MHP'den EYT açıklaması: Uzlaşı içindeyiz

MHP'den EYT açıklaması: Uzlaşı içindeyiz

Batman'da konuşan MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren EYT ile ilgili bir uzlaşı içerisinde olduklarını söyledi. Osmanağaoğlu, "Özellikle memur ve emeklilerimiz için 3600’ün bir an önce hayata geçirilmesi ile ilgili çalışmanın takipçisiyim" ifadelerini kaydetti.

MHP heyeti, ‘Adım Adım 2023 İl İl Anadolu’ temalı programı kapsamında Batman’a gitti. Heyette bulunan MHP İzmir Milletvekili, Genel Sekreter Yardımcısı ve MYK üyesi Tamer Osmanağaoğlu, gündem ile ilgili açıklamalarda bulundu.

3600 ek göstergenin takipçisi olduğunu belirten Osmanoğlu, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili de uzlaşı içerisinde olduklarını belirtti. Osmanoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir uzlaşı içerisindeyiz. Asgari ücretin dar gelirli vatandaşlarımızın yaşayabileceği bir seviyeye çekilmesi, özellikle memur ve emeklilerimiz için 3600’ün bir an önce hayata geçirilmesi ile ilgili çalışmanın takipçisiyim."

EYT NEDİR, KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 tarihinden önceki sigorta koşullarını yerine getiren, prim günü kriterini ve ödemesini sağlayanların yaşa takılmaksınız emekli olması durumunu ifade ediyor. 8 Eylül 1999'da yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. Yani emekli olmak için sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartı gibi 3 koşulun birlikte sağlanması aranmaya başladı.

EYT'DE SON DURUM NE?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigorta prim gün sayısını dolduran emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için bir çalışma yapıyor. Maliyet odaklı çalışma sonrası öne çıkan düzenleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Son karar Erdoğan'ın olacak.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

Maaş, emekli aylıkları ve emekli ikramiyelerinde yüzde 20-25 oranında artış sağlaması beklenen 3600 ek gösterge düzenlemesi 2022 yılı bitmeden sonuçlanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak. Bununla beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın emeklilikte yaşa takılanlar için de bir çalışma yaptığı ifade edildi. Bu düzenlemenin de 2022 yılı bitmeden Erdoğan'ın masasına gelmesi bekleniyor.

EYT BEKLEYENLERİN YAŞ ORTALAMASI KAÇ?

EYT olarak ifade edilen grubun yaş ortalamasının yaklaşık 48-49 bandında olduğu biliniyor. Emeklilik demek teknik olarak yaşlılık aylığı. Dünyanın hiçbir ülkesinde 48-49 yaşında insanların yaşlı olduğu sayılmıyor. Bununla beraber Türkiye'de emeklilikte yaşa takılanlar için bir takım yeni formüller öne çıkıyor.

EYT KAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR?

Bugün itibariyle EYT için sayının 5 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN