Soğuk algınlığı şikayetiyle hastaneye kaldırılan Minecan Tek, hayatını kaybetti. Minecan Tek'in, domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı. İşte detaylar...
Amasya'da hemşire Minecan Tek, soğuk algınlığı şikayetiyle tedavi gördüğü görev yaptığı hastanede domuz gribi nedeniyle 32 yaşında hayatını kaybetti. Minecan Tek'in cenazesi, mesai arkadaşları tarafından memleketi Iğdır'a uğurlandı.
Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 4 yıldır görev yapan genç personelinin vefat haberini, "Hastanemiz koroner yoğun bakım servisinde görev yapan Hemşire Minecan Tek, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle vefat etmiştir. Kıymetli çalışma arkadaşımıza Allah'tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve tüm sağlık camiamıza başsağlığı dileriz" notuyla paylaştı.
5 GÜN SONRA HAYATINI KAYBETTİ
Minecan Tek, 6 Şubat 2025 tarihinde soğuk algınlığı şikayetiyle hastaneye başvurdu. Tedavisinin ardından evinde dinlenen Minecan Tek, 9 Şubat 2025 tarihinde solunum güçlüğü şikayetiyle yeniden hastaneye geldi. Yapılan ilk müdahalenin ardından domuz gribinden şüphelenilen Minecan Tek, kalp yetmezliğinin oluşmasıyla yoğun bakım servisine alındıktan sonra durumu ağırlaşarak 11 Şubat 2025 tarihinde hayatını kaybetti.
Minecan Tek için görev yaptığı hastanede tören düzenlendi. Törene, Amasya Belediye Başkanı Turgay Sevindi, İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Hastane Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Volkan Taşova, annesi, ağabeyi, yakınları ve çalışma arkadaşları katıldı. Düzenlenen törenin ardından Minecan Tek'in cenazesi memleketi Iğdır'a gönderildi.
"BU YILKİ DOMUZ GRİBİ HAYATİ KOMPLİKASYONLARA NEDEN OLABİLİYOR"
Hastane Başhekimi Dr. Volkan Taşova, "Maalesef Perşembe günü influenza virüsü nedeniyle gribal semptomlarla başlayan hemşire hanım, Pazar günü biraz durumu kötüleşmesi üzerine hastanemiz acil servisine başvuruyor. Burada yapılan kontrollerde gribin kardiyak problemlere bağlı kalp yetmezliği gelişmeye başladığı teşhisiyle acil bir şekilde yoğun bakıma kaldırılıyor ve hızlı bir şekilde tablosu kötüleşiyor. Buradaki yapılan müdahalelere rağmen sabaha karşı hastamızı maalesef kaybettik" dedi.
Arkadaşlarının vefatından büyük üzüntü duyduklarını anlatan Dr. Volkan Taşova, "İnfluenza dediğimiz H1N1 virüsü ile hastanın kontrolü yapılıyor, influenza virüsüyle enfekte olduğu tespit ediliyor. Bu yıl ki domuz gribi olan. Bu tip hayati komplikasyonlar gelişebiliyor. Maalesef hemşire hanım böyle bir komplikasyonla karşılaşıyor ve müdahalelere rağmen geri döndürülemiyor ve hayatını kaybediyor. Arkadaşları ve hastaları tarafından sevilen, çok pozitif güler yüzlü ve hastanemizin çok sevdiği, takdir ettiği bir hemşire arkadaşımızdı. Hepimiz büyük bir üzüntü içerisindeyiz. Bütün sağlık camiamızın başı sağ olsun" diye konuştu.
"DOMUZ GRİBİ BU YIL ÇOK AĞIR SEYREDEBİLİYOR"
Minecan Tek'in hayatını kaybetmesi, bu virüsün ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, şu anda grip salgınının devam ettiğine, en çok da H1N1 denilen halk arasında domuz gribi olarak bilinen türe rastlandığına dikkat çekerek, özellikle yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda daha ağır seyrettiğini belirtti.
Prof. Dr. Tevfik Özlü, şunları söyledi:
"Maalesef şu anda grip salgını devam ediyor. Ve en çok da H1N1 dediğimiz halk arasında domuz gribi olarak bilinen türe rastlıyoruz. Hakikaten bazen çok ağır seyrediyor. Önceden sağlıklı kişilerde de ağır seyredenler var. Özellikle yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda çok daha ağır seyrediyor ve hastaneye yatışlar gerekiyor.
Acil başvurular çok arttı. Hastalar kalp yetmezliği, KOAH alevlenmeleri, astım atağı ile geliyorlar. Bütün dengeleri bozuyor. Böbrek yetmezliği ya da şeker hastalığı gibi kronik hastalıklarda bir dengesizlik, alevlenme oluyor. Nefes darlığı, hırıltı, öksürük, solunum sıkıntısı gibi semptomlarla kendini gösteriyor.
Hastalar 'ateş, üşüme, titreme, halsizlik, kırgınlık, yaygın kas eklem ağrıları, kemiklerim ağrıyor, sırt ağrısı oluyor, nefes darlığı oluyor' şeklinde ifade ediyorlar. Bütün bu sıkıntılarla epeyce hastamız şu anda var. Hem yatarak tedavi gören hem ayakta, acilde görüp değerlendirdiğimiz hastalarımız var."
Prof. Dr. Tevfik Özlü
"MAALESEF ÖLÜM VAKASI OLMASI EN ÜZÜCÜ TARAFI"
Domuz gribinin ölüme neden olmasının en üzücü tarafı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tevfik Özlü, şöyle konuştu:
"Çok dikkat etmek lazım. Covid'den kalma olarak artık bulaşma şeklini biliyoruz. O açıdan yoğun kalabalık, iyi havalandırılmayan ortamlarda çok bulunmamak lazım. Hasta olan kişilere çok yaklaşmamak lazım. El hijyenine, temizliğe dikkat etmek gerekiyor. Özellikle kronik hastalığı olan risk grubundaki kişilerin, bağışıklığı baskılanmış olanların daha da kendilerini korumalarında fayda var. Hasta olan kişilerin de topluma karışmaması, eğer karışması gerekiyorsa maske takmalarını tavsiye ediyorum. Şu sıralar ülkede en çok H1N1, diğer virüsler de var, onlara bağlı hastalıklarla karşı karşıyayız. Maalesef ölüm olması da en üzücü tarafı."
Hastalardan alınan örneklerde domuz gribine çok rastlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Tevfik Özlü, şu bilgileri paylaştı:
"Sağlık Bakanlığı'nın verilerini takip ediyoruz. Son haftalarda Türkiye'den alınan örneklerde domuz gribine çok rastlanıyordu. Aşağı yukarı en sık rastlanan virüs. Sadece domuz gribi değil, influenza A, yanında influenza B de var, rhinovirüsler var, RSV var, diğer korona virüsleri var. Diğer virüsler daha az miktarda var ama şu anda en çok gördüğümüz H1N1, yani halk arasında domuz gribi olarak bilinen virüs. Vakaları daha çok buna bağlı görüyoruz. Özellikle risk gruplarında ağır seyredebiliyor, uzun sürebiliyor."
BİR HEMŞİRE DAHA TEDAVİ ALTINDA
Minecan Tek'in kendisini iyi hissetmemesi üzerine tedavisine yeniden başlandığını hatırlatıp durumunun kötüleştiğine işaret eden Amasya Valisi Önder Bakan, "Maalesef gribal enfeksiyonlarda bu tür komplikasyonlar gelişebiliyor. Gribal enfeksiyona sebep olan virüsün kalp zarıyla buluşması sonucu kalbin pompalamada büyümeme haliyle ortaya çıkan bir durum. Bu konuyla ilgili inceleme talimatı vereceğiz. Konuyla ilgili bir vali yardımcımızı görevlendireceğiz. İnşallah farklı bir şey de çıkmaz" diye konuştu.
Habercilerin aynı hastanede başka bir hemşirenin daha benzer bir şekilde tedavi gördüğü sorusunu cevaplayan Vali Bakan, "Bir hemşiremizin daha gribal enfeksiyondan dolayı tedavisi hastanede yapılıyor. Ama herhangi bir tedavisi an itibarıyla yok" dedi.