Yüzde 25 kira sınırlamasının iki yıllık bilançosu: Kiralar yükseldi, piyasa dengesi sarsıldı

Yüzde 25 kira sınırlamasının iki yıllık bilançosu: Kiralar yükseldi, piyasa dengesi sarsıldı

Endeksa'nın analizine göre, Temmuz ayında sona ermesi beklenen %25 kira artışı sınırlaması, iki yıllık süreçte kiralık evlerin değerini nominal olarak %265 artırdı. Enflasyondan arındırılmış verilere göre ise kiralar reel olarak %47 oranında yükseldi.

Temmuz ayında sona ermesi beklenen %25 kira artışı sınırlandırmasının piyasa üzerindeki etkilerini değerlendiren Endeksa, iki yıllık sürecin sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye genelindeki kiralık konutların nominal değeri %265 oranında arttı. Enflasyondan arındırıldığında ise kira değerleri %47 oranında yükseldi. Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, sınırlamanın kaldırılmasıyla piyasanın orta vadede arz-talep dengesine kavuşacağını belirtti.

BAZI İLLERDE KİRALAR 5-6 KAT ARTTI

İl bazında incelendiğinde, Ordu, Manisa, Edirne, Hatay ve Kocaeli gibi illerde kiralık konut fiyatları Haziran 2022'den bu yana 5-6 kat arttı. Bu durum, özellikle pandemi öncesinde ortalama kira fiyatları Türkiye ortalamasının altında olan birçok ilde %25 sınırlamasına rağmen astronomik kira artışları yaşandığını ortaya koyuyor.BÜYÜKŞEHİRLERDE DURUM FARKLI

İstanbul, Ankara ve İzmir'de kira değişimleri incelendiğinde ise Ankara'nın diğerlerinden farklı bir seyir izlediği görülüyor. Türkiye geneli reel kira artışı %47 iken, İstanbul'da bu oran %31, İzmir'de %52, Ankara'da ise %105 olarak gerçekleşti.

SINIRLAMANIN KALDIRILMASI PİYASAYI NASIL ETKİLEYECEK?

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, sınırlamanın kalkmasının sektörü pozitif yönde etkileyeceği görüşünde. Öğüt, düzenlemenin piyasadaki arz talep dengesini sarstığını ve orta vadede piyasanın yeniden dengesini bulacağını belirtti.

KONUT SATIŞLARINA HAREKETLİLİK BEKLENİYOR

Kira fiyatlarının serbest piyasada belirlenecek olması, konut satışlarına da hareketlilik getireceği düşünülüyor. Son dönemde kiracı-ev sahibi anlaşmazlıklarının artması nedeniyle kiracılı evlerin satışında düşüş yaşanmıştı. Düzenlemenin kalkmasıyla bu durumun değişebileceği öngörülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN