Avrupa Birliği’nden Türkiye için "adaylık süreci durduruldu" açıklaması: Haritada kırmızıya alınan tek ülke oldu

Avrupa Birliği’nden Türkiye için "adaylık süreci durduruldu" açıklaması: Haritada kırmızıya alınan tek ülke oldu

Avrupa Birliği, "2025 aktüel durum" açıklamasında Türkiye için "adaylık süreci durduruldu" notunu düşerek haritada kırmızıya alınan tek ülke olduğunu belirtti. AB, bu kararı "demokrasi, hukukun üstünlüğü ve temel haklarda ciddi gerileme" yaşanmasıyla gerekçelendirdi ve ifade özgürlüğü ile yargı reformu eksikliklerini vurguladı. Açıklamada, müzakerelerin başlamayacağı, Türkiye’nin AB’den giderek uzaklaştığı ifade edildi.

Avrupa Birliği (AB), resmi internet sitesinde yayımladığı "2025 aktüel durum" başlıklı genişleme sürecine ilişkin açıklamasında, Türkiye'nin adaylık sürecinin durdurulduğunu belirtti. AB’nin genişleme haritasında Türkiye’nin “kırmızıya alınan tek ülke” olması dikkat çekti. AB, bu kararın gerekçesi olarak "demokrasi ve hukukta gerileme" yaşanmasını gösterdi ve müzakerelerin yeniden başlamayacağını ifade etti.

MÜZAKERELERİN DURDURULMA GEREKÇESİ: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE HUKUKTA GERİLEME

AB’nin 2005 yılında başlattığı müzakereleri durdurma nedenleri, yapılan açıklamada detaylı olarak belirtildi. AB, Türkiye ile süren müzakerelerin ardından gelen reformlardan memnun olmadığını dile getirdi.

Sözcü'nün haberine göre; açıklamada, ifade özgürlüğü konusuna vurgu yapılarak, özellikle tartışmalı ceza kanunu maddelerinin kaldırılması veya değiştirilmesi gerektiği belirtildi. AB, bir Avrupa demokrasisinde eleştirmenlerin, akademisyenlerin siyasi zulme uğramasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Ayrıca, "Yargı reformu, yolsuzlukla mücadele, kadınlar, çocuklar ve sendikalar için daha güçlü haklar konusunda iyileştirmeye ihtiyaç var" denildi.

"AB'DEN GİDEREK UZAKLAŞIYOR" İFADESİ

2016 yılında durdurulan müzakereler için yapılan değerlendirmede, "Türkiye’nin AB’den giderek uzaklaşması; demokrasi, hukukun üstünlüğü, temel haklar ve yargı bağımsızlığı alanında ciddi gerilemeler yaşanması nedeniyle başka fasılların açılmasının söz konusu olamayacağı..." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Türkiye’nin “ayrı bir partner olarak tutulmasının ise faydalı olduğuna” değinildi.

BALKANLAR VE DİĞER ADAY ÜLKELERDEKİ DURUM

AB’nin genişleme sürecine ilişkin açıklamada Balkanlar’ın da içine alınarak genişlediği belirtildi. Yeni üye adayları; Arnavutluk, Bosna-Hersek, Gürcistan, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Ukrayna ve Türkiye olarak sıralandı.

Diğer aday ülkelerle ilgili yapılan değerlendirmeler ise şu şekilde yer aldı:

  • Sırbistan ve Karadağ: Üyelik sürecinde en ileri seviyede bulunuyor.

  • Kuzey Makedonya ve Arnavutluk: Diğer AB üyesi ülkelerce engellendiği için başlangıç sinyalini bekliyor.

  • Bosna-Hersek ve Kosova: Potansiyel katılım adayları olarak görülüyor.

AB’nin, Ukrayna ve Gürcistan ile müzakereleri geçtiğimiz yıl başlattığı da raporda belirtildi.

YORUMLAR (3)
3 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN