Yüksek emekli maaşı için formül bulundu! Herkes prim gün sayısına bakıyor ama... Bunları yapan paraya para demiyor

Yüksek emekli maaşı için formül bulundu! Herkes prim gün sayısına bakıyor ama... Bunları yapan paraya para demiyor

Prim ödemeleri yüksek olan kişilerin emekli aylığı da artıyor. Ancak, sadece uzun yıllar çalışmak ve fazla prim gününe sahip olmak yeterli değil. İşte ayrıntılar...

Bugün itibarıyla SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin aylıklarında yüzde 25 zam başladı. Bu zam, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesiyle emekli olan ve önümüzdeki dönemde emekli olacak kişileri de kapsayacak. Temmuz zammı emeklilerin kök aylıklarına uygulanacak.

Memur, işçi ve kendi hesabına çalışan emekliler için aylık hesaplama yöntemleri farklılık göstermektedir. Emekli aylığı, çalışma süresi boyunca ödenen prim miktarı ve prim ödeme gün sayısı tarafından belirlenir. Yüksek kazanç üzerinden daha fazla prim ödeyenlerin emekli aylığı da yükselir.

7 YILLIK HİZMET SÜRESİ ESAS ALINIR

fdsfsd-001.jpg

Ancak, uzun yıllar çalışmak ve fazla prim gününe sahip olmak yeterli değildir. Emekli aylığını yükseltmek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan biri yüksek prim ödemeleridir. Ayrıca, kazancın bordroda eksiksiz bir şekilde gösterilmesi önemlidir ve asgari ücretin 7.5 katına kadar olan kazançlar için prim ödemesi yapılabilir. Emeklilik dilekçesi verirken, bakmakla yükümlü olduğunuz çocuk, eş gibi yakınları eklemeniz, emekli maaşınızı yükseltebilir.

Son yıllarda ödenen primlerin yüksek olması, emekli aylığı hesaplamasında önemli bir faktördür. Emeklilik işlemleri, son yedi yılda hangi statüde (Bağ-Kur, SSK) daha fazla prim ödendiğine göre yapılmaktadır. Emeklilik dilekçesi verirken, aylık ödeyecek kurum belirlenirken çalışanın emeklilik tarihinden geriye doğru prim ve kesenek ödemesi yapılarak geçen yedi yıllık fiili hizmet süresi esas alınır. Emeklilikteki prim ödemeleri içindeki son 7 yılın (2 bin 520 gün) hangi sigortalılık statüsünde prim ödendiğine bakılır.

Memur emeklileri seyyanen zamdan yararlanmayacaktır. Seyyanen zam yerine, memur emekli aylıkları enflasyona göre yüzde 17.55 oranında zam almaktadır ve bu oran yasayla yüzde 25'e tamamlanmaktadır. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise 5.23 puan, memur emeklilerine ise 7.45 puan refah zammı yapılmaktadır. En düşük memur emeklisi aylığı, yüzde 25'lik artış sonrası 9 bin 877 lira olarak uygulanmaktadır.

EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

ter.jpg

SSK emeklileri her ayın 17-26'sı arasında emekli aylığını alırken, Bağ-Kur emeklileri 25-28'inde almaktadır. SSK emeklileri zamlı aylıklarını bugünden itibaren almaya başlamıştır. Memur emeklileri ise Temmuz aylığını 1-5 Temmuz arasında almıştır. Oluşan fark, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen bir tarihte hesaplara yatırılacaktır. Zamlı aylıklarla birlikte en düşük SSK emeklisi aylığı, 2008 öncesi emekliler için 6 bin 93 lira iken, 7 bin 616 lira olacaktır. SSK emeklilerinin maaşları tahsis numaralarına göre belirli tarihlerde yatacaktır (örneğin 9 olanlar bugün, 7 olanlar 18'inde, 5 olanlar 19'unda, 3 olanlar 20'sinde, 1 olanlar ise ayın 21'inde).

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN