700 bin işçinin zammı yarın belli oluyor: İşte uzmanların birleştiği rakam!

700 bin işçinin zammı yarın belli oluyor: İşte uzmanların birleştiği rakam!

Son zamanlarda ülke gündeminde yer alan toplu iş sözleşmelerine dair çalışmalar devam ediyor. Toplu iş sözleşmelerindeki zorlayıcı müzakereler ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin olaya el attı. Kamu işçilerine yapılan zam için önümüzdeki günü işaret eden Vedat Bilgin, soru yağmuruna tutuldu. Yeni teklifte kabul etmeyen işçilerin maaş durumu ne olacak? İşte tüm detaylar...

TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDE SON DEMLER

Toplu iş sözleşmelerine dair teklif ve talepler havalarda uçuşuyor. İşçiler ile birlikte ortak bir payda da buluşmak üzere yeni bir teklif daha hazırlanıyor. Daha önce sunulan iki teklif üzerine yeni taleplerini ileten kamu işçileri yarın itibariyle yeni bir teklifi daha değerlendirmeye alması bekleniyor.

Toplu iş sözleşmeleri Kara yolları, demir yolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, Milli Eğitim ve Milli Savunma bakanlıkları, hastaneler ve üniversitelerin de aralarında yer aldığı kamu kurum ve kuruluşlarından 700 bini aşkın işçiyi ilgilendiriyor.

2023 yılı için Toplu İş Sözleşmeleri Çevre Protokolü süreci kaldığı yerden devam ediyor. Vedat bilgin kamu işçilerine zam için önümüzdeki günü hedef gösterdi. Daha önceki teklifleri reddeden işçilerin maaşının ne olacağı ise merak konusu oldu. Konuya dair ünlü ekonomist Muhammet Bayram'dan açıklama geldi

kredi-ertelemeleri-nasil-yapilir-kredi-erteleme-kosullari-46318.jpg

TEKLİFİN 12 BİN LİRANIN ÜZERİNE ÇIKMASI BEKLENİYOR

Ekonomist Muhammet Bayram'ın açıklamalarına göre 700 binden fazla olan işçinin ilgisi toplu iş sözleşmelerinde. Kamu işçileri tarafından yapılan talepte 15 bin taban ücret, yüzde 45 zam, son olarak da 6'ıncı ayda enflasyon farkı artı yüzde 5 zam arzulanıyor. Kamu işçilerine verilen ilk teklifte taban ücret 11 bin lira olurken ikinci bir teklifte 12 bin liraya kadar yükseliş sağladı.

Bayram, tekliflerin biraz daha artmasıyla sonuçlanmasını beklediğini belirtti. Tahminlerini de paylaşan Bayram, sözleşme sonunda 12 bin lira ile 15 bin lira arasındaki bir rakamda mutabık kalınacağını ifade ediyor. Ortalama olarak ise 13 bin lira civarında olması bekleniyor.

fozgwqqamaawy31.jpg

"İLK 6 AYDA YÜZDE 45 ZAM MAKUL"

700 binden fazla kamu işçisine yapılacak olan toplu sözleşme görüşmeleri ile birlikte bir başka kamu sözleşmelerine de örneklik teşkil edeceğini açıkladı. Enflasyonun ilk 6 ayda yüksek seyretmesi ve sonraki 6 ayda düşüşe geçmesine dair beklentiler açıklandı.

Ekonomist Muharrem Bayram ilk 6 ayda yüzde 45'lik bir artışın makul olacağını ifade etti. Kamu işçilerinin zam artışını kabul edeceklerini fakat bu seviyenin son masada karara bağlanacağını da açıkladı. 1 Mayıs itibariyle sona ermesi beklenen toplu iş sözleşmeleri için görüşmeler halen devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN