69 yıldır tek başına yapıyor, bu işten emekli olmayı da düşünmüyor! 85 yaşındaki usta elinde sanat işliyor

69 yıldır tek başına yapıyor, bu işten emekli olmayı da düşünmüyor! 85 yaşındaki usta elinde sanat işliyor

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde yaşayan 85 yaşındaki Ahmet Eden, tam 69 yıldır Amanos Dağları'ndan topladığı dalları sanata dönüştürüyor. Çocuklukta başladığı bu zanaatı bir hobi ve teselli kaynağı olarak sürdüren Eden, yaşadığı büyük deprem felaketine rağmen ustalığından vazgeçmiyor. İşte tüm detaylar…

Teknolojinin hızına inat, el emeği göz nuruyla üretilen zanaatlar varlığını sürdürüyor. Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde, Amanos Dağları eteklerindeki Bektaşlı Mahallesi’nde yaşayan Ahmet Eden de bu ustalardan bir tanesidir. 16 yaşında dayısından öğrendiği kaşık yapımını, çobanlıkla birlikte 69 yıl boyunca aralıksız sürdüren Eden, ilerleyen yaşına rağmen sanatından vazgeçmiyor. Depremlerde büyük acılar yaşamasına rağmen tahta kaşıklarıyla hayata tutunan emektar usta, azim ve geleneğin eşsiz bir örneği olarak karşımıza çıkıyor.

69 YILDIR YAPIYOR

Ahmet Eden, Amanos Dağları eteklerinde küçük yaşta çobanlık yaparken, dayısının rehberliğinde ağaç dallarından kaşık yapma sanatını öğrendi. Usta, kaşıklarını yapmak için özellikle ceviz, çınar ve çam gibi farklı ağaç türlerinin kurumuş ve uygun dallarını Amanos Dağları'nın eteklerinden topluyor. Çobanlık yaptığı dönemde boş bulduğu her anı değerlendiren Eden, zamanla kendini geliştirerek bu işi bir hobi ve yaşam biçimi haline getirdi.

ahmet-eden.jpg

ACISINI MANEVİ TESELLİYLE DİNDİRDİ

Ahmet Eden, 6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerde 30 yakınını kaybetti ve ağır hasar alan evi tamamen yıkıldı. Felaket sonrasında yaklaşık 8 ay boyunca Payas ilçesinde yaşamak zorunda kaldıktan sonra Kırıkhan’a geri dönerek çocuklarının yanında hayatını sürdürmeye başladı. Yaşadığı büyük travma ve zorunlu ayrılık nedeniyle kaşık yapımına bir süre ara vermek zorunda kalsa da, bu değerli zanaati tamamen bırakmadı.

ahmet-eden-kasik.jpg

GÜNÜ BİRLİK ÜRETİLİYOR

85 yaşındaki usta, sağlık durumu izin verdiği sürece kaşık yapımına devam ediyor. Hava soğuk olduğunda bronşit nedeniyle ara verse de, genellikle büyük kaşıklardan günde bir, küçük kaşıklardan ise dört adet üretebiliyor. Eden, yaptığı kaşıkları satmak yerine çevresindeki ihtiyaç sahiplerine ve isteyenlere hediye ediyor.

Ahmet Eden’in torunu Ramazan Eden, dedesinin bu işi "hayrına yaptığını ve bu sayede teselli olduğunu" belirtiyor. Torun, dedesine ormanlık alanlardan odun parçaları toplayarak destek oluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN