Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun (TKDF) 1 Ocak – 31 Aralık 2025 tarihlerini kapsayan verileri, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin ulaştığı vahim tabloyu ortaya koydu. Rapora göre, geçtiğimiz yıl toplam 391 kadın erkek şiddeti nedeniyle yaşamını yitirdi. Bu ölümlerin 297’si doğrudan kadın cinayeti olarak nitelendirilirken, 94 vaka "şüpheli ölüm" kategorisinde kayıtlara geçti.
EN TEHLİKELİ YER: KENDİ EVİ
T24'ün haberine göre, raporun en çarpıcı bulgularından biri, cinayetlerin işlendiği mekanlar oldu. Kadınların büyük çoğunluğu, dışarıdaki tehlikelerden ziyade en güvenli hissetmeleri gereken yerlerde hedef alındı:
253 kadın kendi evinde katledildi. 69 kadın sokak ve park gibi kamusal alanlarda yaşamını yitirdi. Ormanlık alanlar (25), iş yerleri (14) ve deniz kenarları (10) diğer olay mahalleleri olarak sıralandı.
FAİLLER "EN YAKINLARINDAKİ" ERKEKLER
Cinayetlerin arkasındaki isimler, kadınların hayatlarını paylaştığı ya da akrabalık bağı bulunan kişiler oldu. Faillerin dağılımı şu şekilde gerçekleşti:
137 kadın, aile üyesi erkekler tarafından öldürüldü. 59 kadın, eski eşi veya boşanma aşamasındaki eşi tarafından hayattan koparıldı. 30 kadın, ayrılmak istediği veya teklifini reddettiği erkeklerin kurbanı oldu. Birlikte yaşanılan veya sosyal çevreden tanınan erkekler toplamda 55 kadının ölümüne neden oldu.
ATEŞLİ SİLAHLAR İLK SIRADA
Cinayet yöntemlerinde ateşli silahların kullanımındaki yaygınlık dikkat çekti. 203 vaka silahla gerçekleştirilirken, bunu kesici aletler (78), boğulma (19) ve yüksekten düşürülme (13) takip etti. Özellikle "şüpheli ölüm" olarak kaydedilen vakalarda "yüksekten düşme" ve "asılı halde bulunma" bulguları uzmanlarca detaylı inceleme gerektiren başlıklar olarak öne çıktı.
COĞRAFİ VE SOSYO-DEMOGRAFİK DAĞILIM
İstanbul, 54 cinayet ile listenin ilk sırasında yer alarak şiddetin en yoğun yaşandığı il oldu. İstanbul’u Diyarbakır (21), İzmir (20) ve Antalya (19) izledi.
Öldürülen kadınların %46,4’ü 19-35 yaş aralığındaydı. En genç kurban 2, en yaşlı kurban ise 83 yaşındaydı. Katledilen kadınların 165’i evli, 100’ü bekârdı.
