Ferritin düşüklüğü nedir? Ferritin düşüklüğü sebepleri

Ferritin düşüklüğü nedir? Ferritin düşüklüğü sebepleri

İnsan vücudu için gerekli olan pek çok mineralden biri olan demir, oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin (HGB) üretimi için kullanılır. Demir mineralinin vücutta az olması ferritin düşüklüğüne neden olur. Peki ferritin düşüklüğü nedir, belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

Demir deposu olarak bilinen ferritinin düşük olmasıyla doku ve organlarda bulunan oksijen miktarı azalır ve hâlsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu gibi pek çok sonuçlar ortaya çıkar. Peki ferritin düşüklüğü belirtileri nedir, tedavisi nasıldır? Konuyla ilgili tüm bilgiler karar.com’da…

FERRİTİN NEDİR?

Ferritin, vücudumuzda bulunan bir protein çeşididir. Temel görevi, demir depolamaktır ve neredeyse tüm vücut hücrelerinde yer alır. En fazla karaciğer ve bağışıklık sistemi hücrelerinde bulunur. Az bir miktar da kanda dolaşır. Ferritin proteininde yaklaşık 1.500 adet demir molekülü depolanır. Demiri ihtiyaç duyulana kadar depolar, ihtiyaç halinde ise serbest bırakır. Ferritin proteini, kan dışında eklemlerin ve omurilik sıvısının içinde vücut hücrelerinde ve özellikle hepatosit olarak bilinen ve karaciğerin yaklaşık olarak %75'ini oluşturan hücrelerde, kemik iliğinde ve bağışıklık sistemi hücrelerinde bulunur.

Bir başka değişle Ferritin, vücudun demir deposu olarak da tanımlanabilir. Vücutta yer alan demir miktarının ölçümü de Ferritin testi ile yapılır.

FERRİTİN DÜŞÜKLÜĞÜ NEDİR?

Demirin depolanmasından ve salınımından sorumlu olan Ferritin protein miktarının, normal değerlerin altında olmasına denir. Bu da vücutta yer alan demir depolarının boş olduğunu gösterir. Halk arasında kansızlık olarak da bilinen demir eksikliği, Ferritin eksikliğinin doğal bir sonucudur.

19-12/02/ferittin-1575271476.jpg

NEDEN OLUR?

Gün içerisinde yeterli miktarda demir tüketilmemesi, Ferritin’in miktarının vücudunuzda düşük olmasının en önemli nedenidir. Demir eksikliğinin yanı sıra yetersiz kırmızı kan hücresi üretimi de demir alınımını engelleyerek, Ferritin’in düşüklüğüne yol açar.

Sıklıkla aşırı çay, kahve tüketimine ve düzensiz beslenmeye bağlı olarak da görülür. Ayrıca âdet, gebelik, emzirme dönemleri ve düzensiz beslenmeye bağlı olarak da demir alımının

kısıtlanması da Ferritin düşüklüğüne yol açar. Sık sık doğum yapmak, Düşük, Kürtaj, Erken doğum, Aşırı pişirilmiş et, İşlenmiş et ürünlerinin sıklıkla tüketilmesi, C vitamini eksikliği, Mide ve bağırsak problemleri, Kronik hastalıklar, Kan kaybı, Gastrointestinal sistemde görülen kanser, polip ve divertikül varlığı da diğer Ferritin düşüklüğü nedenleridir.

BELİRTİLERİ

Hâlsizlik ve yorgunluk, Uyuşukluk, Sabahları zor kalkma, Anksiyete, İştahsızlık, Toprak ve kireç yeme isteği, Baş dönmesi, Baş ağrısı, Kulak çınlaması, Üşüme hissi, Unutkanlık, Sinirlilik, Konsantrasyon bozukluğu, Kaşıntı, Saç dökülmesi, Cilt renginde solgunluk, Cilt kuruluğu, Tırnakların kolay kırılması, Tırnaklarda çizgili görünüm, Nefes darlığı, Bacak ağrısı, Cinsel isteksizlik, El ve ayak parmaklarında uyuşukluk, Huzursuz bacak sendromu gibi belirtiler Ferretin düşüklüğü belirtilerindendir.

TEDAVİSİ

Doktor kontrolünde Demir sülfat, demir glikonat ve demir fumarat içeren oral demir takviyelerinin kullanımı, düşük demir depolarını yükseltmenin en kolay yollarından biridir. Kırmızı et, balık ve kümes hayvanları demir açısından zengin olan besinlerdir ve bunlar tüketilebilir. Demirin emilimini arttıran C vitamini, Ferritin’in doğal tedavisinde yararlanılabilecek etkili bir yöntemdir. Glikoz ve früktoz gibi basit şekerler; demir biyoyararlanımını da yükseltir.

Doktor tavsiyeli olarak; Ferroz sülfat, ferroz flukonat, ferro fumarat gibi Ferritin içeren demir ilaçları da kullanılabilir.

Doktor reçetesiz kullanımları ise kişide karaciğer ve kalp sorunlarına neden olabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN