Arıların kulağına fısıldıyorlar! Arıcıların yeni gözdesi: Muz, avokado, çilek! Türkiye’de yalnızca orada var

Arıların kulağına fısıldıyorlar! Arıcıların yeni gözdesi: Muz, avokado, çilek! Türkiye’de yalnızca orada var

Arıların kulağına fısıldayıp yönlendiriyorlar verimini tonla alıyorlar. Arıcılar gözünü çiçeklerden çevirdi. Arıcıların yeni gözdesi muz, avokado, dağ çileği oldu. Türkiye'de yalnızca orada bulunuyor görenler bu neymiş deyip kapış kapış götürüyor.

İlkbahar ile birlikte Antalya'nın Alanya ilçesinde arı kovanları da yerlerini aldı. Kovanları ve petekleri yenilemeye başlayan arıcılar yeterli balın olmadığını kontrol ettikten sonra faaliyete geçiyor. 436 tane aracının bulunduğu Alanya ilçesinde gezginci arılar her çiçekten bal alıyor ilçede konakladıktan sonra bölgeden ayrılıyor. Zengin bir floraya sahip olan Alanya arıcıların da gözdesi haline dönüşüyor. Bölgede yayla, püren, badem, dağ çileği balının yanı sıra bu dönem avokado ve muz balı ön plana çıkıyor. Türkiye'de tropikal bitkilerle ön plana çıkan Alanya muz balığıyla da varlığını sürdürüyor.

BİR SOLUKLANIP YERLERİNE DÖNÜYOR

Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar ve Antalya Arıcılar Birliği Danışmanı Kemal Öztürk, ilkbaharda yapılan arı kovanı bakımı hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğunu belirten Rüzgar, alan ya da 436 tane arıcı bulunduğunu belirterek bunların 100 üzerinde kovanı olan arıcılar olduğunu belirtti.

kemal-ozturk-ari.jpg

Diğer illerden 500'e yakın gezginci arının alan ya da soluklandığını belirten Rüzgar, daha sonra kendi bölgelerine döndüğünü söyledi. Bahar döneminde aracıların hem kovanlarının hem de ekipmanlarının bakımının yapıldığını vurgulayan Rüzgar, ekiplerin sürekli arıcıların yanında olduğunu belirtti.

AVOKADO VE MUZ BALINA YOĞUN İLGİ

Demirtaş Mahallesi’nde arı yetiştiriciliği işiyle uğraşan Antalya Arıcılar Birliği Danışmanı ve Selçuk Üniversitesi Hadim Meslek Yüksekokulu Mezunu Arıcılık Teknikeri Kemal Öztürk, bahar ile birlikte arıların güçlenip kovanlarda bal yapacak düzeye geldiğini söyledi. Avokado ve muz balının Türkiye'nin Alanya bölgesinde bulunduğuna dikkat çeken Öztürk, “Kovan bakımının ilk döneminde ana arı balı var mı yok mu kovanın yeterli besin stoku olup olmadığı kontrol edildikten sonra arılarımız destekleme şuruplarıyla beraber faaliyetlerini artırıyorlar. 10’lu kovanlar doldukça petek istedikçe kovanlara petek vererek arılarımızı ilave dediğimiz hasat yöntemiyle geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

alanya-ilce-tarim.jpg

TÜRKİYE'NİN ÖNDE GELEN BALLARI OLDU

Alanya'da tropikal meyve yetiştiriciliği her geçen gün artış gösterirken özellikle avokado ve muz balı üzerinde yoğunlaşıldığını belirten Öztürk, bu balların Anadolu balları arasında sıralamaya girdiğini söyledi. Son yıllarda geniş alanlarda avokado ve muz ekilmesi ile birlikte bal üretiminin arttığına değinen Öztürk, 12 ay boyunca arıcılık faaliyeti yapılabilecek bir bölgede muz balının henüz yeni yeni ortaya çıktığını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN