Bu tuhaf yaratığı görenler gözlerine inanamadı! Burası Amazon ormanları değil Van... Mağaranın içinden çıktı

Bu tuhaf yaratığı görenler gözlerine inanamadı! Burası Amazon ormanları değil Van... Mağaranın içinden çıktı

Türkiye topraklarında görmeye alışkın olmadığımız o tuhaf yaratığı görenler resmen şaşkına döndü. Burayı Amazon zanna edebilirsiniz ama burası ülkemizin en değerli yerlerinden biri olan Van… bu tuhaf yaratık mağaranın içinden çıktığı ve görenler gözlerine inanamadı.

Ülkemizde hayvan çeşitliliği her ne kadar fazla olsa da bu tür görenleri şaşkına çevirdi. Van'ın Çatak ilçesinde bulunan Şeyh Curuh Mağarası, çeşitli hayvanlara ev sahipliği yaparken bu hayvanlardan biri de nesli tükenme tehlikesi olan sarı benekli semenderler. Tuhaf renkleri ve ilgi çekici benekleriyle özellikle de doğa severlerin yoğun ilgisini görüyor.

DOĞA SEVERLER TARAFINDAN BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Şeyh Curuh Mağarası, 200 metre uzunluğa sahipken 20 metre genişliğinde ve 25 metre yüksekliğinde bir mağara olarak karşımıza çıkıyor. Çatak Çayı’na 2 km uzaklıkta olan bu mağara doğa severler için oldukça yakın bir mesafede bulunuyor. Dağcılar yarım saatlik tırmanışın ardından bu mağarada bulunan benekli semenderi görmek için fırsat kolluyor.

yeni-proje-1-002.jpg

Özellikle de doğal güzellikleriyle dikkat çeken Şeyh Curuh Mağarası, doğa severler için uygun bir ortam olmasının yanı sıra ev sahipliği yaptığı benekli semenderler için de sevilen bir yer. Mağaranın içinde bulunan su kaynağının nesli tükenme tehlikesi olan bu hayvan için önemli bir yaşam alanı. Dağcılar bu mağarada sadece semenderi görmekle yetinmiyor aynı zamanda onların koruma altında olmaları için çaba sarf ediyor.

yeni-proje-2-003.jpg

ARKEOLOJİ MERAKLILARININ ADRESİ

Doğa severlerin ilgisini çeken mağaranın yanı sıra Gevaş ilçesinin Bağlama Mahallesi'nde bulunan ve "Üçpınar Kaya Kiliseleri" olarak adlandırılan yaşam alanı ise arkeoloji meraklılarını kendisine çekiyor. Hem arkeoloji meraklıları hem de doğa severler için çekici bir destinasyon olma özelliği taşıyan bu yer 2 bin 150 rakımlı tepelik alanda yer alıyor. 3 katlı ve 8 odalı bu kilisenin içinde kayalardan oyularak yapılan merdivenler, odalar, tandır, kiler ve çivi yazıları bulunuyor.

yeni-proje-3-002.jpg

Bu tarihi yaşam alanı Van Gölü’ne hakim bir konumda bulunurken eldeki veriler kapsamında Orta Çağ’da kullanıldığı düşünülüyor. Öte yandan yapılan çalışmalar sonucunda arkeologlar bu alanda yüze yerleştirme olmaları yaparak benzerine rastlanmayan tarihi kalıntılara ulaştıklarını açıklıyor.

Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, bu yerleşim yerinin düzenli olarak kullanıldığını belirterek, tesisin kültür varlıkları envanterine kayıtlı olduğunu ve turizme kazandırılması gerektiğini vurgulamaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN