Elon Musk'ın ucuz internet planına Papualılardan tepki

Elon Musk'ın ucuz internet planına Papualılardan tepki

SpaceX'in Starlink internet uydusu projesi kapsamında uzaya uydu fırlatması için yer arayışı sürerken, Endonezya'dan öneri geldi. Papua eyaletine bağlı Biak Adası'nı öneren Endonezya'ya ve Elon Musk'a, burada yaşayan yerli halk, projenin, adadaki ormansızlaşmayı hızlandıracağı konusunda tepki gösterdi.

SpaceX'in Starlink internet uydusu projesi için uzaya uydu fırlatılması için yer arayışı konusunda Endonezya öneride bulundu. Papua'da bulunan Biak adasını öneren Endonezya'ya, Papua halkından tepki geldi. Tepkiye gerekçe olarak ise adada yaşayan yerli halkın, böyle bir proje neticesinde evlerini terk etmek zorunda kalacak olmaları ve adadaki ormansızlaşmanın hızlanması gösterildi.

Rusya Uzay Kurumu Roscosmos, 2024'e kadar Biak'ta dev bir roket fırlatma üssü inşa etmeyi planlıyor. Endonezya Devlet Başkanı Juko Widodo, Aralık'ta adanın bir bölümünü Musk'a tahsis edebileceklerini açıklamıştı.

ADA HALKI GELECEKLERİNİN TEHDİT ALTINDA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

Endonezya hükümetinin bir temsilcisi, Guardian gazetesine projenin Papua hükümeti ve yerel halka danışılarak geliştirildiğini, Biak'ın bir "Uzay Adası"na dönüşmesinin büyük ekonomik getirisi olacağını söyledi. Ancak Papualılar uydu fırlatma üssünün adadaki ormansızlaşmayı hızlandıracağını, Endonezya'nın buradaki askeri varlığını güçlendireceğini ve adadaki geleceklerini tehdit edeceğini belirtti.

UZAY ÜSSÜ, AVLANMA ALANLARINI YOK EDECEK

Manfun Sroyer adlı bir kabile reisi Papualıların bu projeyle evlerini terk etmek zorunda kalacağını ifade ederek "Uzay üssü, geçimimizi sağladığımız geleneksel avlanma alanlarımızı yok edecek. Ama projeye itiraz edersek bizi hemen tutuklarlar" dedi. Sroyer, "2002'de Ruslar uydu fırlatmak için topraklarımızı istediler. Protesto ettik ama sonrasında gözaltına alındık ve hakkımızda soruşturma başlatıldı. Şimdi aynı şeyi yine gündeme getirdiler. Baskı ve yıldırma devam ediyor" diye konuştu. Biak, ayrılıkçıların onlarca yıldır Endonezya idaresine karşı mücadele ettiği Papua eyaletinin bir parçası.

EKVATOR'UN BİR DERECE ALTINDA

Doğu kıyıları Büyük Okyanus'a bakan adanın, Ekvator çizgisinin bir derece altında yer alması burayı uydu fırlatma için ideal bir yer haline getiriyor. Buradan fırlatılacak uyduların yörüngeye daha kısa zamanda ulaşacağı ve daha az yakıt harcanacağı belirtiliyor.

Zengin doğal kaynakları da uydu fırlatma merkezi olarak adanın cazibesini artırıyor. Elon Musk, Starlink aracılığıyla dünyanın her yerine ucuz internet sağlayacak 12 bin uydu fırlatmayı planlıyor. Bu ay SpaceX'in bir test roketi, iniş platformunda infilak etmişti. Arka arkaya üç deneme başarısız olmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN