Yüzde 10 için savaşıyorlar

Yüzde 10 için savaşıyorlar

Elektrikli otomobiller iç pazarda vergi savaşına başladı. Yeni gelen modellerin en az bir versiyonu yüzde 10 vergi diliminde yer alsın diye derin hesaplar yapılıyor. Pazara giriş yapan birçok elektrikli model 1.6 milyon lira bandından satışa sunulurken, özellikle Çinli markalar tutuna bilmek için büyük destekler alıyor. Geçen hafta Türkiye pazarına giriş yapan BYD Atto 3’de bunlardan biri.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’de yeni bir araç sahibi olmak gün geçtikçe daha zor hale geliyor. Sıfır araçlar üzerindeki vergi yükü tüketicide kambur oluştururken, matrah sisteminin güncellenmemesi fiyatlamaları da zorlaştırıyor. Özellikle elektrikli araç tarafında yeni çıkan modellerin ağırlıklı olarak düşük vergi sisteminde yer alan bir modelini özel olarak Türkiye pazarına sunuyorlar. Hatta Çinli üreticilerin üzerindeki yük ek vergiyle daha ağır olurken, bazı markalar da Türkiye pazarına özel versiyonları vergi sistemine takılmamak için sahneye çıkarıyor. Yüzde 10’luk vergi dilimine odaklanan üreticiler bütün gelen yeni elektrikli modellerinin en az bir versiyonlarını bu seviyede tutmaya çalışıyor. Böylece pazara yeni adım atan birçok elektrikli modelin fiyatı 1.6 milyon lira seviyesinden başlıyor.

Hyundai İoniq 6, Renault Megane E-Tech, Peugeot 2008, Opel Astra, Seres 3, MG ZS vb. birçok modelin ardından BYD Atto 3’de bunlardan biri oldu. Çin pazarına uygulanan ek vergiyle birlikte fiyat ayarlamaları biraz daha zorlaşırken, Çinli üreticilerin verdikleri fiyat destekleri de dikkat çekiyor. Pazardaki aktif rollerini daha agresif seviyelere taşımak için Asyalı üreticiler kârlılıkları kısarak Türkiye’de rekabetçi fiyatları ancak bu yolla sunabiliyor. Tüm dünyada daha şimdiden 2 milyondan fazla elektrikli araç satan BYD de Türkiye’ye özel fiyat çalışması yaptı.

BYD Atto 3’ün Çeşme’de gerçekleşen lansmanında konuşan BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, 1 milyon 590 bin liralık fiyat etiketinin oldukça rekabetçi olduğunu söyledi. Bu fiyatın üzerinde uzun bir süredir çalıştıklarını ifade eden Ergun, bu konuda Çin’in büyük bir desteğinin olduğunu anlattı. Ekonomideki seyrin bu şekilde devam ettiği kurda dalgalanmanın olmadığı sürece fiyatın bu seviyede devam edeceğini paylaşan Ergun “Ama tersi bir durum yaşarsak fiyat bu aya özel olur. Bu yüzden bir fiyat garantisi veremiyoruz. Eğer bugünkü koşullar devam ederse yüzde 10’luk vergi diliminde kalmak için elimizden geleni yaparız” dedi.

200 BİN KM PİL GARANTİLİ BYD ATTO 3

Türkiye pazarına geçtiğimiz hafta giriş yapan BYD Atto 3, hem menzili hem de tasarımıyla dikkat çekiyor. Elektrikli otomobillerde en çok soru işareti uyandıran pil ömrü için de 200 bin km veya 8 yıl garanti sunan marka daha uzun ömürlü bataryalar sunduklarını paylaştı. 60,4 kws bir batarya kapasitesine sahip olan modelin menzili 420 kilometre. Şehiriçi kullanımlarda ise menzil 565 kilometreye kadar çıkıyor. Aynı zamanda 204 beygir gücünde olan otomobilin torku da 310 NM. 0’dan 100 km hıza 7.3 saniyede ulaşan araç, Türkiye’nin en hızlı C-SUV’si olma özelliğiyle dikkat çekiyor.

BU YIL 1500 SENEYE 10 BİN ADET SATACAĞIZ

Gelecek yıl 2 model daha getireceklerini ifade eden BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun “SEAL ve HAN modellerini de yakında tanıtacağız. Şu an Atto 3 bizim için en uygun giriş modelimiz oldu. Dünyada satış adedi 500 bini geçti. Son 2 ayda da Türkiye’de 1500 adet satacağız. Seneye hedefimiz 10 bin adet. Daha satışa çıkarmadan 22 bin kişi markamızı talep eti. Bunun sadece 12 bin adedi Atto 3 içindi” dedi. Bayiler hakkında da konuşan Ergun, talebin yüksek olduğunu kaydetti. Şimdilik 4 bayi ile başladıklarını anlatan Ergun “Bunu kısa süre içinde 25 bayi ve servise ulaştıracağız” açıklamasında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN