Yeni bakandan asgari ücret açıklaması! Zam pazarlığı başlıyor: Masadaki o rakamlara dikkat

Yeni bakandan asgari ücret açıklaması! Zam pazarlığı başlıyor: Masadaki o rakamlara dikkat

Temmuz zamlarına sayılı günler kala milyonlarca vatandaş asgari ücretin ne kadar olacağını araştırıyor. Peki yeni Bakan asgari ücretle ilgili neler söyledi? Tüm detaylar haberimizde.

Milyonlarca asgari ücretli vatandaş Temmuz ayında yapılacak zamları beklerken yeni Bakan asgari ücretle ilgili ilk açıklamalarını yaptı. Peki konuşulan rakamlar ne kadar? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ASGARİ ÜCRET YENİ TUTARLARI

Seçim sürecinin geride kalmasıyla birlikte yeni kabine de belli oldu. Bakanların çalışmaları merakla beklenirken devir teslim süreçleri gerçekleştikten sonra Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun tutarlarla ilgili toplanması bekleniyor. Yalnızca asgari ücret için değil Temmuz ayında işsizlik maaşı, iş göremezlik maaşı, staj ödemeleri gibi ödemelere de zam yapılacak. Asgari ücret için zam kararları işçi, iş veren, hükümet temsilcileri tarafından oluşturulan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından kararlaştırılacak ve 1 Temmuz tarihi itibariyle belli olacak. 

Asgari Ücret Zam Tutarları Belirleniyor

Asgari ücret zamlarında en önemli etken enflasyon olacak. İşçi ve iş veren temsilciler yalnızca enflasyon oranlarında değil geçim, piyasa, iş veren rekabet durumları gibi etkenleri de değerlendiriyor. 6 aylık enflasyon verisi ve bunun yanında refah payının da maaşlara eklenmesi bekleniyor. Kamu işçilerine yapılan yüzde 45 zam oranının da referans olması bekleniyor. 6 aylık artış olarak yüzde 40-45 aralığında bir zam yapılması bekleniyor. Merkez Bankası anketlerine göre 6 aylık enflasyon yüzde 20 olarak gelirse ve refah payı eklendiği zaman yüzde 30-40 oranında zam yapılmış olacak. Ara zamlar için 6 aylık enflasyon verileri 3 Temmuz tarihinde açıklanacak. Eğer maaşlara 6 aylık enflasyon yansıtılırsa asgari ücret 10 bin 329 TL 80 kuruşa yükselmiş olacak. Refah payının da eklenmesiyle 11 bin 58 TL, yüzde 35 oranında zam yapılırsa 11 bin 484 TL asgari ücret ödemesi yapılacak. Aynı zamanda asgari ücretli vatandaştan vergi alınmaması durumu sürecek. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN