Bakan Gürlek: Fon soruşturmasında mağdur yatırımcılar için çalışıyoruz

Bakan Gürlek: Fon soruşturmasında mağdur yatırımcılar için çalışıyoruz

Adalet Bakanı Gürlek, fon soruşturmaları kapsamında şu ana kadar 63 kişi hakkında işlem yapıldığını, 4 kişinin tutuklandığını açıkladı. Soruşturmanın genişleyebileceğini belirten Gürlek, farklı yerlere ve yurt dışına aktarıldığını söylediği yatırımcı paralarının geri getirilerek mağdurlara ulaştırılması için çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, gazeteci Cüneyt Özdemir’in sorularını yanıtlarken sermaye piyasalarındaki fon soruşturmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Gürlek, soruşturmalar kapsamında şu ana kadar 63 kişi hakkında işlem yapıldığını, 4 kişinin tutuklandığını belirterek, yatırımcıların mağduriyetlerinin giderilmesi ve paraların geri alınması için çalışma yürütüldüğünü söyledi.

SPK'NIN SUÇ DUYURUSUYLA BAŞLADI

Gürlek, soruşturma sürecinin Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) suç duyurusunun ardından başladığını belirtti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının dosyaları örgütlü suçlar, dolandırıcılık, devlet aleyhine dolandırıcılık ve Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet kapsamında değerlendirdiğini aktaran Gürlek, MASAK raporlarında mal varlığında olağan dışı artış tespit edilmesi halinde suç gelirlerinin aklanmasına ilişkin suçlamaların da gündeme gelebileceğini ifade etti.

Fonlardaki hareketliliğin daha önce takip edildiğini söyleyen Gürlek, bazı hisse ve fonlarda olağan seyrin dışında yükselişler görüldüğünü belirtti. Borsada 8,5 milyon kişinin bulunduğunu hatırlatan Gürlek, bazı kalemlerde yüzde 400, yüzde 500 ve yüzde 5000'e varan artışların SPK'ya bildirildiğini söyledi.

63 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

Soruşturmalarda şu ana kadar 63 kişi hakkında işlem yapıldığını belirten Gürlek, 4 şüphelinin tutuklandığını açıkladı. Bazı şüpheliler hakkında adli kontrol tedbiri uygulanırken, gözaltında sorguları süren ve firari durumda bulunan kişilerin de soruşturma kapsamında olduğunu bildirdi.

Gürlek, soruşturmanın kapsamının genişleyebileceğini de belirterek sürecin farklı bağlantılar yönünden sürdürüldüğünü ifade etti.

“AMACIMIZ PARALARI GERİ GETİRMEK”

Soruşturmanın mali boyutuna ilişkin de bilgi veren Gürlek, bazı vatandaşların uzun yıllar boyunca oluşturduğu birikimlerin istismar edildiğinin tespit edildiğini söyledi. Paraların farklı yerlere ve yurt dışına aktarıldığını belirten Gürlek, önceliklerinin bu paraları geri getirmek olduğunu vurguladı.

Gürlek, geri getirilecek paraların iyi niyetli yatırımcılara ulaştırılmasının hedeflendiğini söyledi. “Para kaçırıldığını da gördük, yurt dışına kaçırıldığını gördük. Bizim amacımız şimdi bunları getirmek” diyen Gürlek, mağdur vatandaşların haklarının korunacağını belirtti.

BANKA HESAPLARI VE MAL VARLIKLARINA TEDBİR

İlk aşamada banka hesapları ve tapudaki taşınmazlar için tedbir uygulandığını aktaran Gürlek, bankalara yazı gönderilerek para hareketlerinin durdurulmasına yönelik önlemler alındığını söyledi.

Bazı şirket ve mal varlıklarına el konulduğunu, bazı varlıklar hakkında ise tedbir kararı verildiğini belirten Gürlek, soruşturma kapsamında mal varlıklarının kaçırılmasının önüne geçilmesinin amaçlandığını ifade etti.

Gürlek ayrıca SPK tarafından tasfiye edilen fonlarla bağlantılı yöneticiler, başkanlar ve birinci derece yakınlarının mal varlıklarının dondurulmasına yönelik işlemler yapıldığını, bankalara da Başsavcılığın talimatı olmadan işlem yapılmaması yönünde bildirimde bulunulduğunu aktardı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN