Türkiye’deki narenciye üretiminin %40’ını tek başına karşılayan Adana’da mayer cinsi limonun hasadı başladı. Bahçede kilosu boyuna göre 6-12 lira arasında değişen limonda bu yıl 710.000 ton rekolte bekleniyor.
HASAT SÜRECİ YAVAŞ İLERLİYOR
Hasatla ilgili İHA muhabirine konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasadın başlamasına rağmen çok yavaş ilerlediğine dikkat çekerek, “ Karadeniz’deki Ukrayna-Rusya Savaşı’ndan dolayı gemi trafiğinde sıkıntı var. Bu sene limonda bir sıkıntı yok, Adana genelinde 218 bin dönüm alanda limon ekim alanı var. Bu yıl 710 bin ton rekolte bekliyoruz" dedi.

BU YIL LİMON BEREKETLİ
Geçen sene limonda zirai dondan dolayı 380.000 rekolte alındığını, bu yıl verimin çok olduğunu söyleyen Doğan, "Geçen yıl soğuklardan dolayı ağaçlar zarar gördüğü için 380 bin ton rekolte almıştık ve fiyatlar çok iyiydi, çiftçi mutluydu. Ancak bu yıl da verim bol ama fiyatlar düşük. Şu anda limonda hiç alıcı yok. İhracat için kapılar açıldığında belki fiyatlar biraz hareketli olacak" diye konuştu.
Şuan dünyada Güney Afrika ve Arjantin’den limonun ihraç edildiğine dikkat çeken Doğan, "Şuan Güney Afrika’dan bütün ülkelere ve Arjantin’den limon gitmekte. Onların limonu Eylül’ün sonunda bitecek. Onların limonu bittiğinde bizim burada inşallah hareket başlayacak" dedi.

FİYAT KALİTESİNE GÖRE DEĞİŞİYOR
Fiyatların limonun kalitesine göre 6 ile 12 lira arasında değiştiğini de anlatan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, daha sonra şunları söyledi:
"Çift makas mayer cinsi limonun fiyatı 6-8 lira. Tek makas olursa bu fiyatlar 8-12 lira arasında. 21 Eylül’de ihracat başlayınca fiyatların daha da artmasını bekliyoruz. Limonu siz dalından kestiğinizde parasız dahi alsanız bunun paketleme tesisinden çıkışı 15-20 lira. İnşallah limonu yurt dışına göndereceğiz. Yurt dışına limon gitmediği takdirde bu limonların hepsinin iç piyasada tüketilmesi mümkün değil. Limon çok fazla."
