Netanyahu yargı reformu protestoları ile ilgili konuştu: Gösterilerimizin olması bizim demokrasimizin bir işareti

Netanyahu yargı reformu protestoları ile ilgili konuştu: Gösterilerimizin olması bizim demokrasimizin bir işareti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, CBS News'te yayınlanan Face the Nation programına katıldı. İsrail'de aylardır süren, parlamentoya Yargıtay kararlarını bozma yetkisi veren yargı reformu nedeniyle yapılan protestolarla ilgili soruları yanıtlayan Netanyahu, "Gösterilerimizin olması bizim demokrasimizin bir işareti" dedi.

SELMAN CÖMERT

ABD merkezli CBS News'in 'Face the Nation' programına katılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Ulusal birliğe ihtiyaç duyduğunuz bu zamanda yargı reformunu neden geri çekmiyorsunuz?" sorusunu, İsrail'in yargı sisteminde değişiklik yapılması gerektiğine dair geniş bir kamuoyu olduğunu, ancak bunun nasıl ve ne ölçüde yapılması gerektiğine dair çarpıcı fikir ayrılıkları olduğunu belirterek, "Gösterilerimizin olması, bence demokrasimizin bir işareti, tıpkı Fransa'da ve ABD'de gösterilerin olması gibi" ifadeleriyle yanıtladı.

Netanyahu, geçtiğimiz ay ülkede artan protestolar nedeniyle "iç savaş tehlikesini" gerekçe göstererek yargı reformunun erteleneceğini duyurmuştu. İsrail Parlamentosu'nun (Knesset) yargı üzerindeki etkisini artıracak reformun neden geri çekmediği sorusu üzerine Netanyahu, "Aslında, tıpkı Yüksek Mahkeme'nin parlamento ya da hükümet tarafından alınan herhangi bir kararı iptal edebileceğini kabul etmediğimiz gibi, Parlamento'nun da Yüksek Mahkeme kararlarının üstesinden gelebileceğini kabul etmeyeceğimi söylemiştim" dedi. Netanyahu sözlerine şöyle devam etti:
"Her iki taraf da, bu aşırı uçların her ikisi de, aslında hükümetin üç erki arasındaki dengeyi engellemektedir ki şu anda dengeyi sağlamaya çalıştığımız şey de tam olarak bu. Şimdi, bunu söyledim ve Başbakan olarak buna göre hareket ettim, dedim ki, tamam, bir ara verelim ve iki karşıt tarafı nasıl dengeleyebileceğimizi görmeye çalışalım."

"PROTESTOLARIN KAYNAĞI 'BASİT BİR TARTIŞMADAN' İBARET"

ABD'li gazeteci Margaret Brennan'ın sorularını yanıtlayan Netanyahu, tarafların görüşlerini anlattı; bir tarafın İsrail'de demokrasi olmadığını çünkü Parlamento'nun çoğunluğuyla seçilen hükümetlerin devrildiğini, dolayısıyla çoğunluk yönetimine sahip olunmadığını savunduğunu belirtti. İsrail Başbakanı, diğer bir görüşün de "Parlamento'nun Yüksek Mahkeme'yi geçersiz kılarak azınlık haklarını veya bireysel hakları ihlal edebileceğine" dair olduğunu ifade etti.

Başbakan'ın açıklamalarına yorum yapan ABD'li gazeteci, "Bu meseleyi basit bir tartışmaymış gibi anlatıyorsunuz" demesi üzerine Netanyahu, "Evet, öyle" cevabını verdi. Gazeteci Brennan, Netanyahu'ya "…iç savaş olasılığını durdurmak istediği için (reform sürecine) ara verdiğini" hatırlattı.

BİDEN: UMARIM BU YOLDA DEVAM ETMEZLER
NETANYAHU: BU BİZİM İÇ MESELEMİZ

Biden'ın İsrail'deki protestolarla ilgili, "Bu yolda devam edemezler. Umarım, Başbakan (Netanyahu) gerçek bir uzlaşma sağlamaya çalışabilecek şekilde hareket eder" açıklamasının hatırlatılması üzerine Netanyahu, "Başkan Biden ile 40 yılı aşkın süredir devam eden dostluğumuza değer veriyorum… Ama bu çözmemiz gereken bir iç mesele" dedi.

"ARAP DÜNYASI, İSRAİL'İN VAZGEÇİLMEZ BİR DOST OLDUĞUNU KABUL EDECEK"

Kendisini "gururlu bir homofobik" olarak tanımlayan ve Arap karşıtı söylemleriyle tanınan İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in kabinede bulunmasının Arap dünyasıyla barış yapma planlarını baltalayabileceğine dair soruya yanıt veren Netanyahu, "Herkes yüzeyin üstündekini görür, ben İsrail Başbakanı olarak altındakileri de görüyorum" diyerek, Arap devletlerinin İsrail'i düşman olarak değil, vazgeçilmez dostları olarak görmeyi kabul edeceğini ileri sürdü.

"İSRAİL'İN DOSTLUĞUNU UNUTAN DEMOKRATLARA BUNU HATIRLATMALIYIZ"

Netanyahu, hakkındaki ABD'deki Cumhuriyetçileri desteklediği iddialarını kesin bir dille reddederek, İsrail'i ziyaret etmesi beklenen ve Cumhuriyetçilerin muhtemel ABD Başkan'ı adayı olan Florida Valisi Ron DeSantis ile görüşeceğini belirtti.

Araştırma şirketi Gallup'ta yayınlanan ABD'deki Demokratların ilk kez Filistinlilere artan sempatisiyle ilgili soruya yanı veren Netanyahu, "Amerika'nın İsrail'den daha iyi bir dostu ve daha iyi bir müttefiki olmadığını unutan Demokrat meslektaşlarımızı ikna etmek için daha çok çalışmamız gerektiği düşünüyorum" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN