Ev hanımları nasıl emekli olabilir? Ev hanımları için borçlanarak emekli olma imkânı

Ev hanımları nasıl emekli olabilir? Ev hanımları için borçlanarak emekli olma imkânı

Ev hanımı olup herhangi bir emekliliği bulunmayan on binlerce ev hanımına emekli olabilme imkanı geliyor. Meclise sunulan yasa teklifi ile bazı şartların karşılanması durumunda emekli olunabilecek. Peki ev hanımları nasıl emekli olabilecek? İşte konu ile ilgili detaylar…

 

Tüketici Başvuru Merkezi Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, Meclise sunulan yasa teklifinin meclisten geçmesi halinde ev hanımlarının çalışmasa dahi borçlanarak emekli olabileceğini söyledi. İşte, ev hanımları için borçlanarak emekli olabilme ile ilgili detaylar…

EV HANIMLARI BORÇLANARAK EMEKLİ OLABİLME ŞARTLARI

Bir kadının 2008 yılı sonrası çalışmaya başlayıp emekli olabilmek için 7.200 gün yani 20 yıl çalışılması gerekiyor. Bu nedenle ev hanımı olup çalışma hayatından uzak kalan kadınlar emeklilik gibi bir sosyal haktan yararlanamıyorlar. Geçtiğimiz günlerde meclise sunulan bir yasa teklifiyle ev hanımlarının borçlanarak emekli olabilmesinin önü açılacak.

06.01.2020 tarih 2/2492 esas no ile TBMM’ye sunulan kanun teklifi ile en az 25 yıl evli kalmak koşuluyla 50 yaşını dolduran ve emekli olamayan ev hanımları emekli olabilecek.

Buna göre; eğer yasa teklifi 2020 yılında meclisten geçip yasalaşırsa 1995 yılı ve öncesinden bu yana evli kalan aynı zamanda 1970 yılı ve öncesinde doğan ev hanımlarının borçlanarak hemen emekli olabilme imkânı olacak.

20-01/11/ev-hanimlarijpgg.jpg

ÇALIŞMAYAN KADINLAR NASIL EMEKLİ OLACAK?

Hali hazırda çalışmayan kadınların hizmet olarak borçlanabilecekleri iki farklı yöntemi bulunmaktadır.

Bunlardan biri, analık borçlanması olarak isimlendirilen 2160 gün borçlanmak ve diğeri de yurtdışında çalışılan ya da ikamet edilen sürelerdir.

Yılbaşı itibarıyla asgari ücretlerin zamlanması sonucu bahsi geçen günler için borçlanmak da zamlanmış durumda.

2020 yılı itibarıyla yurtdışında çalışmış veya yaşamış süreler için borçlanmanın günlük tutarı 44,14 lira,

Analık borçlanması olarak bilinen borçlanmanın da günlük tutarı 31.39 liradır.

Buna göre; meclise sunulan yasa teklifinin kabul edilmesi halinde ev hanımlarının emekli olabilmesi; yurt dışı borçlanması gibi değerlendirilmesi halinde hiç çalışması olmayan ev hanımlarında 7.200 gün için 317 bin 808 lira, analık borçlanması gibi değerlendirilirse halinde ise 226 bin lira ödenmesi gerekecek.

Yasa teklifine göre farklı bir borçlanma yöntemi daha makul bir borçlanma miktarı belirlenmesi halinde faydalanabilecek kişi sayısı daha da artacaktır.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN