Arkeologlar görünce eli ayağı titredi! Yıllarca orada nasıl saklanmışlar? Yerleşkenin içerisinden öyle bir şey çıktı ki…

Arkeologlar görünce eli ayağı titredi! Yıllarca orada nasıl saklanmışlar? Yerleşkenin içerisinden öyle bir şey çıktı ki…

Karabük'e giden Arkeologlar gördükleri karşısında hayrete düştü. Kazık kazıp ulaştıkları noktada çıkan şey herkesin elini ayağını titretti. Öyle bir şey çıktı ki geçmişin tüm sırları bir bir ortaya döküldü. İşte tarihi ışık tutan o keşif…

Karabük’teki Hadrianopolis Antik Kenti’nde yapılan çalışmalar ilginç detayları da ortaya çıkarıyor. Eskipazar ilçesinde bağlı Hadrianopolis Antik Kenti’nde 2003 yılından bu yana devam ettiler kazı çalışmaları kapsamında tarihin gizli yüzü de Ortaya döküldü. MÖ. 1. yüzyıldan MS. 8. yüzyıla kadar kullanıldığı tahmin edilen Hadrianopolis Antik Kenti içerisinde yapılan çalışmalar Karabük Üniversitesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş Başkanlığı'nda devam ediyor. İşte tarihi ışık tutan o keşif…

KARABÜK'TEN ÇIKAN İLGİNÇ DETAY

Geçtiğimiz sene yerel halktan alınan bilgiler doğrultusunda kazı ekibi Antik Kent sınırları içerisinde yeraltı yerleşkesine ulaştı. Antik kentin çekirdek bölgesi olduğu düşünülen 4 kilometre uzaklıktaki bir alanda yapılan çalışmalar ilginç detayları da ortaya çıkardı.
Yer altında yapılan çalışmalar kapsamında antik kentin kronolojisini daha erkene çekmek ve son yıllarda özellikle güney nekropolü içerisinde çokça bulunan erken dönem seramiklerinin ait olduğu yerleşimin tespit edilmesi amaçlanıyor.
gecit.jpg

O DETAY HERKESE HEYECANLANDIRDI

Yeraltı Kaya Yerleşkesi’nin en erken 5.500 yıl öncesine dayandığı belirtilirken kalpolitik dönemde kullanıldığı söyleniyor. Yeraltı Kaya yerleşkesinin bölgede benzer bir örneğinin olmadığına dikkat çeken Çelikbaş, Karabük sınırı içerisinde böyle bir yapının olması herkeste heyecan yarattığını söyledi.


Çalışmalar kapsamında alan içerisinde 4 tünel ve bu tünellerin bağlı olduğu 3 salon gün yüzüne çıktı. Tünel ve salonların aydınlatılması için duvarlarda aydınlatma nişleri bulunurken Bunun yanı sıra ikinci salon içerisinde yapılan bir su sarnıcı da yer alıyor.

gecit-karabuk.jpg

KALKOLİTİK DÖNEME DAYANIYOR

Arkeloglar tarafından gerçekleştirilen çalışmanın detayları ortaya çıkarken yerleşkenin Kalkolitik dönem, Erken Tunç Çağı, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntıları taşıdığı ifade edildi. Kalkolitik Dönem’e ait olduğu düşünülen çakmak taşından yapılmış aletlerin ortaya çıkmasının yanı sıra Erken Tunç Çağı’na, Roma ve Bizans Dönemine ait seramiklerle birlikte Roma ve Bizans dönemine ait metal eserlerin olduğu görüldü. Antik kentte gerçekleştirilen çalışmalar ile birlikte detaylar ortaya çıkarılırken görevde yer alan Arkeologlar, “Yapılan çalışmalar ve ortaya çıkarılan veriler, yeraltı kaya yerleşkesinde Kalkolitik dönemden başlayan ve Bizans dönemine kadar devam eden süredeki yaşam izlerini net bir şekilde gösterdi. Önümüzdeki yıllarda alanda devam edecek olan kazı çalışmaları daha net bilgilere ulaşmamızı sağlayacak.” sözlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN