Aydın’ın tescilli ürünü… Önceden sadece bir yemekti, şimdi ilaç oldu! Tarlada 30 TL’den satılıyor değerini her gün katlıyor

Aydın’ın tescilli ürünü… Önceden sadece bir yemekti, şimdi ilaç oldu! Tarlada 30 TL’den satılıyor değerini her gün katlıyor

Mutfakları süsleyen o sebze önceden sadece bir sebze yemeği olarak tüketiliyordu şimdilerde ilaç niyetine yeniyor. Yaklaşık 20 yıldır doğal endemik bitkiler üzerinde çalışmalar yapan Hakan Başlık, bu kadar faydalı olan o bitkinin neden bu kadar faydalı olduğu üzerinde araştırmalarda bulunuyor. İşte tüm detaylar…

Aydın'da 20 yıldır doğal endemik bitkiler üzerinde çalışma gerçekleştiren Hakan Başlık, her mutfakta yer alan enginarın sırrını çözmek için bir araştırma tarlası oluşturdu. Enginarın laboratuvar ortamında değerlendiren Başlık, Eskiden sıradan bir sebze yemeği olarak görülen enginarın şimdilerde ilaç olarak tüketildiğini belirtti.

AYDIN'IN COĞRAFİ TESCİLLİ ÜRÜNÜ

Aydın'da coğrafi işaret ve tescillenmiş olan enginar ekonomik değerini de her gün katlıyor. Sıradan bir ürün olmaktan ziyade bir şifa olarak görülen enginar tarlada 20-30 TL'den satılıyor. 15 yıldır üzerinde çalışmalar gerçekleştiren Hakan Başlık, Kanı temizlemesinden karaciğerin yenilenmesine kadar pek çok fayda sağladığını altını çizdim. Enginarın kanserle savaşan en başarılı ürünlerden biri olduğunu belirten Başlık, hastalıklar arttıkça kıymeti daha çok bilinen bir ürüne dönüştüğünü belirtti. Vitamin ve antioksidan değerlerinin sağlık sektöründe çığır açacak bir boyutta olduğunu ifade eden Hakan Başlık, üzerinde yaptığı çalışmalara değindi.

enginar-hasat.jpg

20 YILDIR ÇALIŞMALAR YAPIYOR

Aydın'ın Efeler ilçesi başta olmak üzere şehir genelinde binlerce dönüm alanda üretilen enginarın sadece bir sebze olarak değerlendirmenin de ötesinde olduğunu belirten Başlık, yaklaşık 20 yıldır Aydın ve Ege'de bulunan endemik bitkileri incelediğini belirtti. Aydın'ın sembolü haline dönüşen enginarın fosfor, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum ve çinko açısından son derece zengin olduğunu belirten Başlık, enginarın faydalarını şu sözlerle anlattı:

“Bunun yanında A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerine de sahip olan enginarın içeriğinde yüksek oranda protein yer alıyor. Kalp kasını da güçlendiren enginar, kalbin de rahat çalışmasını sağlar. Demir eksikliğinin giderilmesinde önemli rol oynayan enginarın ana bileşeni ile yaptığımız çalışmalarda kanserli hücrelere etkili olduğunu gördük. Papatyagiller ailesine mensup olan enginar güçlü bir antioksidan olduğu için vücudu kansere karşı koruyor. Bu zamana kadar daha çok karaciğere olan faydaları ile bilinen enginarın vücuttaki diğer pek çok organa faydası ve vücut dengesini korumasının yanında kansere karşı olan etkisi ile ele alınıp sadece bir sebze olarak değil sağlık ürünü olarak değerlendirilmesi gerekiyor”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN