3600 Ek Göstergenin maliyeti ortaya çıktı: Bütçeye 25 milyarlık yeni yük

3600 Ek Göstergenin maliyeti ortaya çıktı: Bütçeye 25 milyarlık yeni yük

Cumhurbaşkanı Erdoğan 3600 ek gösterge düzenlemesinin detaylarını açıkladı. Gündeme ilk getirtildiğinde öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerini kapsaması planlanan ek göstergede yapılan düzenleme ile beraber bu meslek grupları birinci dereceye yükselecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verilerine göre ek gösterge düzenlemesi nedeniyle emekli olmak isteyenlerin oranı yüzde 3'den yüzde 10'a yükselmesi halinde bütçede 25 bin liraya yakın ilave maliyet oluşacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gerçekleşen Kabine toplantısının ardından uzun süredir konuşulan 3600 ek gösterge düzenlemesinin detaylarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başlangıçta sadece öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri için düşünülen ek gösterge artışının tüm memurları kapsayacak şekilde genişletildiğini söyledi. Erdoğan’ın verdiği bilgilere göre öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergesi birinci dereceye gelmiş olanlar için 3600’e yükselecek.

ARTIŞLAR YENİ YILDAKİ İLK MAAŞLARA YANSITILACAK

Ek gösterge ile memurların mevcut maaşlarında çok küçük artışlar olurken asıl artış emekli aylıklarıyla ikramiyelerinde olacak. Ek göstergesi 3600’e çıkan 30 yıllık memurun emekli aylığı 1234 ile 1391 lira arasında, emekli ikramiyesi de 44 bin ile 50 bin 150 lira arasında artacak. Artışlar yeni yıldaki ilk maaşlara yansıtılacak. Erdoğan, ek gösterge artışının diğer memurlar arasında dengeleri bozacağını gördüklerini bu nedenle tüm memurlara 600 ek gösterge artışı yapacaklarını da söyledi.

25 BİN LİRAYA YAKIN İLAVE MALİYET

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının verilerine göre Türkiye'de emekli olma şartlarını getirerek emekli olabilecek 145 bin memur bulunuyor. Emeklilik başvurusunda bulunan memurların orası sadece yüzde 3. Bakanlığın hesaplamalarına göre ek gösterge düzenlemesi nedeniyle emekli olmak isteyenlerin oranı yüzde 3'den yüzde 10'a yükselmesi halinde bütçede 25 bin liraya yakın ilave maliyet oluşacak.

Ek gösterge çalışması 2018'de gündeme ilk getirildiğinde sadece öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerini kapsaması planlanıyordu. Ek gösterge de yapılan yeni düzenlemeyle beraber bu dört meslek grubundaki tüm çalışanlar birinci dereceye yükselmiş olma şartıyla 3600 ek gösterge alacak.

EMEKLİ İKRAMİYESİNDE 50 BİN LİRAYA VARAN ATIŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasına göre; 30 yıllık hizmeti olan bir memurun emekli aylığı 1234 lira-1391 lira arasında artış gösterecek. Emekli ikramiyesinde ise 44 bin 500 lira ile 50 bin 150 lira arasında artış yaşanacak.

600 puan ek gösterge hakkı tanınan diğer memurların bu yeni düzenleme sonucu ne kadar maaş artışı kazanacağı konusunda ise tam olarak hesaplama yapabilmek için tazminat yansıtma oranlarında bir değişiklik yapılıp yapılmayacağının belli olması gerekiyor.

EMEKLİ MAAŞLARINDA 113 LİRALIK ARTIŞ

Yapılan son hesaplamalara göre 600 puanlık ek gösterge artışı sonrasında tazminat yansıtma oranında değişikliğe gidilmezse emekli maaşlarında 113 liralık bir artış yaşanacak. Emekli ikramiyesinde ise 4200 lira artış meydana gelecek. Ancak 600 puanlık ek gösterge hakkı sağlanırken bunun yanında tazminat yansıtma oranlarında da bir artış yaşanırsa bu rakamlarda da değişikliğe gidilecek. 600 puan ek göstergesi artan bir memur tazminat yansıtma oranında da 10 puan artış yaşanması halinde emekli maaşında 218 liralık bir artış hakkı elde edecek.

EMEKLİ İKRAMİYESİNDE 6540 LİRALIK ARTIŞ

Emekli ikramiyesi konusunda ise bu artış hizmet yılına göre hesaplanacak. 30 yıl çalışıp emekli olan bir memur üzerinden hesaplama yapılırsa 600 puan ek gösterge hakkı kazanan, tazminat yansıtma oranında da 10 puan artış yaşanan bir memurun emekli ikramiyesi 6540 lira yükselecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (17)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
17 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN