Almanya'ya giden doktorların fotoğrafı tartışma yarattı: İşte hekim göçünün röntgeni

Almanya'ya giden doktorların fotoğrafı tartışma yarattı: İşte hekim göçünün röntgeni

Almanya'ya giden doktorların Düsseldorf kentinde bir araya gelerek fotoğraf paylaşması Türkiye'de gündem oldu. Sosyal medyada binlerce beğeni alan fotoğrafın altına uzman ve pratisyen hekimler ile tıp fakültesi öğrencileri “Giderlerse gitsinler, gitmişler” yorumu yaptı. Yaşananlar ise Türkiye'deki 'hekim göçü'nü tekrar gündeme getirdi. TTB verilerine göre bu yılın beş ayında günde yedi olmak üzere 942 doktor ülkeden ayrıldı. Bunların 491'i uzman, 445'i ise pratisyen hekim.

KARAR

Türkiye'de yurtdışına giden doktorlar Almanya'da çekilen bir fotoğrafın ardından tekrar gündeme oturdu. Önceki gün Almanya'nın Düsseldorf kentinde ülkeye giden Türk doktorlar bir araya geldi ve çekilen fotoğraf Dr. Hakan Bahadır tarafından 'Giderlerse gittik' notuyla paylaşıldı. Paylaşım sosyal medyada binlerce beğeni aldı. “Giderlerse gitsinler, gitmişler” yorumu yapıldı. Bazı kullanıcılar “Fakülte (tıp fakültesi) bitse de o fotoğraftaki yerimizi alsak” yorumu yaptı. Viral olan fotoğrafın ardından Türkiye'den gitmek isteyen doktorların durumu bir kez daha gündeme geldi.

'VARSIN GİDİYORLARSA GİTSİNLER'

Cumhurbaşkanı Erdoğan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Beştepe'de yaptığı konuşmada yurtdışına giden doktorlar için “Açık konuşuyorum, varsın gidiyorlarsa gitsinler. Biz asistan doktorlarımız ile buralarda devam ederiz” demişti. Erdoğan'ın bu sözlerine muhalefet ve sağlık camiası büyük tepki göstermişti.

5 AYDA 942 DOKTOR 'GİDİŞ BİLETİ' ALDI

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) verileri ise 'doktor göçü'nün geldiği vahim noktayı bir kez daha gözler önüne serdi. Geçen mayıs ayında geçen seneye göre 'İyi Hal' (Good Standing) belgesi alan doktor sayısı iki katına çıktı ve rekor kırdı. Geçen sene toplam 1405 doktor başvururken, bu yılın ilk 5 ayında sayı şimdiden 942’ye ulaşmış durumda. TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, TTB'den günlük ortalama 7 hekimin yurtdışına çıkmak için sicil belgesi aldığını söyledi. Geçen yıl mayısta bu rakam 83'tü. Haziran ayı itibariyle de bini geçmesi bekleniyor. Yıl sonunda ise tarihi rekor kırarak 2000'e ulaşabileceği tahmin ediliyor.

goc.jpgAlmanya'nın Düsseldorf kentinde ülkeye giden Türk doktorlar bir araya geldi ve çekilen fotoğraf Dr. Hakan Bahadır tarafından 'Giderlerse gittik' notuyla paylaşıldı.

BU YIL EN ÇOK UZMANLAR GİTTİ

TTB'nin verilerine göre, ocak ayında 101'i uzman, 96'sı pratisyen olmak üzere 197, şubatta 81'i uzman, 76'sı pratisyen olmak üzere 157, martta 122'si uzman, 91'i pratisyen olmak üzere 213, nisanda ise 110'u uzman, 104'ü pratisyen olmak üzere 214 hekim, mayıs ayında da 77'si uzman, 84'ü pratisyen toplam 161 kişi doktor gitmek için 'İyi Hal' belgesi aldı. Söz konusu verilere göre son beş ayda giden doktorların 491'inin uzman, 445'inin pratisyen. Göçte mayıs ayında ilk beş sırada 'aile hekimliği', 'acil tıp', 'anesteziyoloji ve reanimasyon', 'iç hastalıkları', 'ruh sağlığı ve hastalıkları' branjları var.

SON 10 YILDA 23 KAT ARTTI

Son 10 yıla baktığımızda ise yıl yıl, yurt dışını tercih eden hekim sayısı giderek artıyor. 2012’de yurt dışına göç eden ve sicil belgesi isteyen doktor sayısı 59 iken 2019'da bu sayı ilk defa binli rakamlara ulaşarak 1047 oldu. Son üç yılda ise sadece 2020 yılında 1000'in altına inebildi. 2021 yılında 1405 ile rekor kırılırken bu yıl bu rakamın da üzerine çıkılacağı düşünülüyor.

GENÇLER TUS'TAKİ BRANJLARI TERCİH ETMİYOR

Öte yandan Bulut, TUS'taki branjlara dikkat çekerek “Son TUS tercihlerine de değinerek özellikle beyin cerrahisi, kadın hastalıkları ve doğum, kalp-damar cerrahisi gibi branşlarda gençler tercih yapmamaya başladı. Mevcut uzmanların da hızla Türkiye'den gitme yoluna girmesiyle ülkedeki sağlık sistemi tıkanabilir” uyarısında bulunuyor.

10 BİN DOKTOR KAMUDAN İSTİFA ETTİ

TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten'in verdiği bilgiye göre ise pandemideki yasağın sonlanmasının ardından yaklaşık 10 bin doktor kamudan istifa etti. Doktorların istifa nedeninin çalışma koşullarının giderek kötüleşmesi ve düşük maaşlar olduğunu belirten Ökten, göçün daha da artacağı uyarısında bulundu: “Bir doktor arkadaşımız neredeyse günde 100 hastaya bakıyor. Çalışma koşullarının getirdiği tükenmişlik sendromu kamudan kaçışı hızlandırıyor. Doktor göçü arttıkça kalanların iş yükü artıyor. Bu da kaçışı daha da hızlandıracak.” Kamudaki doktor istifalarının en somut örneği ise Şanlıurfa'daki Harran Üniversitesi Hastanesi’nde yaşandı. İstifalar nedeniyle hastanede 9 bölüm kapandı.

SAĞLIKÇILARIN YÜZDE 71'İ GİTMEK İSTİYOR

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın (SES) geçtiğimiz ay 2 bin 63 sağlık emekçisi ile çevrimiçi yaptığı anket verilerine göre, sağlıkçıların yüzde 71’i yurtdışına gitmeyi düşünüyor, en az yüzde 86.86’sı ise imkân bulduğunda mesleği bırakmak istiyor. Teknisyenlerin yüzde 92.31’i, memurların yüzde 92.06’sı, hemşirelerin yüzde 91.92’si ebelerin yüzde 88.39’u ve hekimlerin yüzde 79.55’i imkân bulduklarında mesleklerini bırakacaklarını söyledi. Sağlıkçıların yüzde 33.49’u ise yurtdışına gitme konusunda kararsızken.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (64)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
64 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN