Gelişen teknoloji ot süpürgelerini gölgede bıraksa da Türkiye’nin süpürge üretiminde önemli merkezlerinden olan Sakarya’da yaklaşık 70 süpürge ustası, dedelerinden öğrendikleri yöntemle üretime devam ediyor.
Kentte az sayıda usta tarafından üretilen ot süpürgesi, 2018’de Türk Patent ve Marka Kurumu’nca “Sakarya Süpürgesi” olarak tescil aldı. Adapazarı’nda üretimine kısmen devam edilen otsüpürgesi, satın alındıktan sonra atölyelere getiriliyor. Süpürge otları burada kükürtlü kurutularak 4 ustanın elinde şekilleniyor ve sonra Süpürgeciler Sitesi’ne getiriliyor. Burada yapılan süpürgeler, Türkiye’nin çeşitli şehirlerine ulaştırılıyor.

700 ÜRETİCİDEN 70’E GERİLEDİ
Önceden yaklaşık 700 usta tarafından üretilen ot süpürgesinde bugün usta sayısı 70’e düşmüş durumda. Büyük bir bölümünü 60 yaş üstünün oluşturduğu ustalar, süpürge yapımını uzun yıllardır geleneksel yöntemlerle el emeğiyle devam ettiriyor.
“TEKNOLOJİYE YENİLDİK”
50 yaşındaki usta Yusuf Manastır, baba mesleğine 30 yıldır devam ettiğini ve kentin bazı köylerinde ekilen ve borsa aracılığı ile ihaleyle satın aldıkları süpürge otunun, atölyelerde usta ellerinde belli aşamalardan geçtiğini aktardı.

Manastır, teknolojinin ilerlemesiyle eskisi gibi üretim ve satış yapmadıklarını, ot süpürgelerin kullanımının azaldığını dile getirerek, "Bu süpürgeyi tanıtmamız gerekiyor. Annelerimiz, ablalarımız bu süpürgeyi kullanıyorlardı ama genç nesil bu süpürgeyi bilmiyor. Elektrikli süpürgeler çıktı, teknolojiye yenildik. Satışlarımız çoğunlukla kırsal bölgelere oluyor" diye konuştu.
