Çalışma Bakanı'ndan, EYT'liler için 4 şart

Çalışma Bakanı'ndan, EYT'liler için 4 şart

Emeklilikte yaşa takılanlara yönelik düzenleme yapılacağı beklentisi boşa düştü. Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Bilgin yaş sınırını çizdi.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen emekliliğe hak kazandığı halde yaş sınırını bekleyenler için iktidarın düzenleme yapacağı beklentisi peş peşe yapılan açıklamalarla boşa düştü. AK Parti kanadından konuya ilişkin farklı açıklamalar gelse de Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Bilgin, EYT'liler için 'Yaşı bekleyeceksiniz' dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Vedat Bilgin'in yanıtlaması istemiyle EYT'liler hakkında verdiği soru önergesinde, “Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak tanımlanan, gün ve primini ödediği halde 1999 yılında yapılan düzenleme ile emeklilik yaşı 58’e çıkarılan, 2008 yılındaki düzenleme ile de 65 yaşa kademeli olarak yükseltilen emeklilik hakkı kazanmaya yönelik bir düzenleme düşünülmekte midir? Bu düzenlemeden SGK’ya kayıtlı kaç kişi etkilenmektedir? Emekliliğe hak kazanıp yaşa yakılanların emeklilik hakkının verilmesi düşünülmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti.

Gürer’in önergesine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, mevcut düzenlemeye göre, sigortalıların emekliliğe hak kazanabilmeleri için; "Belli bir yaşa ulaşma, belli bir süre prim ödeme, belli bir süre sigortalı olma ve Bakanlığımızdan yazılı istekte bulunma koşullarının birlikte yerine getirilmesi" gerektiğini açıkladı.
Bakan Bilgin, söz konusu koşullardan herhangi birinin eksik olması halinde, sigortalıya aylık bağlanmasına imkân bulunmadığını belirti.

'UMUTLARIYLA OYNUYORLAR'

Önerge sahibi Gürer, “AKP‘li bazı isimler Emeklilikte Yaşa Takılanlar için belli aralıklarla çözüme yönelik umutlandırıcı açıklamalar yapıp, sonra geri çark ediyor. AKP’liler emekçilerin mağduriyeti yanında umutları ile de oynuyorlar. Emeklilikte Yaşa TakılanIar hak ettikleri emeklilik haklarını istiyor. İşe başladıkları koşullarda emekli olmayı bekliyor. Erken emeklilik değil. 25 yıl çalışıp, primini ödeyip, gününü tamamladığı için hak ettiği emeklilik hakkının verilmesini istiyor. 53 yaşında emekliliği hak edip yaşa takılan emekli olamadığı gibi iş yerinde işveren yaşlısın diye iş vermediği için ciddi mağduriyet yaşıyor.

İşsiz olduğunda SGK primi ödemediği içinde sağlık hizmeti dahi alamıyorlar. EYT sorunu Cumhur ittifakı aralıklı olarak gündeme getirip çözümünde ise mevcuttu sahiplenerek çözümsüzlüğü sürdürüyorlar. Bu böyle gitmez. Önemli ve geniş bir kesimi ilgilendiren mağduriyet sonlandırılması şarttır. Emeklilikte Yaşa Takılanların mutlaka hakları iade edilmelidir” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN