AFAD mahalle mahalle yok olacak bölgeleri saydı! Eğer o mahallelerde yaşıyorsanız dikkat

AFAD mahalle mahalle yok olacak bölgeleri saydı! Eğer o mahallelerde yaşıyorsanız dikkat

Büyük İstanbul depreminde korkutan senaryo! Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Yaşanan acı felaket sonrası gözler Büyük İstanbul depremine çevrildi. Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör'ün depremin yaklaşmasından dolayı İstanbul'dan taşınacağını açıklamasının ardından AFAD'dan son dakika uyarısı geldi. Eğer o mahallelerde yaşıyorsanız pılınızı pırtınızı toplayın. AFAD mahalle mahalle yok olacak bölgeleri saydı!

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından diken üstünde olan Türkiye, deprem riskine karşı önlemler almaya devam ediyor. Yaşanan deprem felaketinin ardından vatandaşlar 'Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? Hangi mahalleler riskli?' sorularını araştırırken uzmanlardan peş peşe uyarılar gelmeye devam ediyor. En son Prof. Dr. Celal Şengör'ün 'Depremden dolayı İstanbul'dan taşınacağım' açıklaması yapması herkesi tedirgin etti. AFAD'dan son dakika uyarısı geldi. AFAD mahalle mahalle yok olacak bölgeleri saydı! Eğer o mahallelerde yaşıyorsanız pılınızı pırtınızı toplayın. Taş üstünde taş kalmayacak.

AFAD SON DAKİKA OLARAK UYARDI: TAŞ ÜSTÜNDE TAŞ KALMAYACAK

Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör'ün deprem riskinden dolayı İstanbul'dan taşınacağını açıklaması herkesi tedirgin etmiş durumda. Bu süreçte yeni bir rapor yayımlayan AFAD o mahallelerde yaşayanları uyardı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) hazırladığı raporlarda riskli ilçeler ve mahalleler tek tek sıralanıyor. AFAD’a göre; “Deprem İstanbul’un tüm ilçeleri için yüksek risk oluşturmakla birlikte; özellikle Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve yakın mahalleler olası büyük depremden yoğun olarak etkilenecek.” İBB’ye göre ise en riskli ilçeler Avcılar, Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla ve Beylikdüzü. Olası büyük bir depremde Zeytinburnu’nda 5 bin 334, Avcılar’da 7 bin 39, Küçükçekmece’de 12 bin 244 yapının ağır hasar alacağı tahmin ediliyor.

gfgfgf-2023-08-09t131035-357.jpg

BU MAHALLELERDE YAŞIYORSANIZ HEMEN TAŞININ!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı’na (İRAP) göre olası büyük bir depremde İstanbul’u bekleyen tehlikeler şöyle sıralandı:

Deprem İstanbul’un tüm ilçeleri için yüksek risk oluşturmakla birlikte; özellikle Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve yakın mahalleler olası büyük depremden yoğun olarak etkilenecek. Bu durumun ana sebepleri olarak; belirtilen ilçelerin faya yakınlığı, yapı stoğu taşıyıcı sistem özelliklerinin yetersizliği, zemin koşullarının sıvılaşmaya müsait olması gibi sebepler sayılabilir. - Beylikdüzü ve Ataşehir: Nüfus yoğunluğunun ve yüksek katlı yeni binaların fazla olduğu ilçeler. Özel okullar da bu bölgede yoğunlaşmış. Büyükçekmece ve Beylikdüzü ilçelerinin heyelan bölgesinde bulunmaları sebebiyle çökmeler gerçekleşebiliyor.

Esenyurt: Yüksek ve yoğun yapılaşma, artan nüfus ve göçmen yoğunluğu ile depremden etkilenme riski yükselen bir ilçe. - Silivri ve Tuzla: Aktif fay hattına yakın olmaları, alüviyon kalınlığının fazla olması ve zemin koşullarının sıvılaşmaya müsait olması gibi sebepler ile depremden yoğun şekilde etkilenebilecek ilçeler. - Bakırköy, Avcılar ve Zeytinburnu: Bu ilçelerin tamamının etkileneceği öngörülüyor. Özel, devlet ve şehir hastanelerinin, okulların bu ilçelerde yoğun olması, yapı stoğunun eskiliği, olası etkiyi artırıyor. - Adalar: Fay hattına yakınlık ve yapı stoğunun eski olması nedeniyle yüksek risk taşımakla birlikte, nüfus ve yoğunluğunun azlığı, deniz ulaşım imkanlarının açıklığı, trafik problemi olmaması ilçeye ait diğer özellikler olarak ortaya çıkıyor.

gfgfgf-2023-08-09t131112-949.jpg

Bağcılar, Bahçelievler, Esenler, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Ümraniye ve Üsküdar: Kalabalık ve yoğun nüfuslu ilçeler olmaları ve kapanması muhtemel yollar nedeniyle müdahale sürecinde diğer ilçelere göre fazlaca zorluk yaşanabilecek ilçeler olarak değerlendiriliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN