Garantili tünele yeni fiyat tablosu

Garantili tünele yeni fiyat tablosu

İstanbullular güne Avrasya Tüneli’ne yapılan büyük zam haberiyle uyandı. Hükümetin ‘enflasyonla topyekün mücadele’ programını yürüttüğü bir süreçte geçiş ücretlerinde yapılan yüzde 38’lik artış büyük tepkilere neden oldu. Öğleden sonra ise megakent sakinlerini rahatlatan haber Ulaştırma Bakanlığı’ndan geldi. Zamlı listenin Avrasya Tüneli’nin internet sitesine ‘sehven’ konulduğunu açıklayan Bakanlık, listenin kısa sürede kaldırıldığını duyurdu.

Avrasya Tüneli’nde zamlı tarife başlamadan sonlandırıldı. En son Temmuz 2018’de 19.20 TL olan fiyat 23.30’a çıkmasının ardından şimdi de tünelin web sitesinde yer alan bilgiye göre 32.10 liraya yükselecekti. Tepkilere neden olan artışın ardından Bakanlık “Geçiş ücretleri, aynen devam edecektir. Sitede kısa süreliğine yer alan ‘yeni ücret tablosu’ siteye sehven konulmuş olup kısa sürede kaldırılmıştır” dedi.

Yeni yılla birlikte yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılan köprü ve otoyollara zam geldi. Devlete ait olan köprü ve otoyolların fiyatlarıysa aynı kaldı. Osmangazi Köprüsü’nün 2019 ile birlikte geçiş ücreti (otomobil) 71.75 liradan 103.05’e çıktı. Tam Osmangazi’nin geçiş ücretlerinden bahsedilirken bir zam haberi de yılbaşında Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geldi. 2018’de 13.05 olan geçiş ücreti 19.15 liraya çıkarıldı. Böylece Osmangazi Köprüsü yüzde 44, Yavuz Sultan Selim ise yüzde 47 zamlandı. YİD modeliyle yapılan Avrasya Tüneli’nin sitesinde de dün sabah saatlerinde bugün itibariyle fiyat artışı yapılacağı bilgisi verildi. En son Temmuz 2018’de 19.20 liradan 23.30’a yapılan yükselişin ardından, 2019’un da ilk tarifesi uygulanamadan kaldırıldı. Akşam saatlerinde Bakanlıktan yapılan açıklamada “Avrasya Tüneli geçiş ücretlerinde herhangi bir artış yapılmamıştır. 2018 yılında otomobiller için 23.30 TL ve minibüsler için 34.90 TL olarak alınan geçiş ücretleri, aynen devam etmektedir. Avrasya Tüneli’nin internet sitesinde kısa süreliğine yer alan ‘yeni ücret tablosu’ siteye sehven konulmuş olup kısa sürede kaldırılmıştır” denildi. Yeni fiyat tablosuyla birlikte tek yön geçiş ücreti 23.30 liradan, 32.10’a çıkacak. Böylece otomobiller için artış yüzde 37.7 olacak. Tek yön minibüsler için ise 34.90 TL’den yüzde 37.82 artışla 48.10 TL’ye yükselecek. Böylece 3 YİD modelli işletme neredeyse enflasyonun 2 katından fazla fiyat artışına gidecek. Avrasya Tüneli’nde yıllık 25.6 milyon araç Hazine garantisi verilmiş durumda. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre, tünel açıldığından bu yana toplamda geçiş yapan araç sayısı 31.5 milyonu aştı. Avrasya tünelinden günlük 68 bin 500 araç geçmesi için garanti verilmişti. Buna göre geçmeyen 7.8 milyon aracın faturası Hazine’ye çıktı. Ödenecek rakamın ise yaklaşık, 182 milyon TL olacağı hesaplanıyor. 

19-02/01/fiyat-tablosu.png

DEVLETİN KÖPRÜSÜ 8.75 LİRA

Ekim 1973’te açılan ve ismi o dönemde Boğaziçi Köprüsü (15 Temmuz Şehitler Köprüsü) olan güzergah kendini amorti eder etmez ücretsiz olacaktı. Fakat, darphane gibi para basan köprü ücretsiz değil 1988 yılında yapılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü için çalıştı. Sonrasında her iki köprü de ücretli hizmet vermeye devam etti. İki taraflı ücret gündemi oluşunca, bunun yerine fiyat artışına gidildi. 2016 yılında 3.50 TL olan geçiş ücreti günümüzde 8.75’e ulaştı. Yani iki yılda neredeyse kendini amorti eden köprüler yüzde 150 zamlandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN