AKUT'un kurucusu Mahruki: Afetlerde birilerinden talimat beklenmez

AKUT'un kurucusu Mahruki: Afetlerde birilerinden talimat beklenmez

Türkiye'yi sarsan depremlerde en fazla eleştirilen konulardan biri afetin ilk saatlerinde sahaya ulaşımın yetersiz ve yavaş olmasıydı. Müdahalede gecikme olmasaydı daha fazla insanın kurtarılabileceğini söyleyen uzmanlar, depremde ilk 24 saatin önemini vurguladı. AKUT'un kurucusu Mahruki de bu durumu eleştirerek “Afetlerde birilerinden talimat beklenmez” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ile 7.6'lık iki deprem 10 ili enkaza çevirdi. Moloz yığınına dönen kentlerde resmi verilere göre can kaybı 40 bini aştı. Enkaz altındaki vatandaşlardan ise depremin 13. gününde de sağ çıkanlar oldu ve Türkiye'ye umut aşıladı. Öte yandan depremin ilk anlarında müdahalenin geciktiğine dair eleştiriler en çok tartışılan konulardan oldu.

AFAD'ın ilk iki gün yeterli şekilde sahada müdahale edememesi deprem bölgelerinde tepkilere neden oldu. Öte yandan gönüllü ve yabancı kurtarma ekiplerinin enkazdan sağ insan çıkardıkları anda AFAD'ın görevi devralması da tartışmaların başka bir boyutunu oluşturdu.

'AFETLERDE TALİMAT BEKLENMEZ'

AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki de 6 Şubat depreminin ilk 24 saatinin kaçırıldığını belirtti. Tunceli Sanayici ve Girişimciler Derneği'nin (TUSİG) “Beklenen İstanbul Depremi” konulu etkinliğinde Cumhuriyet'ten Arif Kızılyalın'ın sorularını yanıtlayan Mahruki, “Afetlerde birilerinden talimat beklenmez” dedi.

'SİYASİ YANLIŞIN FATURASINI MİLLET ÖDEDİ'

Mahruki konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Afet, kapasite yetersizliğidir. Türkiye uluslararası yardım çağrısı yaptı ama kendi ordusunu sahaya çıkarmadı. Oysa TSK ülke genelinde 17 bölgede etkin bir güç. Afet için planları vardı eskiden. EMASYA vardı. Dafyar (Doğal Afet Yardım) planları vardı. Bu planlarda her olası afetin planı bulunurdu. Ama bunları iptal ettiler. Orman yangınlarında bile TSK sahaya çıkarılmadı. Sebebi Dafyar’ın iptali. TSK zaten orada. 2. Ordu Komutanlığı oradaydı. 50 bin askerle sahaya çıksa farklı olurdu. Başı sıkıştığında bu millet Mehmetçiği yanında bulurdu, bu kez geç buldu. Siyasi yanlışın faturasını millet ödedi. Geç çıkmanın sebebi konuşulacak ama biri hesap verecek. Hulusi Bey, ‘Biz asker yok’ derken ‘3500 askerle sahadaydık’ dedi. Özgüvene ve sayıya bak. İlk 24 saati kaçırdık, afetlerde en çok hayatı ilk gün ve saatlerde kurtarırsınız. Afette birinden talimat beklenmez. Birine bu kadar güç verirseniz karşılığını alırsınız. Zehri şekere buluyorlar.

'YETERSİZ VE LİYAKATSİZLER İŞBAŞINDA'

Yabancı kurtarma ekiplerine teşekkür eden Mahruki, Türkliye'nin yetişmiş insanları olduğunun altını çizerek başkalık Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistem'ni eleştiren Mahruki, "Başkanlık sistemi akıl ve bilimi çöpe attı. İmar affı da işin körükleyicisi oldu. Yetersiz ve liyakatsizler işbaşında. Sayıştay’a göre AFAD’ın ne giren kaydı var ne çıkan. Tekbir konusu ise çalışmaları olumsuz etkiledi. Özellikle yabancı ekipler motivasyonunu kaybetti. Beklenen İstanbul depremine askersiz yakalanırsak parça parça oluruz" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN