G4 EA H1N1 virüsü nedir? G4 EA H1N1 virüsü Türkiye’de var mı? Domuz gribi insandan insana bulaşıyor mu?

G4 EA H1N1 virüsü nedir? G4 EA H1N1 virüsü Türkiye’de var mı? Domuz gribi insandan insana bulaşıyor mu?

Dünya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele ederken, Çin’de bilim insanlarının yaptığı uzun çalışmaların ardından rastladıkları G4 EA H1N1 domuz giribi virüsünün varlığı tedirgin etti. Bakan Koca da, ‘G4 EA H1N1 virüsü nedir?’ sorusuna Bilim Kurulu toplantısının ardından cevap verdi.

Domuzlarda görülen H1N1 virüsünün G4 EA versiyonu olduğu bilim insanları tarafından ifade edilen yeni virüsün önlem alınmaması durumunda yeni bir pandemi riskini ortaya çıkarabileceği konuşuluyor. Yeni olan G4 EA H1N1 domuz gribi virüsünün insandan insana bulaşmadığı biliniyor. Peki yeni virüs Türkiye’de var mı? Bununla ilgili ne bir kanıt ne de bir vaka riski bulunmuyor. Bakan Koca, bu virüsün varlığını yakından izlediklerini söyledi.

BAKAN KOCA'DAN G4 EA H1N1 VİRÜSÜYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Bilim Kurulu Toplantısı sonrasının ardından açıklamalarda bulunana Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, domuz gribi H1N1 olarak bilinen, insana bulaştığı anlaşılan ve insandan insana bulaştığı bilinmeyen, mutasyona uğrayan bir virüsün varlığını yakından takip ettiklerini kaydetti.

G4 EA H1N1 VİRÜSÜ NEDİR?

Çoğunlukla insandan insana bulaşmadığı bilinen G4 virüsünün, 2009’da insandan insana bulaşma özelliğini kazanan H1N1 virüsü ile birleşmesi ile beraber yeni bir özellik kazandığı kaydediliyor.

İnsandan insana bulaşma yeteneği kazanan virüsle alakalı çalışmalar yapan bilim insanlarının, araştırmaları esnasında 2011-2018 yıllarında 10 Çin eyaletindeki mezbahalardaki domuzlardan toplanan hemen hemen 30 bin örneği analiz ettiği belirtildi. Bilim insanlarının her örneği test etmesinin ardından, çoğunluğu G4 olan 179 domuz gribi virüsü bulduğu öğrenildi.

Bilim insanlarının incelediği bütün bu kanıtlarla G4 EA H1N1 virüsünün domuz çiftliklerinde büyüyen bir problem olduğunu ve insanlara maruz kalma seviyesinin artırdığını gösterdiği aktarıldı.

Araştırmanın yayınlanmasının ardından çiftliklerin ve çalışanların daha çok izlenmesi için çağrı yapan bilim insanları, virüsün uyum sağlaması ile yeni bir pandemiye dönüşmesinin önlenebileceği bildirildi. Bununla beraber, çalışmayı analiz eden diğer bilim insanları, G4 sebebiyle başka bir salgın olasılığının az olduğunu ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN