50 ülkeden genç coğrafyacılar İstanbul’da buluşacak: iGeo 2026 için geri sayım başladı

50 ülkeden genç coğrafyacılar İstanbul’da buluşacak: iGeo 2026 için geri sayım başladı

Türkiye, 11-17 Ağustos tarihleri arasında 22. Uluslararası Coğrafya Olimpiyatı’na ev sahipliği yapacak. iGeo 2026 öncesinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde düzenlenen basın toplantısında organizasyonun bilimsel, akademik ve diplomatik boyutu kamuoyuyla paylaşıldı. 50 ülkeden 200’ü aşkın genç coğrafyacı ile 100’den fazla uluslararası akademisyen İstanbul’da bir araya gelecek.

Türkiye, uluslararası bilim diplomasisi açısından önemli organizasyonlardan biri olan 22. Uluslararası Coğrafya Olimpiyatı’na (iGeo 2026) ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

11-17 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek organizasyon öncesinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda iGeo 2026’nın bilimsel, akademik ve diplomatik boyutu anlatılırken, organizasyonun Türkiye’nin uluslararası akademik görünürlüğüne sağlayacağı katkılar da değerlendirildi.

50 ÜLKEDEN 200’Ü AŞKIN GENÇ KATILACAK

Organizasyon kapsamında 50 ülkeden 16-19 yaş aralığında 200’ü aşkın genç coğrafyacı İstanbul’da buluşacak.

Genç katılımcıların yanı sıra 100’den fazla uluslararası akademisyen de organizasyonda yer alacak.

Aynı dönemde düzenlenecek IGU Bölgesel Konferansı ile birlikte İstanbul, yalnızca genç bilim insanlarını değil, dünya coğrafya camiasının önde gelen akademisyenlerini de ağırlayacak.

GÖNENÇGİL: COĞRAFYA STRATEJİK BİR BİLİM ALANI

Basın toplantısının açılış konuşmasını Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Barbaros Gönençgil yaptı.

Türkiye’nin böylesine büyük bir organizasyona ev sahipliği yapmasının yalnızca bilimsel değil, diplomatik açıdan da önemli olduğunu vurgulayan Gönençgil, coğrafyanın günümüzde devletlerin geleceğini şekillendiren stratejik bir bilim alanına dönüştüğünü söyledi.

Gönençgil, Türkiye’nin uluslararası güvenilirliği, akademik birikimi ve organizasyon kapasitesi sayesinde bu göreve layık görüldüğünü belirtti.

“BİLİM DİPLOMASİSİNE KALICI KATKI SAĞLAYACAK”

Prof. Dr. Gönençgil, iGeo 2026’nın Türkiye’nin bilim diplomasisine kalıcı katkılar sağlayacağını ifade etti.

Organizasyonun genç bilim insanları arasında uluslararası etkileşimi güçlendireceğini belirten Gönençgil, coğrafya disiplininin iklim değişikliği, göç, şehirleşme, doğal afetler, çevre sorunları ve jeopolitik gibi başlıklarda giderek daha belirleyici bir rol oynadığına dikkat çekti.

İSTANBUL DÜNYA COĞRAFYA CAMİASINI AĞIRLAYACAK

iGeo 2026 ile aynı dönemde gerçekleştirilecek IGU Bölgesel Konferansı, İstanbul’u bir hafta boyunca küresel coğrafya camiasının buluşma noktalarından biri haline getirecek.

Organizasyon sayesinde Türkiye’nin akademik kapasitesinin uluslararası alanda daha görünür hale gelmesi ve gençler arasında bilimsel iş birliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN