Bir günde değişti

Bir günde değişti

Enflasyon ‘TÜİK mucizesi’ ile bir ayda 20 puan birden düşünce memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam önce yüzde 15 olarak duyuruldu. Sonra Cumhurbaşkanı oranı 25’e çıkardı. Asgari ücretin yarısına ulaşan maaş zammına “Emekli, memur üvey evlat mı” tepkisi yükseldi. Erdoğan ilk açıklamasından bir gün sonra bir artış daha yaptı, “Oranı yüzde 30’a kadar çıkartabileceğimiz imkanlar sağladık” dedi ve seçimi işaret ederek ‘Nisan’da yeni zam’ sinyali verdi.

Türkiye’de resmi enflasyon yüzde 65 seviyesinde iken, asgari ücrete yüzde 100’e yakın zam yapıldı. Yeni yılla birlikte fiyat artışları da durmazken, yeniden değerleme oranıyla birlikte cezalara, harçlara ve birçok kalem yüzde 122 oranında zam geldi. Bu süreçte MTV’ye bile yüzde 60’ya yakın artış oldu. Fakat emekli ve memura yapılan zam tüm bu şartlar altında devede kulak kaldı.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, aralık ayında enflasyon aylık yüzde 1,18, yıllık yüzde 64,2 oldu. Altı aylık enflasyon ise yüzde 15,39 oldu. Buna göre memur ve memur emeklilerinin maaşları, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı ile birlikte yüzde 16,47 zamlanırken SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşları yüzde 15,4 arttı. Önceki gün Ankara’da “Sözleşmeliye Kadro Şöleni” programına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur ve emekliye yüzde 25 zam yapılacağını açıkladı.

Toplantıya Cumhurbaşkanı olarak katılan Erdoğan, dün AK Parti Grup Toplantısı’nda konuşan parti başkanı olarak vekillerine hitap etti. Burada önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, memur ve emekli zamlarını yüzde 25’ten yüzde 30’a yükselttiklerini söyledi. Erdoğan, en düşük emekli maaşını 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkardıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı, işverenle ödenen asgari ücret desteğinin ise 400 liraya yükseltildiğini ifade etti.

Erdoğan, yüzde 25 olarak açıklanan memur ve emekli maaş oranlarındaki zammın yüzde 30’a çıkarılmasıyla ilgili “Memur buluşmasına giderken bakanlarımıza yüzde 25 oranını daha da yukarı çıkaracak formüller bulma talimatını vermiştik. Dün ve bugün yürütülen çalışmalar sonucunda, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 30’a kadar çıkartabileceğimiz imkanlar sağladık” ifadelerini kullandı.

Dün yüzde 25 yapılan zam oranıyla ilgili Memur-Sen, beklentileri karşılamadığı belirterek “Zammın yetersiz olduğu gerek teşkilatımızın salondaki güçlü atmosferiyle gerekse Konfederasyonumuz aracılığıyla defaten iletilmiştir. Bu durum karşısında, Memur-Sen Başkanlar Kurulumuzla yaptığımız istişare sonucu, maaş ve ücretlere yapılacak yüzde 25 artışın, kamu görevlileri ve emeklilerinin beklentilerini karşılamadığını ifade ediyor, kamu görevlilerimizi rahatlatacak, hakkaniyetli, adil gelir dağılımını sağlayacak ‘seyyanen ek bir adım’ın ocak ayı maaş ve ücretlerine yetişecek şekilde gerçekleştirilmesi gerekliliğini hükümetin dikkatine sunuyoruz.”

0501krt01a-tum.jpg

‘BEKLENMEDİK DURUMLAR ORTAYA ÇIKARSA DÜZENLEME YAPARIZ’

Cumhurbaşkanı, yıl içerisinde zam oranlarının artırabileceğini hatırlatarak “Yıl içinde beklenmedik durumlar ortaya çıkması halinde temmuz ayında bunun düzenlemesini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Çalışanlarımızın asgari ücret rakamını bir önceki yılın başına göre iki kat artırarak 8 bin 500’e yükselttiğimizin müjdesini vermiştik. İstihdamda sıkıntı olmasın diye asgari ücret destek miktarını da 100 liradan 250 liraya çıkarmıştık. Şimdi de özellikle küçük işletmelerimizin bu yükün altından daha kolay kalkmalarını temin amacıyla asgari ücret desteğini 400 liraya yükseltme kararı aldığımızı, tüm çalışanlarımız ve işverenlerimizle paylaşmak istiyorum. 2022 enflasyonunu yüzde 64,27 oranıyla kapattığımızın haberini aldıktan sonra, memur ve emeklilerimizin maaş artışını değerlendirdik. Geçen yıl memur maaşlarında yüzde 87’lik artışa gitmiş, temmuzda yüzde 42’ye varan bir zam yapmıştık.”

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 5 BİN 500 LİRA

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti:

“Bütçe imkanlarını zorlayarak memur ve emekli maaşlarında yüzde 25’lik bir artışa gitmeyi kararlaştırmıştık. Bunu da dün katıldığımız memur buluşmasında duyurmuştuk. Memur buluşmasına giderken bakanlarımıza yüzde 25 oranını daha da yukarı çıkaracak formüller bulma talimatını vermiştik. Dün ve bugün yürütülen çalışmalar sonucunda, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 30’a kadar çıkartabileceğimiz imkanlar sağladık. En düşük emekli maaşını da 5 bin 500 liraya çıkartıyoruz. Bunların yılın ilk 6 ayına ait zamlar olduğunu, yılın ikinci yılında toplu sözleşme ve enflasyon farkı göz önünde bulundurularak yeni artışlar yapılacağını da tekrar hatırlatmak istiyorum. Asgari ücret artışında da ifade ettiğim gibi, yıl içinde beklenmedik durumlar ortaya çıkması halinde temmuz ayında bunun düzenlemesini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.”

‘CUMHURBAŞKANI İKEN YÜZDE 25 PARTİ BAŞKANIYKEN YÜZDE 30’

Ekonomistler de yapılan değişiklik hakkında yorumlarda bulundu. Ekonomist Oğuz Demir “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devlet adına katıldığı toplantıda önceki gün yüzde 25 olarak açıkladığı memur ve emekli maaş zammını az bulan AK Parti Genel Başkanı Erdoğan zammı dün partisinin toplantısında yüzde 30’a çıkardı. Sonuçta seçime AK Parti Genel Başkanı girecek. Bir 5 puan daha verilirse memurun ve emeklinin 2023 yılının ilk yarısı görece daha iyi geçebilir” dedi.

Ekonomist Şenol Babuşcu ise “Memur ve emekli maaş zammı önceki gün yüzde 25, dün yüzde 30, bugün ne olacak?” diye konuştu.

İYİ Partili İsmail Koncuk ise şu açıklamayı yaptı:

“Oluşan güçlü tepki sonucunda, memur ve emekli zammının 5 puan artırılarak yüzde 30’a yükseltilmesi olumludur, ancak önümüzde yüzde 55’lik asgari ücret artışı, yüzde 122,93’lük yeniden değerleme oranı varken, kabulü zordur. Bu durumda tüm memur ve emeklilere artı 2 bin TL seyyanen zam şart olmuştur.”

Ekonomist Evren Devrim Zelyut ise “AK Parti emekçi ile dalga mı geçiyor? Emekli, memur zammı yüzde 25 iken şimdi yüzde 30 oluyorsa şunu bilin: Bu ülkenin sizlere daha fazlasını verecek kaynağı var ama yandaşlarına vermeyi tercih ediyorlar! Her kim EYT ve zamlar bütçeyi zorlar diyorsa onlara sakın inanmayın” yorumunu paylaştı.

memr.jpg

KAMU-SEN: YAŞANAN ÜCRET ADALETSİZLİĞİ GİDERİLMELİ

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, maaş artış oranının yüzde 30’a çıkarılmasının kamu çalışanlarının beklentilerini karşılamadığını belirterek, seyyanen bir ücret artışı yapılması gerektiğini ifade etti.

Kahveci, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memur maaşları ve memur emeklisi aylıklarına yüzde 25 zam açıkladığını anımsatarak, bu oranın artırılması yönünde başta sosyal medya üzerinden olmak üzere talepte bulunduklarını belirtti.

Erdoğan’ın bugün TBMM’de yeni zam oranını yüzde 30 olarak açıkladığını hatırlatan Kahveci, şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanı’nın dün yaptığı açıklamada, maaş artış oranının yüzde 30’a çıkarılmasıyla önemli bir adım atılmış ancak kamu çalışanlarının beklentilerini karşılamamıştır. Gelinen bu noktada, kamu çalışanlarına ve emeklilerimize seyyanen bir ücret artışı yapılması, yaşanan ücret adaletsizliğinin ve gelir kaybıın giderilmesi anlamında en doğru yaklaşım olacaktır.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN