Batı Trakya Türklerine Yunanistan'da ırkçı saldırı

Batı Trakya Türklerine Yunanistan'da ırkçı saldırı

Batı Trakya'da yaşayan Türklere karşı Yunan devletinin her geçen gün artan ayrımcı tutumuna bir yenisi eklendi. Batı Trakya'da yaşayan 16 yaşındaki Türk gencine 20 kişilik Yunan grubu ırkçı söylemlerde bulunarak saldırdı.

Yunanistan'da, Batı Trakya'daki Türklerin temsilcisi konumundaki Dostluk, Eşitlik, Barış Partisi (DEB) Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Batı Trakya'da Türklere karşı yaşanan ayrımcılığa tepki gösterdi. Batı Trakya Türklerinin hayatın her alanında ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığını belirten Asafoğlu, Batı Trakya Müslüman Türk toplumunun uğradığı ayrımcılıkla mücadele edeceklerini söyledi.

Yunanistan'da Türklerin hayatın her alanında ayrımcılığa maruz kaldığını belirten Asafoğlu, Türk ve Yunan mahallerine bakarak yaşanan ayrımcılığın görünebileceğini aktardı. Türk mahallelerinde altyapıların Yunan mahallerine göre çok zayıf olduğunu söyleyen Asafoğlu, ayrıca kamuda personel alımında da aynı sorunların yaşandığını söyledi.

'TÜRK GENCİ IRKÇI SALDIRIYA UĞRADI'

Batı Trakya'da Gümülcine'de 16 yaşındaki O.T, arkadaşının kalabalık bir grupla tartıştığını görerek müdahale etti. Bu olaydan 2 gün sonra akşam saatlerinde 20 kişilik Yunan grup tarafından O.T'nin yolu kesildi. O.T'ye bağırarak hakaret eden saldırganlar, genci döverek hastanelik etti. Türk gencine karşı yapılan saldırıya değinen Asafoğlu, İskeçeli 16 yaşındaki Türk gencinin, 20 Yunan tarafından darbedildiği için hastaneye kaldırıldığını ve saldırganların, 'Pis Türk bir dahaki sefere seni öldüreceğiz' ifadelerini kullanarak ırkçılık yaptıklarını söyledi.

'AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYORUZ'

İskeçe Türk Birliği (İTB) Başkanı Ozan Ahmetoğlu da Yunanistan'ın Batı Trakya Türk azınlığının kimliğini inkar politikası ve buna karşı yürüttükleri hukuk mücadelesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Ahmedoğlu,"Batı Trakyalılar olarak Türk olduğumuzu söylüyoruz ancak Yunanistan, Batı Trakya'da Türk azınlığın varlığını kabul etmiyor ve inkar ediyor. Burada ciddi bir ayrımcılıkla karşı karşıya kalıyoruz. Zira Türk kimliğinin inkarı birçok sorunu beraberinde getiriyor" dedi.

TÜRKÇE KONUŞMAK YASAK!

Kendilerini Türk olarak tanımlayan kurum ve kişilerin, hedef haline getirildiklerini belirten Ahmetoğlu, Batı Trakya'daki devlet dairelerinde Türkçe konuşulmaması yönünde baskı yapıldığını anlattı.

Soydaşlarının ayrımcılığa uğradığını dile getiren Ahmetoğlu, "Bu antidemokratik bir ortam doğuruyor. Devlet dairelerinde Türkçe bilen tercüman olması gerekiyor. Bu bir dönem İskeçe mahkemelerinde uygulanıyordu fakat şimdi uygulanmıyor" ifadesini kullandı.

Ayrımcılığa uğrayabilecekleri veya sorun yaşayabilecekleri endişesi ile isimlerini kullanmak istemeyen Batı Trakyalı Türkler, günlük hayatlarında Türkçe konuşmaktan çekindiklerini söyledi.

Gümülcine'nin merkezinde işletme sahibi bir Batı Trakyalı, kendi dükkanında Türkçe konuştuğu için Yunan müşterileri tarafından uyarıldığını anlattı.

Batı Trakya'da azınlık dernekleri, isimlerinde `Türk` ifadesi geçtiği gerekçesiyle kapatılmıştı 1927'de kurulan İTB, 1928'de kurulan Gümülcine Gençler Birliği (GGB) ve 1936'de kurulan Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB), adlarında Türk ifadesi geçtiği, Batı Trakya'daki azınlığın Lozan Antlaşması'nda `Türk` değil `Müslüman` olarak tanımlandığı iddiasıyla 1980'li yıllarda kapatılmıştı.

Kuruluşları reddedilen Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ve Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği, kapatılan İTB ile konuyu 2005'te AİHM'e taşımıştı.

Mahkeme 2007 ve 2008 tarihli kararlarında dernek kurma özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN