Arife günü ve bayramda kabir ziyareti serbest mi? Tam kapanmada mezarlık ziyareti yasak mı?

Arife günü ve bayramda kabir ziyareti serbest mi? Tam kapanmada mezarlık ziyareti yasak mı?

Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan 17 günlük kesintisiz sokağa çıkma yasağına denk gelen Ramazan Bayramı'nda mezarlık ziyaretine izin çıkmadı. İçilleri Bakanlığı sadece şehit ailelerinin arife günü ve bayramın 1. günü kabir ziyareti yapabileceğini açıkladı. İşte detaylar...

Arife günü ve bayram günleri kabir ziyareti yapmak geleneklerimiz arasında yer alıyor. Koronavirüs salgınından dolayı bu yıl da Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Bu süreçte mezarlık ziyaretleri de (şehit yakınları hariç olmak üzere) kısıtlama kapsamında bulunuyor.

RAMAZAN BAYRAMI'NDA VE ARİFE GÜNÜ MEZARLIK ZİYARETİ SERBEST Mİ?

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine 'Şehit Ailelerinin Kabristan Ziyaretleri' konulu genelge gönderdi. Genelgeye göre şehit aileleri, arife günü ile Ramazan Bayramı'nın birinci gününde şehitlik ziyaretleri nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacak.

Şehit yakını olmayan vatandaşların ise mezarlık ziyareti yasak kapsamında olacak ve ihlal edenler hakkında idari para cezası uygulanacak.

29 Nisan 2021 günü başlayan 17 günlük kesintisiz sokağa çıkma yasağı (tam kapanma), 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00'te sona erecek.

ARİFE GÜNÜ VE BAYRAMDA MEZARLIK ZİYARETİ YAPMANIN ÖNEMİ

Kabir ziyaretinde bulunan kişi, ahireti hatırlamalı, dünyanın geçici olduğunu ve bir gün kendisinin de öleceğini düşünmelidir. İslam peygamberi Hz. Peygamber, geceleri Baki kabristanına gelir ve "Müminler yurdunun sakinleri, sizlere selam olsun. İnşallah biz de size katılacağız. Bizler ve sizler için Allah'tan afiyet dilerim; Allah'ım, Baki kabristanında bulunanları bağışla." (Müslim, Cenâiz, 102) diye dua ederdi.

Kabir ziyaretinde bulunan kişinin ölü için dua etmesi ve Kur'an okuyarak sevabını orada bulunanların ruhlarına bağışlaması uygun olur.

Hz. Muhammed şöyle buyurmuştur: "Mezarları ziyaret et ki, ahireti hatırlayasın! Ölüleri yıka! Çünkü düşmüş bedenle uğraşmak insana öğüttür. Cenaze namazını kıl ki, kalbine hüzün getirsin. Hüzünlü insanlar Allah'ın himayesindedir."

BAYRAMDA KABİR ZİYARETİ YAPMANIN DİNEN HÜKMÜ NEDİR?

Kabir ziyareti yaparak bizden önce gidenleri dualarla hatırlamak sünnettir. Hz. Muhammed, önceleri hurafelere zemin oluşturmasın diye kabir ziyaretini yasaklamışsa da, daha sonra, ölülere dua edilmesi ve ölümden ibret alınması hikmetlerine binaen bu yasağı kaldırmış ve kabir ziyaretini teşvik etmiştir. Bizzat kendisi de kabir ziyaretlerinde bulunmuştur. Muhterem annesinin kabrini ziyaret ettiği, dua ettiği ve hislenerek gözyaşları döktüğü çok vaki olmuştur.

İbni Ebi Melike diyor ki: "Hz. Aişe'yi kabristandan dönerken gördüm. 'Nereden geliyorsun?' diye sorduğumda Hz. Ayşe, 'Kardeşim Abdurrahman'ın kabrini ziyaretten dönüyorum' dedi. 'Resulullah mezar ziyaretini menetmedi mi?' diye sorduğumda ise Hz. Ayşe, 'Evet!' dedi, 'Fakat sonradan bu yasağı kaldırdı.' "

KABİR ZİYARETİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Kabir ziyaretinin belli bir zamanı yoktur. Kabirler her zaman ziyaret edilebilir ve oradaki ölmüş ehl-i imana dualar gönderilebilir. Ancak cuma ve arife günleri daha faziletli olduğuna dair rivayetler vardır.

Hz. Muhammed'in beyanına göre, kabir ziyaretinde mühim maksatlar vardır.

Ebu Zerr'in rivayetinde Hz. Muhammed şöyle buyurmuştur: "Mezarları ziyaret et ki, ahireti hatırlayasın! Ölüleri yıka! Çünkü düşmüş bedenle uğraşmak insana öğüttür. Cenaze namazını kıl ki, kalbine hüzün getirsin. Hüzünlü insanlar Allah'ın himayesindedir."

Kur'an'da geçmiş insanlar için dua yapmak ve istiğfarda bulunmak müminlerin bir sıfatı olarak zikredilir: "Onlardan sonra gelenler: 'Rabbimiz! Bizi ve bizden önce imanla geçmiş olan kardeşlerimizi bağışla!...' derler."

Yine bir hadis-i şerifte Hz. Muhammed, "İnsanoğlu öldüğünde ameli kesilir. Ancak üç şey müstesna: Sadaka-i cariye (akan, kesilmeyen sadaka), kendisinden faydalanılan ilim ve kendisine dua eden salih bir evlât (geride bırakırsa amel defteri kapanmaz; bu hayır ve duanın sevabı gelmeye devam eder)"3 buyurmuştur.

MEZARLIK ZİYARETİNDE OKUNACAK SURELER DUALAR

* Yasin suresi
* Ayetel Kürsi
* Fatiha suresi
* Felak suresi
* Nas suresi
* İhlas suresi

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN