Metin Karabaşoğlu: Müslüman milliyetçiliğini dindarlık zannetmişiz

Editör-yazar Metin Karabaşoğlu, Bi' Karar Ver'e konuk oldu. Türkiye'de milliyetçilik ve dindarlık kavramlarının yanlış yorumlandığını belirten Karabaşoğlu, "Müslüman milliyetçiliğini, dindarlık zannetmişiz. Güç elimizde değilken, zayıf ve mağdur durumdayken, adaletten söz ediliyor olmasını, içselleştirilmiş bir dışavurum olarak okumuşuz. Yönetim, gerçekten dindarlık asıl yerleşmiş özellik olsaydı, adalet hassasiyeti üzerine daha fazla titrerdi" dedi.

DEMET İLCE | KARAR

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, haftanın ilk 3 günü Bi' Karar Ver'de yazılı, görsel ve dijital medyada öne çıkan haberleri yorumladı. Editör-yazar Metin Karabaşoğlu Bi' Karar Ver'e konuk oldu. Dindarlık, güç ve yönetim kavramları üzerinden önemli açıklamalarda bulundu.

"MÜSLÜMAN MİLLİYETÇİLİĞİNİ, DİNDARLIK ZANNETMİŞİZ"

Dindarlık ve güç kavramları üzerinde duran Karabaşoğlu şöyle konuştu:

"Müslüman milliyetçiliğini, dindarlık zannetmişiz. Dün bunu fark edememişiz. Güç elimizde değilken, zayıf ve mağdur durumdayken, adaletten söz ediliyor olmasını, içselleştirilmiş bir dışavurum olarak okumuşuz.
Gerçekten dindarlık asıl yerleşmiş özellik olsaydı, zayıflığında adalet istediği gibi, adalet hassasiyeti üzerine daha fazla titrerdi. Ömer olmayanlar Ömer'i arıyorlar."

"BUNLAR FETİHÇİ HULYALARIN AÇIKLAMALARI"

Karabaşoğlu, Eski Ayasofya İmamı Mehmet Boynukalın'ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile ilgili, "Bir şeyler artık bitmiş. Dünkü Osmanlı'nın hayalini kurarak yarına taşıyamazsın. Din ve vicdan hürriyetinin anayasal teminat altına alınmış bir ülkede, cihat nasıl olur? Türkiye'de hala ordularımızda üç kıtada at koşturacağız ve geri çekildiğimiz yerleri ele geçireceğiz duygusu var. Birçok Müslüman zihninde Osmanlı bitmiş değil. Bunlar fetihçi hülyanın açıklamaları" dedi.

NE OLMUŞTU?

Tam kapanma döneminde alkol yasağına hak veren Mehmet Boynukalın twitter üzerinden, "Sizin pisliğinize ihtiyacım yok. Alayınızın cehenneme kadar yolu var" ve “Merak etmeyin ey güruh, haram ettiğiniz vergilerinizden bana düşen hisseden hepinize kaliteli pamuk aldım, artık helal edersiniz, ne yapayım" paylaşımını yapmıştı.

Tepkiler üzerine hesabını kapatan ve sonra geri açan Boynukalın, "Bize edilen kötü söz, küfür ve hakaretlere karşı misliyle karşılık verme hakkımızı kullandık, evet affedici olup görmezden gelseydik daha iyi olurdu, ama biz de insanız, onca hakarete dayanamadık, Allah bizleri affetsin ve bizlere sabır versin” şeklinde sitemini dile getirmişti.

"BU ÜLKENİN YORGUNUYUM"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un fethinin 567. yıldönümünde Fatih Sultan Mehmet Türbesi’nde düzenlenen anma törenine katılmıştı. Fatih’in eşi Gülbahar Hatun’un da türbesini ziyaret eden İmamoğlu'nun, ellerini arkasında bağlayarak mezarlıkta yürümesi üzerine, saygısızlık yaptığı gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılmıştı. Konuya yönelik Karabaşoğlu, şöyle konuştu:

"Ben yoruldum artık. Bu ülkede yaşayan bir vatandaş olarak yoruldum. Bize çok büyük kötülük olduğunu düşünüyorum Adalet hissinin çok feci şekilde incitildiğini, karşılıklı anlayış duygusunun rendelendiğini düşünüyorum. Ben bu ülkenin yorgunuyum."

"GÜÇLÜ BİR DEVLET 'BEN DEVLETİM' DEMEZ"

Mevcut iktidar yönetimini eleştiren Karabaşoğlu, bir devletin nasıl olması gerektiğini şu sözlerle belirtti:

"Devlette ortak akıl söz konu olması lazım. Devlet dediğimiz şey biz seçtiğimiz için orada. Yanlışlıklar kamuoyu denetimiyle gün yüzüne çıkıyor. Otoriter yönetimler ise bir makyaj oluşturuyorlar. Güçlü bir devlet 'Ben devletim' demez. Güç gösterisi güçsüzlük göstergesidir. Güç, kötüye kullanılmaya müsait bir şeydir ve denetlenmesi gerekir. Gücü elinde tutanın da denetlenmesi gerekir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN