Bakanlık'tan korkutan karar! Tüm Türkiye'de kapatılıyor: Herkes şokta!

Bakanlık'tan korkutan karar! Tüm Türkiye'de kapatılıyor: Herkes şokta!

Son dakika haberlerine göre Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kritik bir karar alındı. Türkiye'de görülen şap hastalığı nedeniyle ikinci bir karara kadar hayvan pazarlarının kapılma kararı alındı. Genellikle çift tırnaklı hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle Türkiye genelinde yeni bir karara imza atıldı. İşte tüm detaylar...

TÜM TÜRKİYE KAPATILIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan karar ile birlikte ülkemizde görülen şap hastalığı nedeniyle ikinci bir karara kadar hayvan pazarları kapatıldı. Çift tırnaklı hayvanlarda görülen şap hastalığı ile birlikte ülke genelinde kritik karar verildi. İhracat ve kesim amaçlı hayvan sevkleri dışında hayvan hareketlerine yasak getirildi.

Yasak ile birlikte İzmir'den ilk karantina haberi geldi. İzmir'in Ödemiş ilçesinde dikkat çeken karantina ile birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı ikinci bir karara kadar hayvan pazarlığının yasaklandığını vurguladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamalara göre Irak'ta gündeme gelen şap hastalığının ortaya çıkmasıyla birlikte Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Mücadele Komisyonu (EuFMD) koordinasyonu eşliğinde Numune Gönderme ve Test Etme Protokolü kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğüne incelemek üzerine farklı farklı numunelerin gönderildiği bilgisi paylaşıldı.

h-dr8d-cover.jpg

TÜRKİYE'DE İLK VAKA TESPİT EDİLDİ

Gönderilen numuneler ile birlikte Serotipi olduğu tespit edilerek izole edilmeye başlandığı bilgisi verildi. Türkiye'de serotipe karşı aşı üretimi için çalışmalar hızla sürdürülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığınca hayvanlarda başlayan hastalığın tüm ülkemize sıçramasını engellenmek adına ilgili kurumlar ile iletişime geçtiği, sınır gözetim ve yol kontrol faaliyetlerinin artmasına ilişkin açıklamalar geldi.

Şap hastalığını taşıyan ilk vaka kısa bir süre önce tespit edildi. Tespit edilmesi üzerine 8 işletmede kordon-karantina gibi önlemlerin alındığı bilgisi paylaşıldı. 8 Mart 2023 tarihi Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'ne gerekli bildirimlerde bulunuldu.

eqphj61xyaahulm.jpg

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ!

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, "Şap Enstitü Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde ise SAT-2 serotipine karşı aşı üretilmiş ve 9 Mart 2023 tarihi itibarıyla kullanıma hazır hale getirilmiştir.

Bu gelişmeler üzerine toplanan Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından hastalığın yayılmasını önleyici tüm tedbirler alınmış olup, kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulmuştur.

SAT-2 serotipi şap hastalığına ilişkin tüm gelişmeler ilk andan itibaren Bakanlığımızca yakından takip edilmekte olup gerekli tüm önlemler alınmaktadır.

Ülkemizde ilk defa görülen bu serotipe karşı ivedilikle aşı üretimini tamamlayan Bakanlığımız, büyükbaş hayvan varlığımızın tamamının aşılanması için gerekli çalışmaları süratle yürütmektedir.” ifadeleri yer aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN