Bilim insanları da şaşkın: Okyanus tabanında 'yangın hortumu'

Bilim insanları da şaşkın: Okyanus tabanında 'yangın hortumu'

Bilim insanları ABD'nin Oregon eyaleti yakınlarındaki okyanus tabanında 'yangın hortumu gibi' fışkıran sıcak bir sıvı buldu. Sıvının deprem aktivitesi hakkında bilgi verebileceğini belirten bilim insanları sıvının kimyasal olarak çevresindeki sudan farklı olduğunu ortaya koydu. Türünün ilk örneği olan bu keşfe 'Pythia's Oasis' adı verildi.

Bilim insanları şaşkına çeviren bir keşif daha gerçekleştirdi. Okyanus tabanında araştırma yapan bilim insanları türünün ilk örneği olan garip bir sıvıyı ortaya çıkardı.

Araştırmacılar ABD'nin Oregon eyaletinin yakınlarında okyanus tabanından garip bir sıcak sıvı buldu. Araştırmacılar sıvının "yangın hortumu gibi" fışkırdığını söyledi. Kuzeybatı Pasifik'teki deprem aktivitesi hakkında bazı ipuçları verebileceğinden şüphelenildiği belirtildi.

ÇEVRESİNDEKİ SUDAN FARKLI

IFL Science'ın aktardığına göre, Washington Üniversitesi liderliğindeki araştırmacılar türünün ilk örneği olan bu keşfe "Pythia's Oasis" adını verdi.

ekran-goruntusu-2023-04-17-155001.jpg

Edinilen bilgilere göre ise Newport sahilinin yaklaşık 80 kilometre açığında bulunan ekip, gemi sonarını kullanarak okyanus yüzeyinin yaklaşık 1,2 kilometre altında okyanus tabanından çıkan beklenmedik kabarcık bulutları tespit etti.

Daha fazla araştırma yapıldığında, bu sıvının kimyasal olarak çevresindeki sudan farklı olduğu, yüksek miktarda bor ve lityum; daha az klorür, potasyum ve magnezyum içerdiği ortaya çıktı.

'SU 'YANGIN HORTUMU' GİBİYDİ'

Çalışmanın ortak yazarı olan Washington Üniversitesi'nde oşinografi doçenti Evan Solomon, konuyla ilgili açıklamasında, "Bu yönde araştırma yaptılar ve gördükleri şey sadece metan kabarcıkları değil, deniz tabanından bir yangın hortumu gibi çıkan suydu. Bu, daha önce hiç görmediğim ve bildiğim kadarıyla daha önce de gözlemlenmemiş bir şey" dedi.

ekran-goruntusu-2023-04-17-155026.jpg

9 DERECE DAHA SICAK

Daha da garibi, bu sıvı, arka plan sıcaklığından yaklaşık 9 derece daha sıcaktı. Keskin sıcaklık farkı, sıvının Dünya yüzeyinin derinliklerindeki Cascadia mega bindirmesinden kaynaklandığını gösterdi.

Ekip, derin yeraltı kökenleri göz önüne alındığında, bu sıvının Dünya'nın sürekli değişen tektonik aktivitesinde bir rol oynadığından şüpheleniyor.

Çalışma Science Advances dergisinde yayımlandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN