Bodrum'daki barajları kuraklık vurdu

Bodrum'daki barajları kuraklık vurdu

Bodrum'un su ihtiyacını karşılayan barajlardan biri daha yarın kapatılacak. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Baki Ülgen, "Barajların kapanmasıyla olağanüstü bir durum doğdu. Planlama içerisindeyiz. Su tasarrufu zorunluluk haline geldi" dedi.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar kuraklığı da beraberinde getirdi. Bodrum'u vuran kuraklıkla alakalı yetkililerden 'tasarruf' mesajı geldi. Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, Bodrum'da nüfusun artması ve yaşanan kuraklıkla birlikte su tüketiminde yüzde 45 artış olduğunu, olağanüstü bir durumla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, Bodrum'un karşı karşıya kaldığı su sorununa ilişkin dün basın toplantısı yaptı. Ülgen şunları söyledi:

“Bodrum'un genel bir su sorunu var. Mumcular Barajı'nda su hacminin düşmesinden dolayısıyla Devlet Su İşleri, barajımı kapattı. Mumcular Barajı'ndan alınan su, yer altı su kaynaklarıyla birleşerek Mumcular İçme Su Arıtma Tesisi'ne getirilip arıtıldıktan sonra Bodrum merkeze 5 milyon metreküp su sağlanıyor.

Mumcular Barajı tarımsal sulama ve civar yerleşkelerin su ihtiyacını karşılıyordu. 2 barajdan elde ettiğimiz su ve gerek yarımada içerisinde gerekse de Çamköy, Mumcular ve Sazköy'den gelen sularla beraber 115 bin metreküp bir hacme ulaşmıştık. Mumcular Barajı kapatıldıktan sonra 82 bin metreküp olan arıtma su kapasitemiz 68 binlere indi.

Geyik Barajı'nın kapatılması ile Bodrum’a günde 50 bin metreküp su verebileceğiz. 380 litre olan yer altı havzamızdaki su, bugün itibarıyla 320 litrelere kadar düşmüş durumda. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan hesaplamalarda suyun 40-45 gün daha yeteceği belirtilse de baraj 1 hafta içerisinde kapatıldı.

Bodrum'a Geyik Barajı'ndan yapılan 5 milyon metreküp tahsisin dışında 5 milyon metreküp daha su tahsisi yapılıyordu. Geri kalan kısmını da Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali'ni soğutma suyu için kullanılıyor. Geyik Barajı da gittiğinde, içme suyuna ham su sağlayan 2 barajımızı kaybetmiş olacağız. İçme suyunda ham su girişleri sadece yer altı suyundan gelen kaynaklara dönmüş olacak."

'SU TASARRUFU ARTIK BODRUM İÇİN ZORUNLU HALE GELDİ'

2022 yılında yapılan uzman değerlendirmeleri ve yaşanan iklim değişikliği ile büyük bir kuraklığın yaşanacağını öngörerek birçok tedbir aldıklarını söyleyen Baki Ülgen, aldıkları tedbirlerle sisteme 65 bin kişiye yetecek ek su sağladıklarını belirtti. Ülgen, şöyle devam etti:

"Geçen yıl tedbir amaçlı Sazköy'de açtığımız sondajlarımız var. Farklı bölgelerde de sondaj kuyuları ilave edeceğiz ve buradan saniyede 200 litre suyu Bodrum'a getirmeyi planlıyoruz. Daha önceden kullanılmış sondajlar var ve onların arıtmalarını yaparak devam edebiliriz. Bunları Çamköy ve Sazköy havzasında toplayacağız. Bodrum için 3'üncü baraj planlandı ancak ÇED nedeniyle konu şu anda yargıda. Yargı süreci devam ediyor.

Bodrum'un ana ihtiyacı olan 44 milyon metreküp, şu andaki hacim 29 milyon metreküp. Ortalama en az 15 milyon metreküpü kısa vadede baraj dışında bir şekilde karşılama şansına sahip değiliz. Su tasarrufu artık Bodrum için zorunlu hale geldi. Lüks tüketimi bir şekilde kesmemiz, havuzlarda kullanılan veya atıl şekilde fazla lüks olarak tüketilen suları kesip, sadece tüketim amacıyla kullanılmasını tavsiye ediyorum. Yer altı sularında ciddi şekilde düşme var, barajlarımız gittikten sonra yer altı sularına döndüğümüzde bu havzadaki azalma bundan sonra da devam edecek."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN