Fuat Güner kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte hayat hikâyesi

Fuat Güner kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte hayat hikâyesi

MFÖ ile özdeşleşen Fuat Güner, bugüne kadar yaptığı birçok albümle tanınıyor. Gençlik yıllarında mühendislik yapan ve yaptığı ilk şarkı çok tutulunca mühendislikten istifa eden Fuat Güner, 1989’da talihsiz bir trafik kazası geçirerek, 4 ay yatağa mahkûm olmuştu.

Barış Manço, Ajda Pekkan, Aysel Gürel gibi birçok önemli isimle birlikte çalışan Fuat Güner, 5 yıl profesyonel bir şekilde voleybol da oynadı. Fuat Güner’in The Beatles grubuna olan hayranlığı müzikal hayatına şekil verdi.

FUAT GÜNER KİMDİR?

1 Nisan 1948’de İstanbul'da doğan Fuat Güner'in tam ismi Aziz Fuat Güner'dir. Arnavut kökenli olan Fuat Güner’in babası fotoğraf sanatçısı Sami Güner’dir. 

Saint Joseph Lisesi ve İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (şimdiki Yıldız Teknik Üniversitesi) (İDMMA) İnşaat bölümünden mezun olan Fuat Güner, bir röportajında bütün çocukluğunun topun peşinde geçtiğini söyleyerek, Fenerbahçe’nin genç takımına girdiğini anlattı.

5 yıl profesyonel voleybol oynayan Fuat Güner, karayollarında ve özel bir şirkette mühendis olarak çalıştı. 8 bin 100 Türk lirası maaş alırken birden 125 bin TL’lik bir cingıl yapınca ertesi gün mühendislikten istifa ettiğini anlatan Fuat Güner'in, 1989 yılında geçirdiği trafik kazasının ardından kalça kemikleri parçalandı ve 4 ay yatakta yatmaya mahkûm oldu. 

1990’lı yılların ortalarından bu yana kalp sorunları çeken Fuat Güner, 2002 yılında verecekleri bir konser öncesi kalp krizi geçirerek ameliyata alındı.

MÜZİK HAYATI

Erken yaşlarda müziğe ilgi duyan Fuat Güner’in The Beatles grubuna olan hayranlığı müzikal hayatına şekil verdi. 1965’te kurulan ve bir dönem solistliğini Barış Manço'nun yaptığı Kaygısızlar grubunun yaratılmasında Mazhar Alanson'la birlikte bulunan Fuat Güner, bu şekilde uzun seneler devam edecek müzikal bir birlikteliğin ilk hamlesini attı. 

Fuat Güner, Mithat Danışman, Ender Arol, Semih Oksay, Cenap Kıyıkoğlu ve Ali Serdar ile kurduğu grubuyla birlikte 1969-1971 yıllarında dört 45'lik yayınladı. Bu zamanlarda plağa basılan şarkılardan ‘Son Gece’, ‘Mutsuz Adam’, ‘Özlem’ şarkılarını yazdı. 

Grubun dağılmasının ardından 1971 yılında tekrardan Barış Manço’yla çalışarak, bazı eski Kaygısızlar elemanlarıyla beraber Kurtalan Ekspres ismini alacak grubunun ilk kadrosunda ve ilk konserinde bulunan Fuat Güner, Grubun Kıbrıs konserinin ardından Mazhar Alanson’la birlikte çalışmak için gruptan ayrılma kararı aldı.

Fuat Güner, 1973’te Mazhar - Fuat adında Türküz Türkü Çağırırız albümünü yayınladı. Kaygısızlar grubundan ayrılan ve katılanlarla müzisyenler, İpucu Beşlisi adını aldılar. 1976’da kurulan bu grupta, Mazhar Alanson ve Fuat Güner’in haricinde Özkan Uğur, Galip Boransu ve Ayhan Sicimoğlu bulunuyordu. Fakat grubun ömrü çok da uzun olmadı ve ilk albümleri ‘Heyecanlı / Hop Otur Hop Kalk’ın arksından bir sene Seyyal Taner'in arkasında çaldıktan sonra dağıldılar.

1970’lerin sonları ve 1980’lerin başlarında Özkan Uğur ve Mazhar Alanson’la beraber kolektif işlerde yer alan Fuat Güner, Ferhan Şensoy’un Şahları da Vururlar, Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı ve Kukla ve Kuklacı oyunlarının müziklerini yaptı. 

1978 yılında eski grubu Kurtalan Ekspres'e kısa bir zaman da olsa katılan Fuat Güner, Barış Manço'nun Yeni Bir Gün albümünde ‘Çoban Yıldızı’ parçasında gitar çaldı. Özkan ve Mazhar’la, Seyyal Taner’le Ajda Pekkan'ın arkasında çalıp vokal yapan Fuat Güner, buradan kazandıkları parayla kendi stüdyosunu kurdu.

1984 yılında Özkan Uğur ve Mazhar Alanson’la Mazhar-Fuat-Özkan adındaki Ele Güne Karşı Yapayalnız adındaki ilk albümlerini yayınladılar Albüm, 26 hafta liste başı olurken, MFÖ de Eurovision Şarkı Yarışması'nda 2 defa Türkiye'yi temsil etti. MFÖ, 1985 yılında Diday Diday ile 14. , 1988'de Sufi ile 15. oldu.

fuat-guner-kimdir-kac-yasinda-ve-nereli-iste-hayat-hikayesi.jpg

MFÖ'nün birçok bestesinde katkısının bulunması hâricinde ‘Sevdim Bir Kere’, ‘Olmuyor Olamıyor’, ‘İstedim’, ‘Bir Ordayım Bir Burada’, ‘Para Gelince Aşka’ gibi şarkıları tek başına besteleyen Fuat Güner, ‘Nerdeyiz’, ‘Ele Güne Karşı’, ‘Uç Oldum’, ‘Neye Niyet Neye Kısmet’ gibi şarkıları da Mazhar Alanson’la beraber besteledi.

Hala MFÖ ile beraber, konserlerine devam eden Fuat Güner, 7 Mayıs 1999 yılında Aziz Fuat Güner adındaki ilk solo albümünü yayınladı. Albümde Erdal Kızılçay, Fikret Kızılok, Atilla Özdemiroğlu gibi ünlü isimlerin besteleri, Nilüfer’le bir düet ve kendi besteleri bulunuyordu. 

"Yağmur Ol Da Gel" şarkısına klip çeken Fuat Güner'in albümü başarı elde edemedi. Güner bunu ‘Aylarca didinip çalışmamın ardından kendi ismimle bir albüm yaptım. Bir reklamcı arkadaşım, üç adlı ismin ilginç olacağını söyleyince onun aklına uyup kapağa Aziz Fuat Güner yazdırdım. Üstünde uzaktan çekilmiş silüet gibi bir fotoğrafım var o kadar. Müzikseverler bunun bana ait olduğunu anlamadı. Herkes Aziz isminde piyasaya yeni bir şarkıcı çıktığını zannetti. Bundan dolayı gitmesi gereken yerlere ulaşmadı, karambole gitti." şeklinde açıklama yapmıştı. Solo albümün hâricinde Demir Demirkan’la "Aşk Var Ya" ve Riskk ile "Ah O Geceler" şarkılarında düet yaptı.

1990’da Ajda Pekkan albümü Ajda 90'a "Bana Dönme Bir Daha" bestesini veren Fuat Güner, Sezen Aksu'nun 1991’deki Gülümse albümünde "Seni Kimler Aldı" şarkısını düzenledi ve şarkıda gitar çaldı. Mazhar Alanson'un solo albümüne de vokal desteğinde bulunan Fuat Güner, Sertab Erener'in "Mi Acaba?" şarkısının besteledi. 

Deniz Arcak'ın 2003’teki "Kıpır Kıpır" albümünü düzenledi ve "Kıpır Kıpır", "Dünya Aynı Dünya", "Rüzgarın Lafı Yok", "Ah Şu Cevapsız Sorular" şarkılarının yazımında bulundu, geri vokal ve gitarda katkı verdi. Cengiz Teoman'ın "Şehr-i İstanbul" albümünde iki şarkıda gitar çalan Fuat Güner, Kenan Vural ve Ari Barokas'ın kurduğu "Serüven" grubunun tek albümünün süpervizörlüğünü üstlendi. Ayrıca Ayşen'in "Bitmiş Artık" şarkısını besteledi.

Çocukluk dönemlerinden bu yana arkadaş olan Kızılok ve Güner, Kaygısızlar'ın ilk zamanlarında bir ara birlikte çalışmalarının ardından birlikte müzik çalışmaları yaptı. 1993 yılında Fuat Güner, Kızılok’un Yana Yana albümünde gitar çalarken, birlikte besteler yapan ikilinin eseri "Sakın Gelme" MFÖ'nün M.V.A.B. albümünde seslendirildi. 

Diğer besteleri "Gel", "Kendime Bir Mektup Yazdım", "Senin Adın Yok Olsun" ve "Yaşım 17" ise Fuat Güner albümünde yer verdi. Ölümünden sonra son bestesi olan "Aşk Var Ya" şarkısını Demir Demirkan’la beraber söyledi.

Fuat Güner, söz yazarı Aysel Gürel'in son zamanlarında onunla birlikte çalıştı. Beraber yaptıkları Vurgun Yedim, Silmez Gibisin'i MFÖ olarak seslendirdiler. Mor Perdeler şarkısını Abidin, Yolun Başı şarkısını Sertab Erener, Bir Türkü şarkısını Yonca Lodi söyledi. Aysel Gürel ölümünden evvel 150 şiirini Fuat Güner'e bestelemesi için bıraktı.

1998 yılında Dağhan Baydur ve Erdal Kızılçay’la "Beatles Alaturka" adındaki projeye başladı. Müzisyenler bu projeyle Liverpool Beatles ’99 festivaline katıldılar. 2001 yılında isimlerinin baş harflerini oluşturan DEF adını koydukları grupla Beatles Alaturka adlı bir albüm yayınladılar. Grup, Kraliçe II. Elizabeth'in Altın Jubile konserinde yer aldı.

ALBÜMLERİ

Aziz Fuat Güner? (1999)
Dinleyene Aşk Olsun (2010)
Katkıda bulunduğu albümler
Dünya Benim (2001) - Demir Demirkan (Aşk Var Ya)
Sihirbaz (2009) - Burcu Güneş (Ateş Ve Suyun Aşkı)
Göğe Selam (2011) - Kurtalan Ekspres (Can Bedenden Çıkmayınca)

Diğer grup çalışmaları

Kaygısızlar

Mazhar-Fuat

Türküz Türkü Çağırırız (1973)

İpucu Beşlisi

Heyecanlı / Hop Otur Hop Kalk (1976)

DEF

Beatles Alaturka (2001)

FİLMOGRAFİSİ

Film müzikleri

Arkadaşım Şeytan (1988) - Sinema filmi
Robert'in Filmi (1990) - Sinema filmi
Aşk Ölümen Soğuktur (1994) - Sinema filmi
Ölümsüz Karanfiller (1995) - Sinema filmi
Koltuk Sevdası (2001) - TV dizisi
Çekirdek Aile (2002) - TV dizisi

Oyuncu

Arkadaşım Şeytan (1988) - Sinema filmi
Koltuk Sevdası (2001) - TV dizisi
Tehlikeyle Flört (2015) - Sinema filmi

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN