ABD basınından Erdoğan-Netanyahu iddiası: Gelecek ay görüşmeyi planlıyorlar

ABD basınından Erdoğan-Netanyahu iddiası: Gelecek ay görüşmeyi planlıyorlar

Ankara ile Tel Aviv arasında normalleşmeye dönük adımlar sürüyor. Batı Şeria'da yaşanan çatışmaların büyüdüğü dönemde ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsrail Başbakanı Netanyahu'nın gelecek ay görüşmeyi planladığını ileri sürdü. Görüşmenin Ankara'da olabileceğini de belirtildi.

İsrail'in 2010'da Gazze Şeridi'ne giden Mavi Marmara gemisine düzenlediği baskının ardından Ankara – Tel Aviv ilişkileri dibe vurmuştu. İki ülke tam diplomatik ilişkilere ancak geçen yıl Ağustos ayında yeniden başlamıştı. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ilişkileri onarmak için önemli bir ilk adım olarak geçen yılın başlarında Erdoğan ile bir araya gelmişti. Ancak henüz İsrail ve Türkiye'den olası görüşme konusunda açıklama gelmedi.

Ancak ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg'e konuşan kaynaklar İsrail ve Türkiye'nin uzun süredir soğuk olan iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme çabaları sürerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun temmuz ayı başlarında bir araya gelmeyi planladığını duyurdu. Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandırılan haberde Erdoğan ve Netanyahu'nun programlarının izin vermesi halinde Temmuz ayında Ankara'da görüşebileceği belirtildi.

'TÜRKİYE ÜZERİNDEN LNG TAŞINMASI İÇİN MÜZAKERELER OLABİLİR'

Bir zamanlar yakın askeri müttefik olan Türkiye ve İsrail, 10 yıldan fazla süren gerilimin ardından turizm ve ticaret alanlarında daha fazla işbirliği yapıyor ve İsrail Türkiye'ye gaz sevkiyatına başlamanın yollarını arıyor. Kimliklerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar Bloomberg'e yaptıkları açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonucu tedarik zinciri ve ham madde piyasasında meydana gelen aksamaların ilişkileri onarmak için teşvik edici bir rol oynadığını söyledi.

Haberde, iki lider arasındaki görüşmede Gazze Şeridi'nden Avrupa'ya Türkiye üzerinden sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) taşınması için müzakerelerin de yapılabileceği kaydedildi. Ancak bölgede ne kadar gaz bulunduğu henüz bilinmiyor. Ayrıca İsrail'de LNG ihraç terminali veya Türkiye'ye gaz taşıyacak bir boru hattı da bulunmuyor. Milyarlarca dolara mal olacak bu projelerin yapım aşamasının da yıllar sürebileceği belirtiliyor. Ancak Netanyahu'nun ofisi pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail'in bölgesel sükuneti koruma çabalarının bir parçası olarak Gazze açıklarında bir gaz sahası geliştirilmesine izin vereceğini söylemişti.

'GAZ ANLAŞMASI OLURSA ÇATLAKLARDA İYİLEŞME OLUR'

Bloomberg haberinde İsrail ve Türkiye'nin, Ermenistan'a karşı Azerbaycan'ın desteklenmesi ve Suriye'deki İran nüfuzuna karşı çıkma gibi alanlarda ortak çıkarları olduğunu vurgulayarak iki ülkenin Filistin topraklarının statüsü konusunda bölündüğünü ayrıca İsrail'in Ankara'yı Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ı desteklemekle suçladığını vurguladı. Ancak Bloomberg'e konuşan kaynaklar olası bir gaz anlaşmasının ilişkilerdeki çatlağın iyileşmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN