Babacan'dan Erdoğan'ın 'Merkez Bankası bağımsız' sözüne eleştiri: Elinde oyuncak oldu

Babacan'dan Erdoğan'ın 'Merkez Bankası bağımsız' sözüne eleştiri: Elinde oyuncak oldu

DEVA Partisi lideri Babacan, partisinin ilçe kongresinde konuştu. Babacan, Erdoğan'ın 'Merkez Bankası bağımsız' sözüne yönelik, "Laf dinlemiyor diye Merkez Bankası Başkanını değiştiren Cumhurbaşkanı, dün de çıkmış 'Merkez Bankası bağımsız' diyor. Yarım saat önce konuştuğunu kendisi yalanlıyor. Bu ülkenin merkez bankası Cumhurbaşkanı'nın elinde adeta bir oyuncağa dönüştü" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Çorum İskilip ilçe kongresinde konuştu. Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'merkez bankası bağımsız' sözünü eleştirdi. DEVA Partisi lideri, "Bu ülkenin merkez bankası Cumhurbaşkanı'nın elinde adeta bir oyuncağa dönüştü. Merkez Bankası başkanları mevsimlik işçiye döndü. Laf dinlemiyor diye Merkez Bankası Başkanını değiştiren Cumhurbaşkanı, dün de çıkmış 'Merkez Bankası bağımsız' diyor. Yarım saat önce konuştuğunu kendisi yalanlıyor" dedi.

'YARIM SAAT ÖNCE KONUŞTUĞUNU YALANLIYOR'

Erdoğan'ın, dün partisinin grup toplantısındaki "Faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim" sözlerini ve ardından basına verdiği "Merkez Bankası bağımsız değil mi? Bağımsız olarak kararını o versin" demecini yayınlayan Ali Babacan şunları söyledi:

"Bu sözleri söylüyor, piyasada çalkantı… Kur iniyor çıkıyor. Herhalde o anda kendilerini uyardılar. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu? Herhalde 'Bir konuştunuz, kur gene fırladı' diye uyardılar, çıkıp dışarıda ‘Merkez Bankası bağımsız’ diyor.

Sosyal medyada birinci sırada tartışılan konu 'Dolar 11' ve Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu. Bütün ülkenin kilitlenip 'Merkez Bankamız ne yapacak' diye bakıyor. Dünyada böyle bir şey yok. Bu ülkenin merkez bankası Cumhurbaşkanı'nın elinde adeta bir oyuncağa dönüştü. Merkez Bankası başkanları mevsimlik işçiye döndü. Görev süresi falan Sayın Erdoğan’ın hiç umurunda değil. Talimatına uymayanı görevden alıyor. Ben söylemiyorum, kendisi söylüyor. Laf dinlemiyor diye Merkez Bankası Başkanını değiştiren Cumhurbaşkanı, dün de çıkmış ‘Merkez Bankası bağımsız’ diyor. Yarım saat önce konuştuğunu kendisi yalanlıyor.

Varlık Fonu, 65 milyar lira borca batmış durumda. Yurt dışından da bulduğu 1 milyar 250 milyon avroluk borç bugünkü kurla 14-15 milyar eder. Varlık Fonu toplamda, 80 katrilyonluk borca batmış durumda. Kendinin bizzat başkanı olduğu Varlık Fonu oldu ‘Yokluk Fonu’."

'FAİZ TALİMATLA DÜŞMEZ'

Babacan faizle ilgili ise şunları söyledi:

"Madem faiz kötü bir şey, neden sıfırlamıyorsunuz? Neden faizi sıfıra indirmiyorsunuz? Öyle nas deyip de insanların gönül dünyasına, vicdanına, kalbine bir dokunup kaçıp gitmek yok. İşte Amerika’da sıfır. Avrupa’da eksi. Madem nas diyorsunuz; neyi bekliyorsunuz? İndirin sıfıra. Kötü kötüdür. Kötünün azı çoğu olmaz. Cumhurbaşkanı’nın bilmediği çok önemli bir konu var: Evet, yüksek faizi hiç kimse istemez ancak faiz de talimatla düşmez. Dünyada paranın en bol olduğu dönemlerden birinden geçiyoruz. Gelişmiş ülkeler dediği ülkeler vatandaşlarına pandemi döneminde karşılıksız destek verdi. Bizde vatandaşlarımıza anca faizli kredi verildi. Lafa gelince faize tabii karşı."

'KOCA ÜLKEYİ PARTİSİNİN İL TEŞKİLATI SANIYOR'

Ali Babacan, sözlerine şöyle devam etti:

"İş insanlarına fırça atıyor. ‘Yatırım yapın diyorum, kaçıyorlar’ diyor. Talimatla yatırım geleceğini sanıyor. Koskoca ülkeyi, kadınıyla, genciyle, iş insanıyla birlikte partisinin il teşkilatı sanıyor. Erdoğan sebep; yüksek faiz, yüksek kur, yüksek enflasyon sonuç. İnanın, iki kere iki dört eder gibi net bu.

Yüzde 66 ile devraldığımız Hazine’nin borçlanma faizlerini yüzde 4,6’ya indirdik. Bugün geldiğimiz noktadaysa maalesef Türkiye Avrupa’nın en yüksek faizini ödüyor. Faizle mücadele dediğiniz bu mu? Faize geçit vermeme bu mu? Hep lafta.

Tıpkı 2002’de olduğu gibi, biz ülkemizi bu krizden de çıkarırız. 2008-2009'da da biz çıkarttık. Bu krizden çıkaran yine bizler olacağız. Paramıza itibar kazandıracağız. Faizler güvenle, itibarla düşecek. Enflasyonu da hayat pahalılığını da gündemden artık çıkaracağız."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN