Asgari ücret zam oranını canlı yayında açıkladılar! Beklentileri karşılamadı, tepkiyle karşılandı

Asgari ücret zam oranını canlı yayında açıkladılar! Beklentileri karşılamadı, tepkiyle karşılandı

2024 asgari ücrete zam pazarlığı 11 Aralık 2023 Pazartesi günü itibarıyla başladı. Bu ayın sonunda gelecek yıl uygulanacak asgari ücret tarifesinin netleşmesi bekleniyor. Asgari ücretin ne kadar olacağını tartışan gazeteciler canlı yayında aldıkları duyumlara göre zam oranını açıkladı. İşte, 2024 asgari ücret zammı son dakika haberi...

Yeni haftanın ilk gününde işçi, işveren ve hükümet kesimi tarafından yapılacak 2024 asgari ücret ikinci toplantısı için geri sayım sürerken, vatandaşlar ise zam oranının ne kadar olacağını merak ediyor.

CNN Türk TV'de yayınlanan programda konuşan Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, "İki hesaplama yöntemi var. Asgari ücret, 6 aylık enflasyon baz alınırsa 15 bin 708 lira olacak. Mehmet Şimşek dedi ki 'hedeflenen enflasyona göre yapılacak'. Hedeflenen enflasyon yüzde 34. İki yıldır çok yüksek enflasyon olduğu için asgari ücret iki defa tespit ediliyor. Bu sefer yılda bir kere tespit edilecek" dedi.

Gazeteci Melik Yiğitel, "Hedeflenen enflasyon baz alınacak, 35-36 civarında bir şey olunacak gibi görünüyor. Yüzde 35 ile 37 arasında zam olması gerekiyor" ifadelerini kullandı. Bu tahminler, asgari ücretin hedeflenen enflasyona göre belirlenmesi, 2024 asgari ücretin daha düşük düzeyde tutulacağı yorumlarına neden oldu.

ASGARİ ÜCRETE 2024'TE TEK ZAM MI YAPILACAK?

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarını paylaştı:

"Asgari ücrette ilgili görüşmeler aralık ayında başlayacak. Aralık ayının ilk haftasında başlamasını bekliyoruz. Cevdet Yılmaz'a öncelikli sorduğumuz konu buydu. Asgari ücretle ilgili, zam oranı ne olacak? Muhalefetten gelen 17 bin 500 lira önerisine bakışı ne? şeklinde sorular yönelttik. Cevdet Yılmaz müzakerelere işaret etti, net bir açıklama yapmadı."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete 2024'te tek zam yapılacağı mesajını verdi. Bakan Işıkhan, "Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz" demişti.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti; işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 11 Aralık 2023 Pazartesi günü toplandı. Komisyona işçi temsilcisi olarak Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işverenlerin temsilcisi olarak Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri katıldı. Komisyon, işçi tarafının ve işveren tarafının tekliflerini değerlendirecek ama son sözü Bakanlık söyleyecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN