Binlerce Türk vatandaşı, Sudan'da ateş altında

Binlerce Türk vatandaşı, Sudan'da ateş altında

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri'nin kanlı savaşı günlerdir sürerken, bazıları depremzede olan 5294 Türk vatandaşının ülkede çatışma altında kaldığı ortaya çıktı. Ülkedeki Türk vatandaşları, evlerine roketler yağdığını ve ne kadar zor durumda olduklarını sosyal medya üzerinden anlatıp, Türkiye hükümetinden tahliye uçağı talep etti. CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ise vatandaşların tahliyeleri için Dışişleri Bakanlığı ve Büyükelçilik ile irtibatta olduğunu ifade etti.

Sudan’da ordu ile isyancı ilan edilen Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar, dört gündür devam ediyor. Açlıkla mücadele eden ülkedeki kanlı iktidar savaşında ölü sayısı 200’e yaklaşırken, sokaklarda çok sayıda ceset olduğu belirtildi.

İKİ YAŞINDAKİ ELİN HAYATINI KAYBETTİ

Sudan'da yaşananları tüm dünya endişeyle takip ederken, ülkedeki Türk vatandaşları kendilerini vahim bir durumun içinde buldu. Başkent Hartum’un Riyad ve Burri semtlerinde bulunan bazı binalar da isabet aldı. Burri semtinde Türk vatandaşı Kubilay Dadük’ün evi de çatışmalarda zarar gördü. Dadük’ün evine isabet eden roketler nedeniyle 2 yaşındaki kızı Elin hayatını kaybetti. Dadük ve Sudanlı eşinin ise yoğun bakımdaki tedavisi sürüyor.

'ROKETLER EVLERE GELİYOR, İNSANLARI VURUYORLAR'

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri ve 20 Şubat Hatay depremlerinin ardından Hatay'dan çok sayıda vatandaşın da Sudan'a kaçtığı öğrenildi. Afet travmasını atlatamadan kendilerini iç savaş tehlikesinin ortasında bulan Türk vatandaşları, sosyal medya üzerinden ne kadar zor durumda olduklarını anlatıp Türkiye hükümetine yardım çağrısında bulunarak, tahliye uçağı talep etti.

Şu anda Sudan'da bulunan ve sosyal medya üzerinden yardım isteyen bir vatandaş, paylaşımında "Merhaba biz Hatay depreminden kaçıp Sudan'a geldik. Burada iç savaş çıktı, çok kötü bir durumdayız. Roketler evlere geliyor, kurşunlar insanlara isabet ediyor, evlerden zorla çıkartıyorlar, yardıma ihtiyacımız var. Türklere tahliye uçağı istiyoruz lütfen yardım edin" ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ GÜZELMANSUR: 5294 VATANDAŞIMIZ TAHLİYE EDİLMELİ

TBMM Dışişleri Komisyon Üyesi ve CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur da, 5294 Türk vatandaşının Sudan'daki olayların ortasında kaldığını açıkladı. Güzelmansur, vatandaşların tahliyesi için Dışişleri Bakanlığı ve Büyükelçilikle görüştüğünü belirterek, "Birleşmiş Milletler harekete geçirilerek bir insani koridor açılmalı" dedi. CHP'li vekil, Sudan'daki vatandaşlar için şu anda en güvenli yerin evleri olduğunu vurgulayarak, "Evlerinizden çıkmayın" çağrısında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN