeler sistem tarafından otomatik olarak kayıt altına alınacak ve oluşturulan belgenin mükellef ya da yetkilendirilmiş vekili tarafından güvenli elektronik imza ile onaylanması gerekecek.
Bu uygulama, hem mükellefler hem de vergi idaresi açısından zaman ve operasyonel verimlilik sağlarken, aynı zamanda inceleme süreçlerinde kayıt altına alınabilirlik ve denetlenebilirlik seviyesini de yükseltecek.
TUTANAKLAR ELEKTRONİK ORTAMDA DÜZENLENECEK
Yönetmelikle getirilen en dikkat çekici yeniliklerden biri de vergi inceleme tutanaklarının dijital ortamda hazırlanabilecek olması. Bakanlık tarafından kurulan elektronik sistem üzerinden hazırlanan tutanaklar, mükellef ya da vekilleri tarafından yine güvenli elektronik imza yoluyla imzalanacak.
Dijital sistem aracılığıyla hazırlanan bu belgelerde, tutanağın düzenlenme yeri olarak da “elektronik ortam” esas alınacak. Bu sayede, fiziksel bir ortamda buluşmaya gerek kalmadan vergi denetimi ve resmi kayıt altına alma süreçleri uzaktan yürütülebilecek.