Bakan Nebati'den Rusya-Ukrayna açıklaması: 'Stoklar yeterli'

Bakan Nebati'den Rusya-Ukrayna açıklaması: 'Stoklar yeterli'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle gıda tedarikinde yaşanan aksaklıklara ilişkin konuştu. Stokların yeterli olduğunu savunan Nebati, “Yapılan haberler manipülasyondan ibaret” dedi.

Dünyanın en büyük iki tahıl üreticisi olan Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş, gıda tedarikinde aksamalara yol açmıştı. Karadeniz'deki gemilere limanlarından çıkış izni verilmemesi, Türkiye'de yağ fiyatlarında büyük artışa neden olmuş ve vatandaşların yağ almak için bir markette birbirlerini ezdiği görüntüler, yaşanan gıda krizini gözler önüne sermişti.

Son olarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şeker ve tahıl ihracatını yasaklama kararı alarak piyasaları olumsuz etkileyecek bir adım attı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gıda krizine ilişkin bir açıklama yaparak, stokların yeterli olduğunu ve yapılan haberlerin manipülasyondan ibaret olduğunu savundu.

TARIMSAL DESTEKLERİ ARTIRDIK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enflasyonla mücadele kapsamında gıda ürünlerinde Katma Değer Vergisi (KDV) oranını yüzde 8’den yüzde 1’e, elektrikte ise KDV oranını yüzde 18’den yüzde 8’e indirildiğini açıklamıştı.

Bu kararı hatırlatan Nebati, gıda fiyatlarındaki artışı kontrol altına almak için tarımsal destekleri artırdıklarını ve gübre fiyatlarında da indirim yaptıklarını söyledi.

Bakanlıkça oluşturulan Enflasyonla Mücadele Timi'nin saha denetimleri ile firmalar yakından denetlendiğini söyleyen Nebati, fiyat değişikliğine karşı tüketici farkındalığını artırmayı amaçlayan “Birlikten Berekete” isimli proje üzerinde çalışmalara devam ettiklerini ve yakın zamanda açıklayacaklarını söyledi.

'DÖVİZE ENDEKSLİ MEVDUAT' AÇIKLAMASI

'Türkiye Ekonomi Modeli'nin önceliklerinden biri olan enflasyon ile mücadele kapsamında çalışmalara kararlılıkla devam ettiklerini belirten Nebati, bu kapsamda, dövize endeksli mevduat gibi 'yenilikçi ve kapsamlı' metotları devreye aldıklarını söyledi.

Dövize endeksli mevduat hesaplarında yüzde 56’sı dövizden dönüşmek üzere 557 milyar lira biriktiğini söyleyen Nebati, “Modelimizin temel hedefleri çok açık olup üretime, yatırıma ve ihracata odaklanarak, istihdamı artırmak, Türkiye ekonomisinin dengeli ve istikrarlı büyümesini sağlamaktır” dedi.

"MANİPÜLASYONDAN İBARETTİR"

Rusya ile Ukrayna arasında savaş nedeniyle gıda tedarikinde aksamalar yaşandığını kabul eden Bakan Nureddin Nebati, buna karşın gerekli adımların ilgili bakanlıklar tarafından atıldığını söyledi. “Yapılan haberler manipülasyondan ibarettir" diyen Nebati, "Ülkemizin gıda anlamında stokları yeterli düzeydedir" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN